Springen naar inhoud

Vraag over practicum Scheikunde (PWS anti-roosshampoo natuurlijke ingrediŽnten) • Log in om te kunnen reageren

#1

Mylla_B

  Mylla_B


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2018 - 13:19

Wij moeten voor ons profielwerkstuk voor de HAVO een practicum doen. Wij willen onderzoeken of je een natuurlijke ant-roosshampoo kan maken die hetzelfde effect kan bereiken als chemische anti-roosshampoo. We hebben meerdere recepten gevonden op basis van natuurlijke producten, maar we weten nog niet hoe we in een practicum kunnen aantonen dat deze natuurlijke ingredienten al dan niet effect hebben.

We weten dat zink pyrithion, piroctone olamine, salicylzuur en seleensulfide effect hebben op de huidlaag en/of schilfers.

 

Een ingredient in een natuurlijke variant kan bijvoorbeeld rauwe honing zijn. Bijen voegen een enzym toe aan de honing, waardoor de shampoo een bacterie-en schimmelwerende werking krijgt.

 

Maar we lopen nu een beetje vast in het aantonen van deze werking in een practicum. Is er iemand die ons op weg kan helpen?

Groeten, Mylla

 

 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8487 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 oktober 2018 - 15:57

Je kan hiervoor in principe twee aanpakken onderzoeken. Ten eerste zou je proefpersonen kunnen gebruiken en alternatief zou je op zoek kunnen gaan naar een meer in vitro bepaling. Beiden zullen met voor en nadelen komen. In het geval van proefpersonen zal je genoeg proefpersonen dienen te vinden. In het andere geval zal je een experimentele bepaling dienen te vinden.

 

Laten we voor het gemak uitgaan van proefpersonen. Selecteer hiervoor 2 groepen, met en zonder roos. Deel elke groep vervolgens op in 3 sub-groepen. Geef elke sub-groep willekeurig een werkende anti-roos shampoo (positieve controle), een normale shampoo zonder antiroos (placebo controle groep), en zelfgemaakte shampoo.

 

Elke groep gebruikt alleen de shampoo die je ze gegeven hebt voor een totale periode van 8 weken. Elke 2 weken neem je een foto van de hoofdhuid en elke week laat je mensen een enquete invullen betreffende de hoeveelheid schilfers en jeuk die ze waarnemen. Met deze data kan je vervolgens je analyze doen en bepalen of er een verschil is tussen je groepen. Gebruik hiervoor een Kruskal-Wallis analyze met Dunn's multiple comparison.

 

Het formaat van je groepen zal afhankelijk zijn van het verwachtte effectformaat, ik zou hierbij voorzichtig van 20 personen per sub-groep uitgaan. En hier heb je dan ook direct je probleem. Je zal 60 mensen met en 60 mensen zonder roos dienen te vinden die zin hebben om aan je experiment deel te nemen.

 

Alternatief kan je dit natuurlijk in-vitro proberen te testen. Hiervoor zou je het effect van elke ingredient op een selectie van schimmels kunnen bepalen. Denk hierbij aan Pityrosporum ovale en Candida albicans. Deze schimmels groei je eenvoudig op Sabouraud's agar. In dit geval zal je natuurlijk de juiste schimmels, petrischalen, agar groei medium, en incubatoren dienen te vinden.

"Meep meep meep." Beaker

#3

Mylla_B

  Mylla_B


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2018 - 07:58

Bedankt voor uw reactie. De eerste optie is voor ons niet haalbaar, ivm grootte testgroep, tijd en budget. We zullen de 2e optie gaan overleggen. Bedankt alvast!


Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures