Springen naar inhoud

Pkz Formule afleiden colorimetrie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Niels...

  Niels...


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 januari 2019 - 19:05

Om de Pkz van methyloranje te berekenen kan je gebruik maken van colorimetrie. Door 2 series te maken van oplopende concentratie methyloranje (zowel in zure als in basische vorm). Door hier de extinctie van te meten (bij golflengte 450 nm en 510 nm) kan je de relatieve extinctiecoëfficiënt bepalen (helling van de grafiek waarin de extinctiewaarden uitgezete zijn tegen de concentratie methyloranje). De spectra van HB (zuur) en B- (base) overlappen elkaar en dat betekent dat de golflengtes 450 nm en 510 nm beide vormen van de methyloranje licht absorberen. De waarden die dus afgelezen worden zijn somwaarden van de beide concentraties. 

Om de aparte waarden te berekenen (uit de somwaarden) heb ik op internet bepaalde formules gevonden (zie afbeeldingen). Als de eerste twee formules samengevoegd worden zou de 3e formule eruit moeten komen. Alleen hoe zit die afleiding? Ik kom er zelf maar niet uit hoe die laatste formule afgeleid kan worden uit de voorgaande twee. 
Is er iemand die dit snapt en het uit kan leggen?

 

 

m5dzjpeiz.png

Veranderd door Niels..., 02 januari 2019 - 19:10


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

1vraag

  1vraag


 • >100 berichten
 • 138 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2019 - 15:43

Oke ik heb de afleiding gemaakt maar hij is indd niet zo simpel. Ik denk dat er een makkelijkere manier bestaat maar bon. 

Dus wat ik aanraad is eerst het stelsel oplossen voor [B-] en [HB] Dit gaat het gemakkelijkste met de methode van kramer.
Je komt volgende vergelijkingen uit (waar je veel meer mee kan doen dan enkel pKz waarden bepalen):

vglCaCb.PNG

 

Als je de verhouding neemt van de twee concentraties krijg je het volgende:

 

vgl2.PNG

 

Als ik me niet vergis is deze vgl dezelfde als degene jij hebt. (teller en noemer delen door extinctie coeff en je zou hetzelfde moeten utikomen)


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures