[scheikunde] aspartaam aantonen dmv chromatografie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

aspartaam aantonen dmv chromatografie

hey,
 
vrijdag moeten we voor school aantonen dat er aspartaam in cola zero, en cola light zit en stevia in cola life. dit willen we doen dmv chromatografie alleen weten we niet zo goed hoe we dat juist moeten doen... we hebben papierchromatografie, kolomchromatografie en gaschromatografie.
kan iemand ons helpen om de juiste methode de vinden?
 
groetjes

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: aspartaam aantonen dmv chromatografie

Opmerking moderator

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
isatje123 schreef:dit willen we doen dmv chromatografie alleen weten we niet zo goed hoe we dat juist moeten doen... we hebben papierchromatografie, kolomchromatografie en gaschromatografie.

 
 
Wat hebben jullie al gevonden over aspertaam en stevioglycosiden en analyses daarvoor? aan jullie woordkeuze af te lijden hebben jullie  klaarblijkelijk al wat voorkennis
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 2

Re: aspartaam aantonen dmv chromatografie

we weten dat aspartaam een dipeptide en methylester is en weten dat stevia een mengsel is van zoetstoffen die gewonnen worden uit de steviaplant. verder weten we ook dat papierchromatografie een scheidingstechniek is om kleine hoeveelheden mengsels te scheiden. zouden we dit ook kunnen toepassen om aspartaam dan "uit de verschillende soorten cola te halen"?

Berichten: 772

Re: aspartaam aantonen dmv chromatografie

Wil je het enkel aantonen, of ook quantificeren? Voor het aantonen is papierchromatografie/TLC geschikt. Wil je de concentratie bepalen, dan wordt hierbij meestal gebruik gemaakt van HPLC. Zoals je wellicht wel weet is de keuze voor ofwel GC of HPLC (grotendeels) gebasseerd op de vluchtigheid van je analiet. Aangezien je component niet vluchtig is zal GC niet lukken, tenzij je een geschikt derivatisatieprocedure uitvoerd, maar eigenlijk zou ik dit voor niet specialisten niet aanbevelen. Voor geschikte HPLC methodes kun je het best de literatuur raadplegen (gebruik google scholar). Meetmethodes voor aspartaam/steviolglycosides zijn doorgaans goed geraporteerd.

Reageer