[natuurkunde] Stralingsdosis (Kwadratenwet)

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 76

Stralingsdosis (Kwadratenwet)

Hallo
 
Vraag:
Als je een spuitje vasthoudt op punt 1 (zie afbeelding) Kun je de afstand van je vingers tot de bron als 2 mm beschouwen (dikte van het plastic) en de afstand tussen punt 1 en punt 2 op 5 cm.
 
Als je de ontvangen stralingsdosis op je vingers op punt 1 als 100% voorstelt, welk percentage bereikt je vingers dan in punt 2?
 
Mijn berekeningen tot nu toe:
 
2 mm = 0,2 cm = 100%
5cm = ?%
 
De afstand wordt 25x zo groot.
 
Als je de afstand 2x zo groot wordt, dan wordt de stralingsbelasting 1/4 deel.
 
En dan ben ik het kwijt...
 
Kan iemand me hierbij helpen?
 
Groetjes, Eetje020
Bijlagen
Afbeelding1.png
Afbeelding1.png (174.69 KiB) 512 keer bekeken

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.904

Re: Stralingsdosis (Kwadratenwet)

Afstand 25 keer zo groot, dan is de stralingsbelasting volgens de kwadratenwet dus 1/252 =1/625.
 
Maar alléén als die wet opgaat. Bij een echte puntbron. Hoe groot is het preparaat hier? Waarschijnlijk groot vergeleken met die 2 mm?
Dan gaat die wet niet op.
 
En er zit allerlei materiaal tussen de bron en de vingers. Als die de straling niet verwaarloosbaar verzwakt moet je ook daarmee rekenen.
 
Zo eenvoudig is het antwoord dus niet te geven. 

Gebruikersavatar
Berichten: 51

Re: Stralingsdosis (Kwadratenwet)

De ontvangen vingerdosis op punt 1 hangt o.a. af van de soort straler (alfa, bèta of gamma of zowel beta en gamma) en de activiteit van de radioactieve oplossing in de spuit. Bij een alfastraler zal de ontvangen stralingsdosis op punt 1 (en dus ook op punt 2), 0 mSv zijn. Bij een bètastraler hangt het af van de maximale bèta-energie of de bètastraling helemaal niet of gedeeltelijk door de 2 mm dikke plastic spuit gaat. Bij een gammastraler is de stralingsafscherming door de 2 mm dikke plastic omhulling te verwaarlozen.
 
Om de kwadratenwet toe te kunnen passen wordt door Xilvo terecht opgemerkt dat deze alleen opgaat voor een puntbron, waarbij aan twee aanvullende eisen voldaan moet zijn: het moet een pure gammastraler zijn en de straling moet isotroop uitgezonden worden. 
 
 

Reageer