Springen naar inhoud

Waarom bestaat gewone boter nog?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jochumkorzelius

    jochumkorzelius


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 december 2018 - 16:22

Hallo, ik vroeg mij af waarom normale boter nog bestaat als margarine eigenlijk goedkoper en beter is voor de mens?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

tempelier

    tempelier


  • >1k berichten
  • 2302 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2018 - 16:30

Er blieven altijd mensen die er de voorkeur aan geven.

In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

#3

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 7254 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 03 december 2018 - 16:47

Het is maar helemaal de vraag of margarine wel beter is voor een mens. Dat is een verhaal dat door de margarine-industrie wordt verteld, maar ik heb daar mijn twijfels bij. 

Feit is dat er de laatste tijd een opleving is in het gebruik van echte boter.


#4

tempelier

    tempelier


  • >1k berichten
  • 2302 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2018 - 16:53

Eigenlijk is het gewoon boter de rest is margarine.

(sommige boeren worden heel boos als men de term echte boter gebruikt)

Bepaalde recepten schijnen niet zo lekker te worden als met margarine of lukken zelfs niet.

In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

#5

Michel Uphoff

    Michel Uphoff


  • >5k berichten
  • 7211 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 december 2018 - 18:54

De KDVW heeft een aardig item gemaakt over de pijnlijke geschiedenis van margarine (de namaakboter die bijna heel Holland sedert de tijd van Napoleon door Unilever is 'aangesmeerd'):
 
https://www.npo3.nl/...2017/KN_1694691

Motus inter corpora relativus tantum est.

#6

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8486 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 december 2018 - 19:49

Boter smaakt beter. Het geeft een beter mondgevoel, zeker wanneer je een taart oid gaat bakken.

"Meep meep meep." Beaker

#7

kwasie

    kwasie


  • >250 berichten
  • 399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2018 - 21:28

Waarmee onderbouw je de claim dat roomboter ongezonder is?


#8

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 10772 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 december 2018 - 02:05

Zoals in het andere topic gezegd: niet. 

 

Er is geen gezondheidsverschil tussen boter en margarine als de vetzuursamenstelling gelijk is als gevolg van (partiele) hydrogenatie. 

 

Wel kan het zo zijn dat in boter meer zit dan alleen de vetzuren wat iets een specifieke smaak geeft. Dit hoeven niet eens per se vetzuren te zijn, maar kunnen ook andere stoffen zijn die wel in boter (gemaakt uit melk) voorkomen, maar niet in margarines. 

 

Er is dus geen gezondheidsreden om te kiezen voor margarine ipv boter, maar het smaakverschil kan doorslaggevend zijn. 

 

Iets dergelijks heb je ook met mayonaise vs fritessaus: Mayonaise is 80% vet, fritessaus pakweg 25%, en het verschil ertussen lost men op door handig gegoochel met koolhydraten, emulgatoren en water. Je krijgt dan twee producten die best op elkaar lijken, het ene met meer vet en het andere met meer "rommel" - waarbij de laatste variant meestal de goedkopere oplossing is. 

Victory through technology

#9

MatthijsVD

    MatthijsVD


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 december 2018 - 08:37

Waarom bestaan snoepjes eigenlijk nog? Een appel, banaan of mandarijn zijn toch veel gezonder?

De vergelijking gaat niet helemaal op, maar het feit is dat de consument dat vraagt. En als iemand het wilt, kan er geld mee verdiend worden. Dat is alleszins al één reden.


#10

Back2Basics

    Back2Basics


  • >250 berichten
  • 596 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 december 2018 - 09:15

Ik bak mijn biefstukje bij voorkeur in boter. Of het nou boter of echte boter/roomboter/lekkere-boter-van-vers-gras-etende-biologische-koeien is, maakt me niet heel veel uit. Maar in margarine gebakken biefstuk smaakt toch echt anders/minder lekker voor mij.


#11

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 10772 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 december 2018 - 14:28

Dat lijkt me ook, het gaat om de smaak. 

 

Ergens is ooit het imago ontstaan dat boter ongezond zou zijn, maar in hoeverre dat terecht is valt nog te bezien - afgezien van de calorien, maar die zitten net zo goed in margarine. 

Victory through technology

#12

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 4444 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 december 2018 - 23:40

media-newspapers-food_scares-scared-scar

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#13

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 10772 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 december 2018 - 02:19

Zo gaat het er qua marketing wel aan toe inderdaad. 

 

Je zou in zekere zinnen kunnen stellen dat boter een bijproduct is geworden van de fabricage van halfvolle melk, en je er toch iets mee aan moet. Anderzijds is de vraag naar 'echte boter' nog steeds hoog genoeg om het een waardevol product te laten blijven. 

 

Ik denk dat we het nu weer gaan zien met de feestdagen: kerststollen, spijsbroden etc met 'echte boter' en dergelijke. 

 

Als er een situatie ontstaat waar bij boter niet meer te verkopen is als voedsel dan is het, op papier, een biobrandstof en kun je gewoon opstoken in centrales. Dat gebeurt ook met plantaardig materiaal dat vetten bevat.

 

Helaas is het de realiteit van de dag die het dankzij regelgeving soms aantrekkelijk maakt om de meest idiote dingen te doen. Je krijgt absurde situaties waarbij men het vet in pindakaas vervangt voor vet uit palmolie die betrokkken wordt uit voormalige regenwouden, terwijl onze eigen boter de kachel in gaat... zodat je ergens pinda-olie kunt verkopen om in te frituren of iets dergelijks. 

 

Dit is natuurlijk compleet zot, maar regels zijn regels: als je idiote doelstellingen wilt halen moet je idiote dingen doen, desnoods boomsnippers uit de vs of canada per schip naar nederland halen om en "groene energie" mee op te wekken, en vervolgens onze boter weer te exporteren naar azie omdat ze het daar wel willen hebben. 

Victory through technology

#14

Rhiannon

    Rhiannon


  • >1k berichten
  • 3302 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 06 december 2018 - 10:36

Opmerking moderator :

Dit onderwerp hoort niet echt in scheikunde thuis, maar meer in het WSF Café en is daarom daarheen verplaatst.

Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

#15

Rhiannon

    Rhiannon


  • >1k berichten
  • 3302 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 06 december 2018 - 10:50

...

Bepaalde recepten schijnen niet zo lekker te worden als met margarine of lukken zelfs niet.

 

Je kunt eigenlijk beter boter kunt gebruiken als je bakt, a. omdat het lekkerder is (vind ik) en b. omdat boter helemaal niet zo slecht is als ooit werd beweerd (voornamelijk door de margarine-industrie).

 

Je kunt natuurlijk met allebei bakken en de keuze voor margarine kan een financiële zijn of omdat je caseïne en wei niet kan verdragen. Koekjes worden met margarine minder zacht van binnen (wat ze in het Engels chewy noemen) en minder snel bruin. Ook worden ze minder snel knapperig. Koekjes die met margarine zijn gemaakt zijn vaak ook zouter, omdat margarine vaak zout bevat.

 

En ja, biefstuk braad je in de roomboter... veel meer smaak en heerlijke jus!

Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures