Gietmal maken van een (water)oplosbare stof

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 37

Gietmal maken van een (water)oplosbare stof

Goedendag,
 
 
Ik heb een niet alledaagse vraag. Onderstaand zie je in het plaatje een bepaalde type ontwerp wat met enige regelmaat terug komt in de kunstwereld (althans de wens om dit te kunnen maken). In het klein formaat zijn er prima mogelijkheden om dit te 3D-printen maar groot formaat (1,8m) is het een heel ander verhaal (in kunststof).
 
Maar goed, ik heb een idee hoe ik dit zou kunnen gieten met een gietbare kunststof/hars. De 2-delige buitenmal kan ik prima maken van siliconen (de welbekende siliconen-mal in de kunstwereld) die na elke gieting demontabel is door de goede vervormbaarheid van het siliconen. 
 
De binnenmal is na afloop niet meer te demonteren of weg te halen uit het gegoten kunst-hars beeld, en dit is nu juist de uitdaging.
 
Ik wil deze binnenmal maken (van ongeveer 80 liter) van een oplosbare stof die ik ook weer kan gieten in een siliconen-mal, echter moet deze binnen-mal na het gieten van de kunststof-hars (om het beeld te maken) op een of andere manier opgelost kunnen worden met water of een andere stof.
 
Nu heb ik hier al veel over na te zitten denken over wat voor soort stof/materiaal ik kan gebruiken die enerzijds gietbaar is in een mal, en later op een of andere manier opgelost of weggespoeld kan worden.
 
 
Ik heb de volgende ideeën over gehad
 
 
1) polystyreen (piepschuim) --> deels oplosbaar in aceton (alleen blijft hier plastic smurry / residu van achter, en dit is weer lastig te verwijderen
 
2) ijs --> alleen dit vergt een vriesruimte om het beeld te kunnen maken/gieten. Bovendien kan kunststof-hars met het gieten licht warm worden, en dit zou de ijsmal vroegtijdig kunnen beschadigen door smelting
 
3) chocolade --> liefst in een zo koel mogelijke ruimte dit te maken, maar ik weet niet hoe goed dit oplosbaar is in water of weg te spoelen is. Bovendien is een chocolade mal van 80 kg ook niet al te goedkoop
 
4) ik heb nagedacht over een suiker/siroop achtige substantie maar dit is alleen heet te gieten in een mal (moet vloeibaar gemaakt worden in een pannetje) Maar de mal waar dit ingegoten moet worden is van siliconen en die is niet heel erg hitte bestendig.
 
5) Gips --> dit is prima te gieten, en kan wel wat warmte hebben. Echter is zo iets na afloop weg te spoelen/ op te lossen? Dat vraag ik mij af...
 
6) Er schijnt een soort industrieel keramiek te zijn wat oplost in water, dit is echter lastig in Europa te krijgen en zal ook niet goedkoop per kg zijn
 
7) Zeep --> Is oplosbaar en weg te spoelen, maar om dit te kunnen gieten moet dit verhit worden in een pannetje bijv., en hete zeep gieten in een siliconen-mal is niet echt goed voor de mal
 
8) ...?
 
 
 
Ik heb het gevoel dat het iets simpels is, een stof die prima te verkrijgen is en wat prima weg te spoelen is met iets van water of andere vloeistof.
Wel moet het betaalbaar blijven met 80kg per mal (en het blijft niet bij 1 kunstwerk waarschijnlijk als dit proces werkt).
 
 
Ik hoop dat jullie mee willen denken om tot een goede oplossing te kunnen komen hierin  :)
Bijlagen
Giet proces.png
Giet proces.png (245.25 KiB) 1017 keer bekeken
Koraal achtig art figuur.png
Koraal achtig art figuur.png (598.01 KiB) 1017 keer bekeken

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Gietmal maken van een (water)oplosbare stof

Je zou eens kunnen kijken naar vormzand, maar dat is niet te gieten. Gietwas (klik) is misschien een betere optie, dat kan je weer wegsmelten en hergebruiken.
 
Met scheikunde heeft dit niet zoveel te maken. Het topic wordt verplaatst naar Praktische en Overige wetenschappen.

Berichten: 12.262

Re: Gietmal maken van een (water)oplosbare stof

De vraag is een beetje hoe warm dat siliconen buitenwerk mag worden, maar een soort gietbare was die je ook weer kunt smelten klinkt als een redelijk logische oplossing. Ik zou denken aan een parrafine met een smeltpunt van zeg 80 graden oid, vergelijkbaar waar ze waxinelichtjes van maken of iets soortgelijks. Heel duur in aanschaf is dat sowieso niet, maar het is bovendien herbruikbaar. 
 
Iets als gips is wat lastiger: je zou dat kunnen gebruiken als de siliconen buitenkant flexibel en liefst zuurbestendig: idealiter giet je dan eerst het gips erin, en als je binnenwerk voltooid is sla je het gewoon tot gruis - wat achterblijft kun je oplossen met een tamelijk ongevaarlijke zuuroplossing. De hele boel met zuur oplossen kan natuurlijk ook, maar dat wordt wel een behoorlijke hoeveelheid bij dit formaat. 
Victory through technology

Reageer