Is er leven buiten aarde mogelijk?

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer

Is er leven buiten aarde mogelijk?

Wie o wie kan mij vertellen of het mogelijk is dat we in de toekomst,

een bepaalt soort leven ondekken, ergens in het heelal?

En is welke vorm zal dat leven zijn? Is het uberhaupt mogelijk?

Berichten: 43

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Dat zijn ze aan het onderzoeken. Er zijn bepaalde omstandigheden nodig waaronder levensvormen kunnen leven.

Van alle planeten in ons zonnestelsel lijkt alleen Mars een beetje op de aarde. Vroeger is de planeet warmer geweest, waarschijnlijk met vloeibaar water in rivieren en zeeen, en toen leek hij dus nog meer op de aarde. Logisch dat we denken dat Mars de beste kansen had op leven, al denken we niet echt dat dat er nu nog kan bestaan, maar wie weet.

Om de aanwezigheid van water in een atmosfeer aan te tonen, hoef je niet per se naar een planeet toe te gaan. Iedere stof laat nl. een soort vingerafdruk achter in het licht dat de planeet weerkaatst. Met een techniek die spectroscopie heet, kunnen astronomen zo de samenstelling van sterren en planeten bepalen, zonder er naartoe te hoeven gaan. Maar op Mars is water aangetoond in de lucht door de landers en ook in de atmosfeer van Jupiter heeft de Galileo-afdaalsonde direct water in de atmosfeer gemeten.

Buiten ons zonnestelsel kunnen nog ontelbaar veel planeten zijn bij andere sterren. De eerste 50 zijn pas de afgelopen paar jaar ontdekt. Vooralsnog zijn onze telescopen niet groot genoeg en kunnen ze niet scherp genoeg kijken om deze planeten echt te bestuderen en iets te zeggen over hun samenstelling. Maar met een nieuwe grote ruimtetelescoop, die nu wordt ontwikkeld, zal dat over pakweg tien jaar wellicht wel lukken. Mogelijk kan op deze manier zelfs de aanwezigheid van leven worden aangetoond: de zuurstof in de atmosfeer van de aarde is allemaal geproduceerd door planten, dus de aanwezigheid van veel vrije zuurstof in een planeetatmosfeer betekent dat er leven moet zijn.

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 15.202

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

j van straken schreef:Wie o wie kan mij vertellen of het mogelijk is dat we in de toekomst,

een bepaalt soort leven ondekken, ergens in het heelal?
Ik kan het je vertellen: JA, dat is mogelijk. Wanneer dat gebeurt is echter niet te schatten, laat staan de kans dat dat ook werkelijk contact wordt (er achter komen dat er op een andere planeet ook organismes bestaan is nogal iets anders dan contact leggen met een ander denkend wezen)
En is welke vorm zal dat leven zijn?
Tsja, dat is niet te zeggen. Het heelal is zo groot dat het zeker mogelijk is dat ook ergens anders plantjes leven. En dat er op 1 of andere planeet ook bacterieen bestaan zou ook best kunnen. Die zouden zelfs kunnen zijn uitgegroeid tot denkende schepsels zoals wijzelf. Het kan allemaal....
Is het uberhaupt mogelijk?
Ja dus. De vraag is alleen wanneer ander leven bestaat of heeft bestaan, en of we er contact mee krijgen.

Wat betreft het wanneer: de mensheid bestaat ten opzichte van het heelal nog maar erg kort. Toch zijn we in die relatief korte tijd dat we bestaan al in staat met een druk op de knop onszelf van deze aarde af te vegen. Of dit ook gaat gebeuren hangt af van de aard van de mensheid: leren we in harmonie te leven of maken we een einde aan ons eigen bestaan.

Ook bij andere mogelijke samenlevingen (die wellicht al miljarden jaren voor ons zijn ontstaan) blijft dit een vraag. Misschien zijn er al vele samenlevingen voor ons geweest elders in dit heelal, en hebben ze toen ook geprobeerd contact te leggen, maar bestonden wij nog niet. Het zou best kunnen dat zij zichzelf inmiddels wel hebben opgeblazen. Wie zal het zeggen?

Mocht er ooit contact worden gelegd met een andere samenleving, dan is het volgens mij dus wel logisch dat deze samenleving in principe goed van aard is. De kans dat andere denkende wezens tegelijk met ons in dit heelal bestaan is niet zo heel groot, tenzij 1 of beide samenlevingen hebben geleerd in harmonie samen te leven, en dus al lange tijd bestaan.

