Testen intravasculair apparaatje

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Testen intravasculair apparaatje

Wij zijn voor een onderzoek bezig met het maken van een in-vitro opstelling voor een intravasculair apparaatje. Wij willen daarbij 100 deeltjes (partikels) met een grootte van 100 - 150 um in een kunstmatige circulatie brengen en deze op een later moment weer verwijderen en tellen. Vooral het inbrengen van de deeltjes is lastig, we gebruiken nu een spuit maar er blijven altijd deeltjes achter in de spuit. Heeft iemand een idee hoe wij alle deeltjes in de "kunstmatige bloedstroom" kunnen krijgen?
Dank voor het meedenken! 

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Testen intravasculair apparaatje

Voor het doen van een kwantitatieve bepaling zal je pipetteer/injectiewerk perfect moeten zijn, aangezien je anders onbetrouwbare resultaten krijgt. De meeste fouten die gemaakt worden met dit soort handelingen zijn slecht onderhoud van de materialen en slechte (of een gebrek aan) training. Als je resultaten er echt toe doen is het wellicht in dat soort gevallen dan ook aan te raden om een expert in te schakelen voor advies of de handelingen uit te besteden aan een getraind professional.
 
Ik ben geen expert op dit gebied, maar kan geen andere manier bedenken dan inderdaad de deeltjes intraveneus te injecteren.
Er zal altijd een kleine hoeveelheid deeltjes achterblijven in de spuit, hoe geavanceerd je spuit ook is of hoe goed je ermee kan werken. Hiervoor corrigeren kan op onder andere twee manieren:
  • Overvullen (aangeraden). Hierbij vul je de spuit met een overmaat (teveel) sample. Als je bijvoorbeeld 0,30 μL aan sample wil injecteren, kun je de spuit vullen tot 0,35 μL. Hierbij is het wel cruciaal dat je spuit goed is ingesteld en dat je dus niet de gehele 0,35 μL uitspuit (dit is alleen van toepassing als je handmatig pipetteert). De 0,30 en 0,35 μL zijn fictieve voorbeelden, maar je kan zelf de hoeveelheid sample dat je zal verliezen omdat het aan de spuit zal blijven 'plakken' inschatten (predicting syringe hub loss);
  • Voorvullen/conditioneren (alternatief). Hierbij vul je spuit één of meerdere keren met een overmaat sample en spuit je het weer terug of uit in een afvalglas. Wat je hierbij doet is de spuit volledig te bepakken met sample, zodat vervolgens bij het daadwerkelijk injecteren de juiste hoeveelheid sample de spuit zal verlaten. 
Eventueel zou je ook een combinatie van beide technieken kunnen gebruiken.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Reageer