Invloed bres ter hoogte van Panama ?

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 567

Invloed bres ter hoogte van Panama ?

Wat is de invloed en temperatuursinvloed door de Atlantische oceaan en de Grote Oceaan te verbinden met een adequaat groot genoeg zijnde bres?

Voorstellen;

- Bres 10 km breed ongeveer

- Eventueel via iets anders dan de dure complexe baggerwerken (bijvoorbeeld het zand'debiet verhogen door vervoer met vrachtwagens rijdende op drijvende straten, eventueel scharnierbaar vergelijkde de beweging van de wijzers van een klok verbonden met de oever ?)

Berichten: 633

Re: Invloed bres ter hoogte van Panama ?

Wat moet de bedoeling van de bres zijn?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.449

Re: Invloed bres ter hoogte van Panama ?

Het idee dat een grote oceaanverbinding tussen de Amerikas zijn invloed zal hebben op het klimaat is zeker niet nieuw. Er is best wat onderzoek gedaan naar het sluiten van de continenten en klimaatveranderingen op dat moment. Dit zou dan met name van invloed zijn vanwege het wel of niet aanwezig zijn van een zoutstroom.

Dichter bij huis en op kleinere schaal heeft het openen en sluiten van de Straat van Gibraltar ook al zijn ivloed het klimaat.

Berichten: 12.262

Re: Invloed bres ter hoogte van Panama ?

Dat sluiten van de straat van gibraltar is al een keer van nature gebeurd, en heeft niet heel prettige effecten: in een paar duizend jaar is de hele middellandse zee verdampt en verworden tot een soort zoutvlakte/woestijn.
 
Om politieke redenen is er geen landbrug tussen afrika en europa, technisch gezien is dat best te bouwen (ongeveer een halve afsluitdijk).   
Victory through technology

Berichten: 567

Re: Invloed bres ter hoogte van Panama ?

Betreffende de verschikkelijke slechte toestand van de Middelandse zee zou in princiepe ook daar heel de boel open gegooit kunnen worden.
Ter hoogte van Gibraltar, en serieuze ter hoogte van het Suez kanaal.
De schepen verder loodsen in de dan ontstane stroming kan volgens mij ook technisch opgelost worden.
Gooi je alzo de Middelandse zee open, dan is er misschien ook weer wat aanzuig effect of turbulentie bij de smalle doorvaart naar de Zwarte zee ter hoogte van Istanbul.
Eventueel kan nog verder de Kaspische zee met de Zwarte zee verbonden worden specifiek alleen voor een water debiet uitwisseling.

Berichten: 12.262

Re: Invloed bres ter hoogte van Panama ?

Je hebt feitelijk 2 situaties waar je 'iets mee kunt': een net-niet doorgang die je op een of andere manier toch opent voor scheepvaart (panama, suez) of een net-wel doorgang als de straat van gibraltar die je zou kunnen sluiten of of overbruggen. 
 
Aangelegde kanalen als panama en suez transporteren geen significante hoeveelheden water, de straat van gibraltar doet dan wel - zodanig veel dat de middellandse zee nog een zee is. 
 
Uiteraard heb je ook situaties waarbij je een zee juist een zee wilt houden, bijvoorbeeld bij de dode zee. Daar daalt het waterpeil al jaren en dat levert spectaculaire concentraties zout op, en tamelijk bijzondere zoutstranden en dergelijke, maar als als dat zo door gaat zal die hele zee met enkele decennia opdrogen. 
 
Er zijn plannen vanuit jordanie om een kanaal of iets dergelijks te bouwen dat water van de rode naar de dode zee transporteert, om de opdroging te keren. Voornaamste doel daarvan is het maken van drinkwater uit de dode zee via ontzilting en dergelijke. Afgezien van de kosten voor de constructie van een dergelijk, ca 200 km lang, kanaal spelen er ook politieke motieven. Israel heeft bijvoorbeeld problemen met die aanpak, gezien ze daar geen water uit de dode zee hoeven  betrekken, en het een natuurlijke barriere tussen beide landen vormt. 
Victory through technology

Reageer