Als we ooit contact krijgen een grote kans dat zij in grote lijnen op ons lijken. Voor contact is immers communicatie nodig. Voor communicatie is apparatuur nodig, bijvoorbeeld een radio (om een eenvoudig voorbeeld te nemen).

Om een radio te kunnen maken heb je wis- en natuurkundige inzichten nodig. Om tot deze inzichten te komen is het hebben van 2 waarnemende organen (zoals ogen) een vereiste.

Om vervolgens een radio in elkaar te kunnen zetten moet je beschikken over de nodige motorieke coordinatie. Ledematen en vingers zijn hiervoor onontbeerlijk.
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Er bestaat een redelijke kans dat op IO (maan van Jupiter) bacterieel leven mogelijk is.

Diep onder de dikke ijslaag is genoeg warmte om te leven. Ook de samenstelling van het "water" levert een aardige kans op dat er leven te vinden is.

Deze vermoedens komen van onze eigen aarde. In de diepten van de oceanen is ook leven gevonden in complete duisternis nabij zogenaamde "puffers". Kleine vulkaantjes van methaan en zwavelhoudende vloeistof die uit de diepte van de aarde bouwstoffen voor leven aanvoeren. In dit 600 graden hete water zit voldoende bouwstoffen om een heel ecosysteem van bacterie tot vis in leven te houden.

Genoeg rede om te veronderstellen dat dit ook op een andere plaats kan in het heelal. En eerst is het tijd om ons eigen stelsel te verkennen voor leven.

Er zijn meen ik plannen om over een aantal jaren een sonde te sturen.

Dan zullen we meer weten.

Berichten: 10

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Het interdisciplinaire specialisme dat bekend staat als bio-astronomie houdt zich bezig met de vraag of er buiten de Aarde vormen van leven voorkomen en met de omstandigheden waaronder 'leven' kan ontstaan. Naar analogie van het leven op Aarde mag je aannemen dat de aanwezigheid van een planetenstelsel een noodzakelijke (maar lang geen voldoende!) voorwaarde is voor het ontstaan van enigerlei vorm van leven. Onze verwachting dat er talrijke planetenstelsels in het heelal voorkomen zal vermoedelijk binnen niet te lange tijd door waarnemingen bevestigd worden.

Of zich in zo'n geïdentificeerd planetenstelsel een planeet bevindt waarop leven tot ontwikkeling is gekomen, laat zich slechts gissen. De kans dat er in een willekeurig planetenstelsel intelligent leven voorkomt, is nog weer veel en veel kleiner. Wel zijn de mogelijkheden voor detectie van intelligent leven, gesteld dat het binnen niet te grote afstand van ons vandaan voorkomt (enkele tientallen lichtjaren?) relatief gunstig. Vooral als die intelligentie het in de ontwikkeling van zoiets als techniek verder gebracht heeft dan de mensheid, mogen we verwachten intelligibele signalen van zo'n beschaving te zullen opvangen. Wij zijn in het bijzonder met onze radiotelescopen goed in staat om heel zwakke radiofrequente signalen te detecteren. Er is dan ook een internationaal gecoördineerd project gaande, de "Search for Extra-Terrestrial Intelligence' (SETI), waarover in het congres in Val Cenis gerapporteerd werd (zie Sky & Telescope, Febr. '88, blz. 141). Het lag in de bedoeling om SETI vanaf 1992 met nog weer meer uitgebreide en geraffineerde middelen ter hand te nemen.

Hoe groot de kans van slagen van SETI is durft niemand te zeggen. Als er ooit intelligente signalen van een hoogontwikkelde buitenaardse beschaving gedetecteerd zullen worden, kan die ontdekking nog heel lang op zich laten wachten. We kunnen er alleen dit van zeggen: de kans is niet gelijk aan nul. De eventuele ontdekking van het voorkomen van buitenaardse intelligibele signalen zal een ongelofelijk opwindende aangelegenheid zijn. Men is al bezig afspraken te maken over de te volgen procedure a1s zo'n ontdekking zal worden gedaan: hoe de echtheid van die signalen zal worden geverifieerd en hoe het grote nieuws aan het wereldpubliek zal worden meegedeeld. En ook: hoe te vermijden dat er geharrewar ontstaat over de vraag wie, of welk team het voor het eerst gevonden heeft. Afgezien nu van de kans op dat verhoopte succes en van de technische en astronomische details rondom SETI, is er alle reden om over de mogelijkheid van het voorkomen van buitenaardse intelligentie na te denken.

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Als ik bronnen als de BBC en Discovery mag geloven, bestaan er meer planeten die rond sterren draaien dan dat er zandkorrels op de gehele aarbol aanwezig zijn. Ik weet dat het geen wetenschappelijke benadering is, maar is het niet een beetje arrogant om er niet van overtuigd te zijn dat er zeker wel andere planeten zullen zijn met die specifieke eigenschappen (aanwezigheid van methaan, zuurstof, gunstige temperatuur) die, al dan niet intelligent, leven mogelijk maken? :wink:

Overigens op Io geeft men inderdaad goede kansen om leven aan te treffen onder het oppervlak, maar hetzelfde geldt inmiddels ook voor Europa (andere maan van Jupiter), een maan met een ijs(lees: bevroren water)oppervlak.

Daarnaast zijn er talloze "planetseekers" dag en nacht in de weer om planeten te zoeken die rond sterren draaien in een zonnestelsel, en die boeken redelijke vooruitgang, ervanuitgaande dat hun beweringen dat zij momenteel gemiddeld 1 nieuwe planeet per maand ontdekken, kloppen. Onder deze planeten zijn een aantal interessante planeten gevonden, die, wanneer de wetenschap het toelaat, nader onderzocht zullen worden,..

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Ik denk zelf dat er genoeg buitenaards leven is maar dat we het nooit tegen komen. Mijn theorie is. In ons sterren stelsel zijn globaal gezien 100 miljard sterren. Er zijn tien miljard sterren stelsel. 10 keer 100 is 1000 dus dat is 1000 miljard sterren met die op hun beurt misschien weer 9 planeten. Dan hebben we dus globaal gezien 9000 miljard planeten. dan moet er toch wel 1 bijzitten waar de ideale omgeving bij zit. Maar we komen nooit met ze in aan raking want als we met lichtsnelheid kunnen vliegen dan duurt het nog 2 miljoen jaar voordat we bij het eerste grote sterrenstelsel zijn :shock: . De dichtsbijzijnde ster ligt wel binnen bereik.

groetjes menno

Gebruikersavatar
Berichten: 581

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Het probleem in het vinden van intelligent buitenaards leven ligt em volgens mij ook niet zozeer in de locatie, maar in het moment!

Stel dat de mensheid zichzelf binnen 1 miljoen jaar heeft uitgeroeid of op een andere manier is uitgestorven (en dat lijkt me nog ruim gegrepen), dan is er op deze aardbol +/- 1 miljoen jaar lang intelligent leven geweest.

Vergelijk dit met de leeftijd van de aarde zelf (4 miljard jaar), dan heeft de mens dus 1/4000 ste van de leeftijd van de aarde bestaan.

De kans dat in deze 1/4000ste periode er een ander zonnenstelsel is waar ze op dat moment ook binnen die (+/-) 1/4000ste zitten is ERG klein.. (<-- beetje vage zin, kan t niet veel beter verwoorden)

Natuurlijk kun je nu met een argument aankomen als: "Ja maar er zijn ONTZETTEND veel planeten!!!"

Dat is ook wel zo, het probleem ligt em er alleen in hoe ver wij ons sterrenstelsel kunnen verkennen... Andere sterrenstelsels kunnen we vergeten (althans, aangenomen dat we onszelf nooit sneller dan het licht door het universum kunnen verplaatsen)..

Wie weet draait er om onze buurster alpha centauri wel een planeet waar ook leven mogelijk is net zoals op aarde, dan is de kans DAT er ook daadwerkelijk intelligent leven is HEEL erg klein..
De kortste weg tussen twee punten is nooit een rechte lijn...

Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

ik ben ervan overtuigd dat het heelal krioelt van leven. Maar ik denk dat we te vaak te veel kijken naar het leven op aarde en zoeken naar het leven zoals op aarde.

Dit terwijl heel wat bacterien en protisten ons reeds versteld hebben doen staan door in zeer ongustige omstandigheden toch te overleven.

Mars denk ik persoonlijk niet dat daar leven is. Misschien ooit, maar ik denk dat het uitgestorven is. Natuurlijk kunnen we misschien resten van leven vinden en dat zou ok al een enorme stap verder zijn.

Mensen vernoemde io met zijn ijslaag. ik vermoed dat je Europa bedoelde. IO wordt ookwel de pizzamaan genoemd door zijn kleuren. Io is vulkanisch enorm actief.

Europa daar en tegen heeft een dikke ijslaag met daaronder waarschijnlijk water. er is een kleine kans dat men er leven kan vinden. Er is wel nog een belangrik probleem: we moeten zien als we Europa onderzoeken dat we geen bacterieen meenemen van hier en zo europa besmetten.

Dat is iets dat de mens zeker moet op letten. Ook weet je nooit wat je terug meepakt naar huis als je leven hebt gevonden of je neemt een gemuteerde aarde levensvorm terugmee. (ik heb het hiet dan niet over wezens alla aliens, maar een gewone simpele bacterie kan meer kwaad doen dan zo'n groot eng beest uit diene film :shock:

Liefs, Noortje

Gebruikersavatar
Berichten: 481

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

'k zou zeggen meld je aan bij :

http://setiathome.ssl.berkeley.edu

En wie weet?! :wink:

Berichten: 73

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Stel dat de mensheid zichzelf binnen 1 miljoen jaar heeft uitgeroeid of op een andere manier is uitgestorven (en dat lijkt me nog ruim gegrepen), dan is er op deze aardbol +/- 1 miljoen jaar lang intelligent leven geweest.


Hier ben ik het niet helemaal mee eens DvR. Want ik denk dat als we nog een paar honderd jaar volhouden op de aarde (in vrede), we qua techniek zo ver zijn dat we gemakkelijk kunnen verkassen (en wel moeten door overbevolking). En als we eenmaal op dat punt gekomen zijn en dus niet meer op 1 planeet wonen, zou ik niet weten hoe we nog uit zouden kunnen sterven. Er zal dan altijd een deel blijven leven en voortplanten denk ik.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Stel dat de mensheid zichzelf binnen 1 miljoen jaar heeft uitgeroeid of op een andere manier is uitgestorven (en dat lijkt me nog ruim gegrepen), dan is er op deze aardbol +/- 1 miljoen jaar lang intelligent leven geweest.
Hier ben ik het niet helemaal mee eens DvR. Want ik denk dat als we nog een paar honderd jaar volhouden op de aarde (in vrede), we qua techniek zo ver zijn dat we gemakkelijk kunnen verkassen (en wel moeten door overbevolking). En als we eenmaal op dat punt gekomen zijn en dus niet meer op 1 planeet wonen, zou ik niet weten hoe we nog uit zouden kunnen sterven. Er zal dan altijd een deel blijven leven en voortplanten denk ik.
Over die 100 jaar. Denk dat die marge veel te klein is als je kijkt waar we nu nog maar staan. Als we echt andere planeten gaan koloniseren zullen er nog heel wat technieken moeten ontwikkeld worden.

Oa nieuwe brandstoffen, en voertuigen, we moetne ofwel in staat zijn het klimaat aan te pasen ofwel een tweede aarde te vinden. Naast onzelf (en liefst een behoorlijk aantal, anders zal door incest die bevolking snel uitgestorven zijn) moeten ook planten en dieren mee. Ook hier liefst genoeg. Ofwel moeten een nieuwe manier van eten vinden, maar dat moet je toch aanmaken.

Alle technologie en kennis moet mee. Je moet zien dat de mensen die je erheen stuurt voldoende cappabel zin om een beschaving op te starten. j emag niet vergeten dat ze uit de deze komen en dus alles "kennen" van deze werled, maar op een nieuwe planeet zijn sommige zaken niet van zelfsprekend.

En zo kan ik blijven doorgaan.

Kolonisatie van een nieuwe planeet is ni zo simpel als het lijkt.

De mens kan ook veel sneller uitgestorven zijn dan dat je denkt. Een "steentje" kan voldoende zijn.

Liefs, Noortje

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

wij zijn nu als mensheid nog gewoon weg te dom om signalen van andere inteligentie vormen te kunnen ontvangen.

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

heb je wel eens 's avonds of 's nachts naar de lucht gekeken?

meestal zie je dan behoorlijk wat sterren.

en de meeste van die sterren hebben een eigen zonnestelsel met planeten.

de aarde is een planeet

conclusie: er is buitenaards leven mogelijk!

als je even een (goede)telescoop pakt, en nog eens kijkt, zie je dat er zo veel sterren zijn, dat de kans dat er geen buitenaards leven is eigenlijk kleiner is dan de kans dat het er wel is.

Berichten: 73

Re: Is er leven buiten aarde mogelijk?

Volgens mijn zijn er duizenden planeten geschikt voor buitenaardsleven, dat is het "probleem" niet. Maar ik denk dat de kans dat er ergens leven onstaat uit in principe niets juist onvoorstelbaar klein is. Ik begrijp eigenlijk helemaal niet hoe dat mogelijk is.

Reageer