Waarom bestaat gewone boter nog?

Moderator: Rhiannon

Berichten: 19

Waarom bestaat gewone boter nog?

Hallo, ik vroeg mij af waarom normale boter nog bestaat als margarine eigenlijk goedkoper en beter is voor de mens?

Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Er blieven altijd mensen die er de voorkeur aan geven.
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Het is maar helemaal de vraag of margarine wel beter is voor een mens. Dat is een verhaal dat door de margarine-industrie wordt verteld, maar ik heb daar mijn twijfels bij. 
Feit is dat er de laatste tijd een opleving is in het gebruik van echte boter.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Eigenlijk is het gewoon boter de rest is margarine.
(sommige boeren worden heel boos als men de term echte boter gebruikt)
Bepaalde recepten schijnen niet zo lekker te worden als met margarine of lukken zelfs niet.
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

De KDVW heeft een aardig item gemaakt over de pijnlijke geschiedenis van margarine (de namaakboter die bijna heel Holland sedert de tijd van Napoleon door Unilever is 'aangesmeerd'):

 

https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde-terug-naar-de-basis/16-11-2017/KN_1694691

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Boter smaakt beter. Het geeft een beter mondgevoel, zeker wanneer je een taart oid gaat bakken.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Waarmee onderbouw je de claim dat roomboter ongezonder is?

Berichten: 12.262

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Zoals in het andere topic gezegd: niet. 
 
Er is geen gezondheidsverschil tussen boter en margarine als de vetzuursamenstelling gelijk is als gevolg van (partiele) hydrogenatie. 
 
Wel kan het zo zijn dat in boter meer zit dan alleen de vetzuren wat iets een specifieke smaak geeft. Dit hoeven niet eens per se vetzuren te zijn, maar kunnen ook andere stoffen zijn die wel in boter (gemaakt uit melk) voorkomen, maar niet in margarines. 
 
Er is dus geen gezondheidsreden om te kiezen voor margarine ipv boter, maar het smaakverschil kan doorslaggevend zijn. 
 
Iets dergelijks heb je ook met mayonaise vs fritessaus: Mayonaise is 80% vet, fritessaus pakweg 25%, en het verschil ertussen lost men op door handig gegoochel met koolhydraten, emulgatoren en water. Je krijgt dan twee producten die best op elkaar lijken, het ene met meer vet en het andere met meer "rommel" - waarbij de laatste variant meestal de goedkopere oplossing is. 
Victory through technology

Berichten: 10

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Waarom bestaan snoepjes eigenlijk nog? Een appel, banaan of mandarijn zijn toch veel gezonder?
De vergelijking gaat niet helemaal op, maar het feit is dat de consument dat vraagt. En als iemand het wilt, kan er geld mee verdiend worden. Dat is alleszins al één reden.

Gebruikersavatar
Berichten: 778

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Ik bak mijn biefstukje bij voorkeur in boter. Of het nou boter of echte boter/roomboter/lekkere-boter-van-vers-gras-etende-biologische-koeien is, maakt me niet heel veel uit. Maar in margarine gebakken biefstuk smaakt toch echt anders/minder lekker voor mij.

Berichten: 12.262

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Dat lijkt me ook, het gaat om de smaak. 
 
Ergens is ooit het imago ontstaan dat boter ongezond zou zijn, maar in hoeverre dat terecht is valt nog te bezien - afgezien van de calorien, maar die zitten net zo goed in margarine. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Afbeelding
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 12.262

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Zo gaat het er qua marketing wel aan toe inderdaad. 
 
Je zou in zekere zinnen kunnen stellen dat boter een bijproduct is geworden van de fabricage van halfvolle melk, en je er toch iets mee aan moet. Anderzijds is de vraag naar 'echte boter' nog steeds hoog genoeg om het een waardevol product te laten blijven. 
 
Ik denk dat we het nu weer gaan zien met de feestdagen: kerststollen, spijsbroden etc met 'echte boter' en dergelijke. 
 
Als er een situatie ontstaat waar bij boter niet meer te verkopen is als voedsel dan is het, op papier, een biobrandstof en kun je gewoon opstoken in centrales. Dat gebeurt ook met plantaardig materiaal dat vetten bevat.
 
Helaas is het de realiteit van de dag die het dankzij regelgeving soms aantrekkelijk maakt om de meest idiote dingen te doen. Je krijgt absurde situaties waarbij men het vet in pindakaas vervangt voor vet uit palmolie die betrokkken wordt uit voormalige regenwouden, terwijl onze eigen boter de kachel in gaat... zodat je ergens pinda-olie kunt verkopen om in te frituren of iets dergelijks. 
 
Dit is natuurlijk compleet zot, maar regels zijn regels: als je idiote doelstellingen wilt halen moet je idiote dingen doen, desnoods boomsnippers uit de vs of canada per schip naar nederland halen om en "groene energie" mee op te wekken, en vervolgens onze boter weer te exporteren naar azie omdat ze het daar wel willen hebben. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

Opmerking moderator

Dit onderwerp hoort niet echt in scheikunde thuis, maar meer in het WSF Café en is daarom daarheen verplaatst.
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Waarom bestaat gewone boter nog?

tempelier schreef:...

Bepaalde recepten schijnen niet zo lekker te worden als met margarine of lukken zelfs niet.
 
Je kunt eigenlijk beter boter kunt gebruiken als je bakt, a. omdat het lekkerder is (vind ik) en b. omdat boter helemaal niet zo slecht is als ooit werd beweerd (voornamelijk door de margarine-industrie).
 
Je kunt natuurlijk met allebei bakken en de keuze voor margarine kan een financiële zijn of omdat je caseïne en wei niet kan verdragen. Koekjes worden met margarine minder zacht van binnen (wat ze in het Engels chewy noemen) en minder snel bruin. Ook worden ze minder snel knapperig. Koekjes die met margarine zijn gemaakt zijn vaak ook zouter, omdat margarine vaak zout bevat.
 
En ja, biefstuk braad je in de roomboter... veel meer smaak en heerlijke jus!
Contra principia negantem disputari non potest.

Reageer