NPSH bij mengsels

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 8

NPSH bij mengsels

Beste,
 
Ik wil de beschikbare NPSH bepalen ter selectie van de juiste pomp.
 
Korte beschrijving situatie:
- destillatiekolom K1 op atmosferische druk. Het dauwpunt van de damp bovenaan de kolom is 74°C.
- condenser W1 op atmosferische druk; de damp wordt volledig gecondenseerd
- gecondenseerde destillaat wordt opgevangen in vat B1
- destillaat wordt verpompt met pomp P1
 
Aannames
- geen frictieverliezen in de zuigleiding
 
De definitie van beschikbare NPSH is het verschil tussen de druk (uitgedrukt in meters) aan de inlaat van de pomp (positie 1) en de dampspanning van de vloeistof.
Aangezien het mengsel in vat B1 op evenwicht is, lijkt de NPSH intuitief slechts H1 te zijn, namelijk het hoogteverschil tussen de vloeistofstand in vat B1 en de inlaat van de pomp.
Vermits de damp volledig gecondenseerd is bij P= 1 bara, bevindt het mengsel in B1 zich op de "bubble point curve" van het mengsel. Dit is 20°C bij 1 atmosfeer.
Echter, als ik de dampspanning van dit gecondenseerde mengsel bij 20°C opzoek, vind ik Pvap = 0,2 bara. Dit is echter de druk waarbij het vloeistof mengsel volledig verdampt is, maw vloeistoffractie = 0; dampfractie =1; punt op de dauwpuntscurve ipv de bubblepoint curve.
 
--> Welke dampspanning wordt er bedoeld in de definitie van de NPSH? Het lijkt me dat dit de dampspanning moet zijn waarbij de éérst dampbellen gevormd worden, m.a.w. de damspanning horende bij het punt op de bubble point curve, ipv het punt op de dauwpuntscurve.
Afhankelijk hiervan is de beschikbare NPSH ofwel
* H1 (damspanning = bubble point curve), ofwel
* H1 + 0,8*10^5/9,81/densiteit
Bijlagen
2018-10-18_16-12-32.jpg
2018-10-18_16-12-32.jpg (17.73 KiB) 541 keer bekeken

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: NPSH bij mengsels

In dit geval is de beschikbare NPSH gelijk aan H1 minus het drukverlies (stromingsweerstand) over de zuigleiding (inclusief alle weerstanden daarin zoals vortexbreaker, bochten, T-stukken, afsluiters en zuigfilter).

Reageer