Benm schreef:
Het lastige is dat fosforzuur niet het enige zuur in cola is. Ik vermoed dat er sowieso citroenzuur in zal zitten, wellicht een hoeveelheid die afhankelijk is van de variant. Met een titratie kun je al een stuk meer zien dan door er alleen de pH meter in te steken. Wellicht kom je meerdere plekken tegen waar de oplossing buffert en kun je op basis daarvan schatten hoeveel forsforzuur en citroenzuur er in zit, al weet je het natuurlijk nooit zeker, de samenstelling is bedrijfsgeheim.
Beste,
Ik denk ook dat er extra citroenzuur zit in de Cola met Lemon, maar toch ligt deze pH vele hoger dan bv de Cola Light, en dit snap ik niet zo goed. Ik heb ook alreeds een mail gestuurd naar Coca Cola, maar deze willen niet zeggen welke zuren er in cola zitten dit omdat het blijkbaar tot het geheime recept behoort.
mvg
Brent
gravimetrus schreef:
Het roestoplossend vermogen hangt niet alleen van de pH af (H3O+) maar ook van de aanwezigheid/concentratie fosforzuur.
Fe₂O₃ + 2H₃PO₄ geeft 2FePO₄ + 3H₂O
Niet in alle cola's zit (even veel) fosforzuur.
Beste,
weet u dan hoe het komt dat de ene cola zuurder is dan de andere, en dat Cola lemon een hogere pH heeft dan cola Light?
mvg
Brent
Benm schreef:
Hoe heb je de pH gemeten? Gewoon door er een pH-electrode in te steken en het getal af te lezen?
Ik vraag me af of de verschillen significant zijn - heb je het 1x gemeten of meerdere keren?
Als er daadwerkelijk een verschil is zou dat een reden moeten hebben. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld lemon en cherry ook/meer citroenzuur bevatten dat normale cola, wat van invloed is op de pH bij een gelijke zuur/zoet verhouding in de smaak.
Maar dan resteren nog light, caffeine free en origineel met 2.60, 2.70 en 2.49. Dat is nogal lastig te duiden. De receptuur van light zou anders kunnen zijn om iets goed te maken van het mondgevoel van de suiker (al smaakt het gewoon anders, dus is de vraag of men daar iets aan gedaan heeft). Het gekke is dat er een groot verschil is tussen origineel en caffeine-vrij. Feitelijk zou je niet verwachten dat er een verschil zou zijn tussen die varianten als het enige verschil wel of niet toevoegen van caffeine is.
En wat roest verwijderen betreft: misschien speelt de suiker wel een rol in dat proces. Je zou evt de normale hoeveelheid suiker kunnen toevoegen aan cola light, en dan vergelijken hoe goed het roest oplost ten op zichte van origineel.
Beste,
ik heb de pH gemeten met een digitale pH-meter.
Ik denk ook dat er extra citroenzuur zit in de Cola met Lemon, maar toch ligt deze pH vele hoger dan bv de Cola Light, en dit snap ik niet zo goed. Ik heb ook alreeds een mail gestuurd naar Coca Cola, maar deze willen niet zeggen welke zuren er in cola zitten dit omdat het blijkbaar tot het geheime recept behoort.
mvg
Brent