Springen naar inhoud

Alleen protonen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

efdee

  efdee


 • >250 berichten
 • 260 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 oktober 2018 - 13:40

De meeste elementaire deeltje vervallen in een reeks naar

protonen en elektronen

of naar alleen elektronen.

 

Bestaan er ook (reeksen) deeltjes die uiteindelijk tot alleen protonen vervallen?

Ik heb ze in de literatuur niet kunnen vinden.

Mogelijk dat ze niet bestaan.

Zou er dan een theoretische reden voor zijn?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bladerunner

  Bladerunner


 • >250 berichten
 • 633 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 oktober 2018 - 20:16

Een deeltje kan alleen vervallen in iets wat lichter is. Wat jij hier zegt (als ik je goed begrijp) is dat een elementair deeltje in een proton vervalt. Maar dat kan niet want een elementair deeltje heeft geen substructuur en kan dus nooit vervallen in een deeltje zoals een proton die wel een substructuur heeft. Ik vermoed hier dus een typ fout. Zo is een elektron een elementair deeltje dat niet vervalt. (Het is stabiel en als het al vervalt duurt dit langer dan 1028 jaar.). Een vrij neutron daarentegen (wat dus géén elementair deeltje is) heeft een half-waardetijd van ±10 min. waarbij een down-quark een W-Boson uitstraalt waardoor deze verandert in een up-quark en het neutron daardoor in een proton. Tegelijkertijd vervalt het W-Boson in een elektron plus een anti-neutrino.

 

Een neutron vervalt dus in een proton, elektron plus een anti-neutrino. Een (ongeladen) meson vervalt in fotonen maar je kunt geen verval hebben dat resulteert in alleen maar een proton omdat de wet op behoud van massa/energie dit tegen houdt. Een deeltje dat zwaarder is dan een proton kan in iets anders vervallen waaronder een proton (zoals bij een neutron het geval is) maar als het dat doet heb je altijd een proton plus nog iets. Want dat 'nog iets' is de energie die het deeltje bij elkaar hield en dus komen er ook deeltjes vrij zoals elektronen, fotonen of neutrino's.

 

Een top-quark (elementair deeltje) is veel zwaarder dan een proton maar vervalt altijd in de lichtere quarks waarbij er net als bij het neutron verval een Boson ontstaat totdat de stabiele lichtste up/down quark is gevormd. Die vervalt dan niet meer en dat is maar goed ook want anders zouden protonen en neutronen ook als ze niet vrij waren kunnen verdwijnen en daarmee dus ook het atoom dat ze vormen.


1 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 1 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures