Springen naar inhoud

Zoutzuur in water



  • Log in om te kunnen reageren

#1

nico1234

    nico1234


  • >25 berichten
  • 52 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 december 2018 - 17:34

Hallo,

 

Misschien beetje voor de hand liggende vraag...

 

Als zoutzuur aan water wordt toegevoegd zal dit een exotherme reactie opleveren en het mengsel verwarmen. Echter ligt het kookpunt van zoutzuur al bij 48 graden celsius. 

Zal zoutzuur dan weer gaan verdampen als het boven deze temperatuur komt uit het mengsel? Of blijft het in de oplossing zitten omdat het al geïoniseerd is? In dit geval, wanneer zal dit dan gaan verdampen? 

 

Groet


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Pinokkio

    Pinokkio


  • >1k berichten
  • 2144 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 12 december 2018 - 17:45

HCl is een gas dat oplosbaar is in water.

 

Het kookpunt van zo'n zoutzuuroplossing is afhankelijk van de HCl concentratie:

https://en.wikipedia...ical_properties


#3

snereib

    snereib


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 december 2018 - 15:50

Het is inderdaad mogelijk dat de oplossing gaat koken. Het verdampen van een vloeistof kost echter veel energie dus echt blijvend koken zal onwaarschijnlijk zijn. Het verdampen is ook de reden waarom men altijd water aan zoutzuur toevoegt en niet andersom. indien de vloeistof direct begint te koken en dus te spatten zullen er waterdruppels rondvliegen I.P.V. zoutzuur. 


#4

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 9583 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 december 2018 - 22:17

Hallo,

 

Misschien beetje voor de hand liggende vraag...

 

Als zoutzuur aan water wordt toegevoegd zal dit een exotherme reactie opleveren en het mengsel verwarmen. Echter ligt het kookpunt van zoutzuur al bij 48 graden celsius. 

Zal zoutzuur dan weer gaan verdampen als het boven deze temperatuur komt uit het mengsel? Of blijft het in de oplossing zitten omdat het al geïoniseerd is? In dit geval, wanneer zal dit dan gaan verdampen? 

 

Groet

 

Het kookpunt van HCl is geen 48 °C, maar -85 °C. Je zit dus onder normale omstandigheden al ruim boven het kookpunt van HCl - en toch kookt een HCl-oplossing niet. Dat komt omdat HCl en water een niet-ideaal mengsel vormen, met een zogenaamde positieve azeotroop: Een mengsel van HCl en water laat een hoger kookpunt zien dan beide afzonderlijke stoffen, met het hoogste kookpunt bij een samenstelling van ongeveer 20% HCl en 80% water. 

Cetero censeo Senseo non esse bibendum







Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures