[scheikunde] Zoutzuur in water
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 52
Zoutzuur in water
Hallo,
Misschien beetje voor de hand liggende vraag...
Als zoutzuur aan water wordt toegevoegd zal dit een exotherme reactie opleveren en het mengsel verwarmen. Echter ligt het kookpunt van zoutzuur al bij 48 graden celsius.
Zal zoutzuur dan weer gaan verdampen als het boven deze temperatuur komt uit het mengsel? Of blijft het in de oplossing zitten omdat het al geïoniseerd is? In dit geval, wanneer zal dit dan gaan verdampen?
Groet
Misschien beetje voor de hand liggende vraag...
Als zoutzuur aan water wordt toegevoegd zal dit een exotherme reactie opleveren en het mengsel verwarmen. Echter ligt het kookpunt van zoutzuur al bij 48 graden celsius.
Zal zoutzuur dan weer gaan verdampen als het boven deze temperatuur komt uit het mengsel? Of blijft het in de oplossing zitten omdat het al geïoniseerd is? In dit geval, wanneer zal dit dan gaan verdampen?
Groet
- Pluimdrager
- Berichten: 2.386
Re: Zoutzuur in water
HCl is een gas dat oplosbaar is in water.
Het kookpunt van zo'n zoutzuuroplossing is afhankelijk van de HCl concentratie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrochloric_acid#Physical_properties
Het kookpunt van zo'n zoutzuuroplossing is afhankelijk van de HCl concentratie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrochloric_acid#Physical_properties
-
- Berichten: 6
Re: Zoutzuur in water
Het is inderdaad mogelijk dat de oplossing gaat koken. Het verdampen van een vloeistof kost echter veel energie dus echt blijvend koken zal onwaarschijnlijk zijn. Het verdampen is ook de reden waarom men altijd water aan zoutzuur toevoegt en niet andersom. indien de vloeistof direct begint te koken en dus te spatten zullen er waterdruppels rondvliegen I.P.V. zoutzuur.
- Berichten: 10.561
Re: Zoutzuur in water
nico1234 schreef: Hallo,
Misschien beetje voor de hand liggende vraag...
Als zoutzuur aan water wordt toegevoegd zal dit een exotherme reactie opleveren en het mengsel verwarmen. Echter ligt het kookpunt van zoutzuur al bij 48 graden celsius.
Zal zoutzuur dan weer gaan verdampen als het boven deze temperatuur komt uit het mengsel? Of blijft het in de oplossing zitten omdat het al geïoniseerd is? In dit geval, wanneer zal dit dan gaan verdampen?
Groet
Het kookpunt van HCl is geen 48 °C, maar -85 °C. Je zit dus onder normale omstandigheden al ruim boven het kookpunt van HCl - en toch kookt een HCl-oplossing niet. Dat komt omdat HCl en water een niet-ideaal mengsel vormen, met een zogenaamde positieve azeotroop: Een mengsel van HCl en water laat een hoger kookpunt zien dan beide afzonderlijke stoffen, met het hoogste kookpunt bij een samenstelling van ongeveer 20% HCl en 80% water.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum