Springen naar inhoud

Heeft een grondwaterpomp lucht nodig om te werken?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gast3

  Gast3


 • 0 - 25 berichten
 • 16 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2019 - 23:04

Een grondwaterput is meestal een pijp die tot een paar meter onder het waterniveau reikt. Hier laat je dan de aanvoerslang in zakken.

 

Is het nou zo dat het water omhoog gedrukt wordt doordat er in de slang een onderdruk ontstaat en het water dus door de lucht rondom de slang door de slang omhoog gedrukt wordt?

 

Want wat nou als je de bronpijp als slang gebruikt. Is dat mogelijk? Er is dan geen lucht rondom die het water omhoog kan duwen. Of doet het gewicht van alle aarde boven het grondwater dat dan?

 

Indien dat zo is, is het dan ook zo dat het water in de pijp altijd iets hoger staat dan het grondwater-peil?

Ik kom er niet echt uit.


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Daniello1

  Daniello1


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2019 - 15:26

Het is inderdaad zo dat door de onderdruk het water omhoog gaat. Als de pijp leeg is dan zal de lucht inderdaad langzaam een vacuum willen trekken hoe meer je pompt, op een gegeven moment is de onderdruk zo groot dat het water omhoog komt en de kraan bereikt.

 

Nu zit de leiding vol met water en de compressie van water (en vloeistoffen over het algemeen) is niet zo goed als dit van lucht. Je trekt nu dus direct water omhoog, elke keer dat je pompt. De werking van de pomp blijft dus precies hetzelfde.

 

 

Het antwoord waar je naar zoekt: 'nee, je hebt dus niet persee lucht nodig als het water al boven is'

Het antwoord theoretisch:             'ja je hebt lucht nodig om aan het begin een onderdruk te creëren en het water omhoog te krijgen'

Veranderd door Daniello1, 09 mei 2019 - 15:31


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures