[scheikunde] pH appelsap d.m.v. titratie
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 5
pH appelsap d.m.v. titratie
Hallo,
Wij hebben voor school een titratie gedaan om de pH van appelsap te bepalen.
Hierbij onze resultaten/berekeningen:
De resultaten staan in het bijgevoegde bestand (we hebben het 3x uitgevoerd)
Appelsap
Het veruit belangrijkste zuur in appelsap is het tweewaardige zuur, appelzuur.
[OH-] = 0,101 M
[H3O+] = ?
We gebruiken de gemiddelde hoeveelheid toegedruppelde NaOH, dat is 9,177.
Uitwerking:
C4H6O5 + OH- → H2O + C4H5O51-
Er is 9,177 mL OH- toegevoegd.
0,101 x 9,177x10-3 = 9,269x10-4
[H3O+] = 0,100 x 0,0091770 : 0,1000= 0,09269
pH = -log [H3O+]
-log (0,09177) = 1,03
pH= 1,03
1,03 is geen realistische pH voor appelsap, dat zou rond de 3,6 moeten liggen.
Is er iemand die een verklaring/berekeningsfout ziet.
Een reactie zou super fijn zijn!
Job en Mette
Wij hebben voor school een titratie gedaan om de pH van appelsap te bepalen.
Hierbij onze resultaten/berekeningen:
De resultaten staan in het bijgevoegde bestand (we hebben het 3x uitgevoerd)
Appelsap
Het veruit belangrijkste zuur in appelsap is het tweewaardige zuur, appelzuur.
[OH-] = 0,101 M
[H3O+] = ?
We gebruiken de gemiddelde hoeveelheid toegedruppelde NaOH, dat is 9,177.
Uitwerking:
C4H6O5 + OH- → H2O + C4H5O51-
Er is 9,177 mL OH- toegevoegd.
0,101 x 9,177x10-3 = 9,269x10-4
[H3O+] = 0,100 x 0,0091770 : 0,1000= 0,09269
pH = -log [H3O+]
-log (0,09177) = 1,03
pH= 1,03
1,03 is geen realistische pH voor appelsap, dat zou rond de 3,6 moeten liggen.
Is er iemand die een verklaring/berekeningsfout ziet.
Een reactie zou super fijn zijn!
Job en Mette
- Bijlagen
-
- sk resultaten.docx
- (21.87 KiB) 60 keer gedownload
- Pluimdrager
- Berichten: 3.505
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
Waar komt de berekening van [H3O+] precies vandaan? Kun je eens precies beschrijven hoe de titratie is uitgevoerd?
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel
-
- Berichten: 5
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
b
beschrijving van titratie:
10ml appelsap in een erlenmeyer gedaan en daar fenolftaleïne bij gedaan. We hebben 9,177ml naOH toegedruppeld, toen kwam het omslagpunt
We hebben het aantal mol [H3O+] uitgerekend gedeeld door 0,01 (want 10 ml appelsap)
Bedankt voor uw reactie!
beschrijving van titratie:
10ml appelsap in een erlenmeyer gedaan en daar fenolftaleïne bij gedaan. We hebben 9,177ml naOH toegedruppeld, toen kwam het omslagpunt
We hebben het aantal mol [H3O+] uitgerekend gedeeld door 0,01 (want 10 ml appelsap)
Bedankt voor uw reactie!
- Pluimdrager
- Berichten: 3.505
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
Kijk eens wat je voor pH-waarde krijgt als je [H3O+] = [OH-] stelt.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel
-
- Berichten: 5
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
dus gewoon -log (0,101) , dan kom ik ook niet goed uit. Lijkt me ook wel dat ik wat moet doen de hoeveelheid OH- die ik heb toegevoegd of niet?
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
Voor het meten van de pH, in dit geval van appelsap, gebruik je een pH=meter.jobenmette schreef: ....
Wij hebben voor school een titratie gedaan om de pH van appelsap te bepalen.
...
Bij een titratie bepaal je de hoeveelheid titreerbaar zuur.
Wat was nu precies de opdracht? Kun je eens de letterlijke tekst hiervan posten?
Ben je bekend met het bestaan van zwakke en sterke zuren?jobenmette schreef:
...
1,03 is geen realistische pH voor appelsap, dat zou rond de 3,6 moeten liggen.
Is er iemand die een verklaring/berekeningsfout ziet.
....
-
- Berichten: 5
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
De opdracht was bepaal de pH van appelsap door middel van titratie. Daarvoor moesten we dus eerst de hoeveelheid zuur bepalen. We hebben NaOH (een sterk zuur) bij de appelsap (appelzuur, zwak zuur) getriteerd. We hebben toen 9.177 ml 0,101M NaOH bij 10 ml appelsap getitreerd. Toen vond het omslagpunt plaats. Uit dit gegeven zouden wij de [H3O+] moeten kunnen bepalen.
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
Nogmaals, ben je bekend met het bestaan van zwakke en sterke zuren en met pH-berekeningen van zwakke zuren?
Is verder de pKz of Kz van appelzuur gegeven?
Is verder de pKz of Kz van appelzuur gegeven?
-
- Berichten: 5
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
Bedankt voor je reactie. Ja ik ben bekend met PH berekeningen en zwakke en sterke zuren. Scheikunde is alleen niet mijn beste vak. Ik heb de Kz even opgezocht van appelzuur, dat is 3,40.
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: pH appelsap d.m.v. titratie
Ok, dan weet je dus dat als je de concentratie van het appelzuur bepaald hebt, dat je dan met de pKz van dit zuur de pH kunt berekenen.jobenmette schreef: Ja ik ben bekend met PH berekeningen en zwakke en sterke zuren. ...... Ik heb de Kz even opgezocht van appelzuur, dat is 3,40.
Aangenomen dan dat er geen andere zuren aanwezig zijn.
Begin voor het berekenen van de concentratie van appelzuur eens met het opstellen van de reactievergelijking van appelzuur met OH-
Bedenk hierbij dat appelzuur een tweebasisch zuur is.