Springen naar inhoud

doppler in space


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ukster

  ukster


 • >1k berichten
 • 1555 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2018 - 22:35

Als je de snelheid u van een object dat zichtbaar licht uitstraalt in de ruimte wil bepalen ten opzichte van een stationaire waarnemer met behulp van het dopplereffect kun je de formules voor Red shift (outgoing) en blue shift (incoming) gebruiken.Hierbij moet zowel de frequentie van het door het object uitgezonden licht (fo) als de licht frequentie bij de waarnemer (f) bekend zijn.

Doppler in de ruimte.jpg

 

Hoe weet of meet men fo? :?

Moeders tred is uit alle andere te herkennen


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 7441 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 december 2018 - 23:35

De frequentie van de vele absorptie- en emissielijnen in het elektromagnetisch spectrum is nauwkeurig bekend. Ieder element heeft zijn eigen specifieke reeks lijnen, gelijk een barcode. De bekende waterstof hα lijn uit de Balmer reeks bijvoorbeeld, zit op 656,285 nm (bij een niet bewegend object in het lab). Wordt deze lijn op een kortere of langere golflengte aangetroffen dan is daaruit eenvoudig de blauw- c.q. roodverschuiving te berekenen.
 
Als bijvoorbeeld deze hα lijn van het licht van een sterrenstelsel op 666,285 nm, in de buurt van infrarood, wordt aangetroffen dan valt de volgende berekening te maken: LaTeX  Aan de hand van de Hubble constante (ongeveer 72km/s/Mpc) valt dan te berekenen dat de afstand (4.568 / 72) 63,4 Mpc is, ongeveer 207 miljoen lichtjaar.
 
Voor het ijken van het waargenomen spectrum worden vaak lokaal wat emissielijnen van bekende elementen live aan de opname toegevoegd.
Motus inter corpora relativus tantum est.

#3

ukster

  ukster


 • >1k berichten
 • 1555 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2018 - 23:59

Begrijp ik hieruit dat de elementen waaruit het object is samengesteld bekend moeten zijn om de verschuivingsformules te kunnen gebruiken om zo de snelheid van een object te bepalen?

Veranderd door ukster, 14 december 2018 - 00:02

Moeders tred is uit alle andere te herkennen


#4

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 7441 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 14 december 2018 - 00:15

de elementen waaruit het object is samengesteld bekend moeten zijn

 

Meestal wel, maar dat hoeft natuurlijk niet van alle elementen bekend te zijn. Het is bij objecten met voldoende lichtkracht eigenlijk geen probleem. Daarvan kan een gedetailleerd spectrum worden gevormd waarin belangrijke emissielijnen eenvoudig te vinden zijn. Waterstof en helium bijvoorbeeld komen in vrijwel iedere ster voor.

 

Maar voor sommige zeer zwakke objecten, verre quasars bijvoorbeeld, is het lastiger omdat het licht te zwak kan zijn voor een bruikbaar spectrum. Daarvan wordt dan de zogenoemde fotometrische roodverschuiving vastgesteld. Het licht wordt door een set filters die een bepaalde golflengte doorlaten gestuurd, en m.b.v. het filter waar de piekhelderheid wordt aangetroffen de fotometrische roodverschuiving vastgesteld. Stel dat de helderheidspiek normaliter ergens rond 650 nm ligt, en bij zo'n zwakke quasar rond 1 mm, dan is dat een maat voor de roodverschuiving. Deze manier is wel onnauwkeuriger en de algoritmen daarvoor zijn onderwerp van menig wetenschappelijk paper. Hier er een van:

 

Multi-band colours are also crucial for the photometric redshift estimations of quasars. Based on the SDSS colour-z
relations, about 70% of the photometric redshifts of quasars are consistent with the spectroscopic ones

 

Bijlage  Quasar candidate selection and photometric redshift.pdf   1,91MB   12 maal gedownload

Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures