vogelgriep en honden

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 110

vogelgriep en honden

Ik weet dat er al een vogelgriep topic is, maar mijn vraag gaat specifiek over honden. Weet iemand of een hond het virus kan krijgen wanneer deze rauwe besmette kip eet? En is er een manier om zelf een kip te testen op het virus? (zal wel niet zonder klein laboratorium, maar wie weet). Of weet iemand een instituut dat hierover informatie kan verstrekken?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.086

Re: vogelgriep en honden

volgens mij is de kans dat een hond de vogelgriep krijgt evengroot als bij een mens. Een kleine kans, maar toch een om rekening mee te houden.
Zoekt je pc nog een doel in zijn leven?

Laat hem dan nu onmiddellijk eiwitten vouwen gezellig met 500.000 andere pc's bij [email protected]

Our team needs you!

Berichten: 12

Re: vogelgriep en honden

De kans dat een hond het krijgt is mijns inziens kleiner dan bij de mens. De mens is van nature al gevoelig voor influenza (griep) en de hond is daar veel minder gevoelig voor. Natuurlijk is daarmee niet gezegd dat de hond het niet kan krijgen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.264

Re: vogelgriep en honden

http://www.bndestem.nl/binnenland/article106078.ece
„Katten zijn vatbaar voor het virus. Als een kat een besmette vogel te pakken krijgt, kan hij ook vogelgriep oplopen“, aldus prof. Osterhaus. Vooralsnog ziet hij geen reden alle katten binnen te houden. „Dat hangt van de verspreiding van het virus af.“  

Besmette katten kunnen de ziekte ook op andere katten overbrengen, weet dierenarts en viroloog Van Rooij van het Centraal Instituut voor Dierziekte in Lelystad. Hij denkt dat het zinvol is te onderzoeken of ook honden besmet kunnen raken met het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus.
http://www.vilt.be/nieuwsarchief/detail.phtml?id=9017
Berichten over besmette huisdieren in Thailand doen vrezen dat er nog onderschatte wegen van overdracht kunnen bestaan. Een niet-gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut voor dierengezondheid in Bangkok wees uit dat van de 629 geteste honden in Thaise dorpen er 160 antilichamen tegen het H5N1-virus in hun bloed hadden, een teken dat ze besmet zijn geweest. Van de 111 geteste katten vertoonden er 8 sporen van besmetting. Volgens wetenschappers zijn die cijfers verbazend hoog. Het is bovendien de eerste keer dat het H5N1-infectie wordt vastgesteld bij honden.

Van katten bleek bij eerdere experimenten dat ze ziek kunnen worden en sterven van het H5N1-virus en dat ze het kunnen doorgeven aan andere katten. Ze scheiden het uit via hun uitwerpselen en via vochtdruppeltjes die ze uithoesten. Maar welke rol de katten precies spelen in de verspreiding van het virus, is nog onbekend. En of honden het virus kunnen doorgeven of er ziek van worden, is ook nog niet geweten. Wetenschappers dringen er in elk geval op aan om ook honden, katten en andere vleeseters nauwgezetter te controleren. "Het is een hiaat in ons controleprogramma", luidt het.

Bron: De Standaard
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 110

Re: vogelgriep en honden

Tnx!

Reageer