Springen naar inhoud

pH appelsap d.m.v. titratie



  • Log in om te kunnen reageren

#1

jobenmette

    jobenmette


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2018 - 15:20

Hallo,

 

 Wij hebben voor school een titratie gedaan om de pH van appelsap te bepalen.

Hierbij onze resultaten/berekeningen: 

De resultaten staan in het bijgevoegde bestand (we hebben het 3x uitgevoerd)

 

 

Appelsap

 

 

Het veruit belangrijkste zuur in appelsap is het tweewaardige zuur, appelzuur.
[OH-] = 0,101 M

[H3O+] = ?

We gebruiken de gemiddelde hoeveelheid toegedruppelde NaOH, dat is 9,177.

 

Uitwerking:

C4H6O5  + OH- →  H2O + C4H5O51-

 

Er is 9,177 mL OH-  toegevoegd.
0,101 x 9,177x10-3 = 9,269x10-4

[H3O+] = 0,100 x 0,0091770 : 0,1000= 0,09269

pH = -log [H3O+]

-log (0,09177) = 1,03

pH= 1,03

 

1,03 is geen realistische pH voor appelsap, dat zou rond de 3,6 moeten liggen.

Is er iemand die een verklaring/berekeningsfout ziet.

Een reactie zou super fijn zijn! :)

 

Job en Mette

Bijgevoegde Bestanden

Veranderd door jobenmette, 13 november 2018 - 15:25


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

mathfreak

    mathfreak


  • >1k berichten
  • 3090 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 november 2018 - 18:20

Waar komt de berekening van [H3O+] precies vandaan? Kun je eens precies beschrijven hoe de titratie is uitgevoerd?

"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

#3

jobenmette

    jobenmette


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2018 - 18:36



b

beschrijving van titratie:
10ml appelsap in een erlenmeyer gedaan en daar fenolftaleïne bij gedaan. We hebben 9,177ml naOH toegedruppeld, toen kwam het omslagpunt
We hebben het aantal mol [H3O+] uitgerekend gedeeld door 0,01 (want 10 ml appelsap)
Bedankt voor uw reactie!

#4

mathfreak

    mathfreak


  • >1k berichten
  • 3090 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 november 2018 - 20:15

Kijk eens wat je voor pH-waarde krijgt als je [H3O+] = [OH-] stelt.

"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

#5

jobenmette

    jobenmette


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2018 - 20:20

dus gewoon -log (0,101) , dan kom ik ook niet goed uit. Lijkt me ook wel dat ik wat moet doen de hoeveelheid OH- die ik heb toegevoegd of niet?

#6

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2518 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 november 2018 - 22:19

....

 Wij hebben voor school een titratie gedaan om de pH van appelsap te bepalen.

...

Voor het meten van de pH,  in dit geval van appelsap, gebruik je een pH=meter.

 

Bij een titratie bepaal je de hoeveelheid titreerbaar zuur.

 

Wat was nu precies de opdracht? Kun je eens de letterlijke tekst hiervan posten?

 

 

 

 

...

1,03 is geen realistische pH voor appelsap, dat zou rond de 3,6 moeten liggen.

Is er iemand die een verklaring/berekeningsfout ziet.

....

Ben je bekend met het bestaan van zwakke en sterke zuren?


#7

jobenmette

    jobenmette


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2018 - 22:27

De opdracht was bepaal de pH van appelsap door middel van titratie. Daarvoor moesten we dus eerst de hoeveelheid zuur bepalen. We hebben NaOH (een sterk zuur) bij de appelsap (appelzuur, zwak zuur) getriteerd. We hebben toen 9.177 ml 0,101M NaOH bij 10 ml appelsap getitreerd. Toen vond het omslagpunt plaats. Uit dit gegeven zouden wij de [H3O+] moeten kunnen bepalen.

#8

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2518 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 november 2018 - 22:32

Nogmaals, ben je bekend met het bestaan van zwakke en sterke zuren en met pH-berekeningen van zwakke zuren?

 

Is verder de pKz of Kz van appelzuur gegeven?


#9

jobenmette

    jobenmette


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2018 - 22:39

Bedankt voor je reactie. Ja ik ben bekend met PH berekeningen en zwakke en sterke zuren. Scheikunde is alleen niet mijn beste vak. Ik heb de Kz even opgezocht van appelzuur, dat is 3,40.

#10

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2518 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 november 2018 - 23:29

 Ja ik ben bekend met PH berekeningen en zwakke en sterke zuren. ...... Ik heb de Kz even opgezocht van appelzuur, dat is 3,40.

Ok, dan weet je dus dat als je de concentratie van het appelzuur bepaald hebt, dat je dan met de pKz van dit zuur de pH kunt berekenen.

 

Aangenomen dan dat er geen andere zuren aanwezig zijn.

 

Begin voor het berekenen van de concentratie van appelzuur eens met het opstellen van de reactievergelijking van appelzuur met OH-

Bedenk hierbij dat appelzuur een tweebasisch zuur is.

Veranderd door Margriet, 13 november 2018 - 23:31







Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures