[natuurkunde] Anode en batterij

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 228

Anode en batterij

Dag allemaal

Bij radiochemie hebben we over het gasgevulde detectors gehad. Mijn docent vertelde dat als elektronen op de anode terecht komen dat de batterij dan positieve ionen naar anode stuurt zodat het potentiaalverschil tussen de elektrodes behouden blijft. Er wordt dan een puls gemeten door het toestel.

Hoe doet die batterij dat dan? Het zijn toch de elektronen die stromen in elektrische schakelingen? (Bij de inleidende cursus elektriciteit die ik in mijn eerste jaar heb gehad werd dat niet verteld noch werd verteld dat uberhaupt zo werkt.)

Groetjes

Autodidact1

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.968

Re: Anode en batterij

De batterij stuurt niets, al zeker geen positieve ionen. Die batterij houdt alleen een spanning, potentiaalverschil, in stand. eventueel door elektronen te laten bewegen. 
 
In een detector kan, door ioniserende straling, een elektron van een atoom of molecuul losgemaakt worden. Het elektron gaat dan onder invloed van het elektrisch veld in de detector naar de anode, het nu een elektron missende, dus positief geladen atoom/molecuul, ion, gaat richting kathode.
 
Aan de anode zullen niet spontaan positieve ionen ontstaan. Dan zou er al een stroom lopen zonder ioniserende straling, en dat is de bedoeling natuurlijk niet.
 
In een geleider als een koperdraad kan inderdaad alleen een stroom lopen door beweging van elektronen; in andere media kunnen ook positieve en negatieve ionen aan een elektrische stroom bijdragen.
Bijvoorbeeld als je een stroom door water met daarin opgelost keukenzout stuurt, zullen Na+ en Cl- de stroom voor hun rekening nemen. 

Gebruikersavatar
Berichten: 228

Re: Anode en batterij

Elektronen binnenin de batterij dan? Hoe krijg je die puls dan?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.968

Re: Anode en batterij

De batterij is natuurlijk in staat om elektronen te leveren, aan één kant, terwijl er tegelijkertijd evenveel elektronen aan de andere kant opgenomen worden.
 
Het is een kwestie van smaak of je dat 'sturen' wilt noemen.
 
Als in een meertje het water hoger staat dan in een ander, en er is een slootje tussen, dan zal er water naar dat tweede meertje gaan stromen.
Als je wilt zeggen dat het eerste meertje dan water stuurt vind ik dat best  ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 228

Re: Anode en batterij

Dus kan ik het dan zien als:

Elektronen gaan richting de anode, waardoor het potentiaal verschil afneemt tussen anode en kathode. Die elektronen gaan dan terug naar batterij.

Uit de batterij gaat stroom richting de kathode zodat de potentiaal weer stijgt en weer hetzelfde wordt als in het begin.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.968

Re: Anode en batterij

Ja.
 
En aan die kathode komen de in de detector ontstane positieve ionen en van de batterij afkomstige elektronen samen en vormen weer neutrale moleculen. 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.541

Re: Anode en batterij

Autodidact1 schreef: Bij radiochemie hebben we over het gasgevulde detectors gehad. Mijn docent vertelde dat als elektronen op de anode terecht komen dat de batterij dan positieve ionen naar anode stuurt zodat het potentiaalverschil tussen de elektrodes behouden blijft. Er wordt dan een puls gemeten door het toestel.
 
Een chemicus denkt misschien ook aan de ionen in de batterij. In de figuur stuurt de batterij Li-ionen in de richting van de anode van de detector. Verwarrend van het in de batterij kijken is dat de elektrode van de batterij die tijdens het ontladen kathode heet, verbonden is met de anode van de detector.
 
lithium1.png
lithium1.png (10.2 KiB) 648 keer bekeken
 
(1)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.968

Re: Anode en batterij

Het kan inderdaad verwarrend zijn dat bij een batterij de positieve pool kathode genoemd wordt en bij alle aangesloten zaken waarbij die naam gebruikt wordt de positieve pool anode heet.
 
Aan de ander kant, als je één of meer batterijen, detectoren en elektronenbuizen in serie zet, dan is steeds de anode van de ene met de kathode van de volgende verbonden.
 
Anders benoemen zou dus óók verwarrend kunnen zijn.

Reageer