Springen naar inhoud

In hoeverre is seks een zegen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Marco van Woerden

  Marco van Woerden


 • >250 berichten
 • 477 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2006 - 20:02

Seks is best prettig, en het is ook wel handig om nakomelingen mee te produceren. Maar dat lijken soms de enige twee gunstige factoren. Je kunt er van genieten, je kunt er kinderen mee maken, en je kunt er een wereld van problemen mee ontsluiten.

Bijvoorbeeld, de problemen van pubers met hun gevoelens, de debatten over het wel of niet aannemen van een wet die homohuwelijken mogelijk maakt, de prostitutie en de problemen rondom opvangcentra voor gedragsgestoorden m.b.t. pedofilie, verkrachtingen, etc. Ik noem AIDS en SOA's, ik noem zwangerschapsproblemen. Wat mij betreft krijgt seks de schuld.

Als ik het woord "seks" op internet of in de bibliotheek op zoek, stuit ik altijd uit op bergen pornografisch, biologisch of sociaal-maatschappelijk materiaal. Alles is al over seks geschreven en bekend; er zijn behandelingen voor seksverslaafden, er zijn manieren om seksdates te plannen, de televisie zendt 's nachts alleen seksuele programma's uit, en hoe vaak zijn het niet de seksuele problemen die relaties stuk maken?

Nog sterker, bijna alles in ons leven lijkt te zijn terug te voeren op seks. Waarom zou je er leuk uit willen zien, als aantrekkelijkheid er niet toe doet? En wanneer je niet "aanlokkend" meer hoeft over te komen, wat heb je dan nog aan mode en make-up? In een wereld zonder seks, ging de mode-industrie failliet en gooiden we films als de Titanic met Leonardo di Caprio overboord. Ik ben er van overtuigd dat menig restaurant het zwaar zou krijgen, vanwege alle 'gemiste dates', en zouden programma's als Idols wel bestaan? Ik denk het niet, net zoals Valentijnsdag weinig aanhang meer zou hebben. Vermoedelijk zou de mens in een seksloze wereld geen neiging meer voelen om paren te vormen, maar is dat juist niet beter? Zouden we zonder seks niet veel meer tijd overhouden voor nuttigere dingen? Zouden we in die wereld niet hele productieve levens leiden?

Seks, is het niet eigenlijk een groot probleem? In hoeverre is 't een zegen?
'Moeder, is het al nacht?' vraag ik. Maar er is niemand. Ik ben alleen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Original

  Original


 • >250 berichten
 • 254 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2006 - 21:12

nee, lust is onderdeel van onze natuur,
we zitten heel fijntjes in elkaar, zonder lust zouden we onstabiel raken.

#3

jdr

  jdr


 • >1k berichten
 • 1408 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2006 - 21:49

Vermoedelijk zou de mens in een seksloze wereld geen neiging meer voelen om paren te vormen, maar is dat juist niet beter? Zouden we zonder seks niet veel meer tijd overhouden voor nuttigere dingen? Zouden we in die wereld niet hele productieve levens leiden?

Wat is dan het zegen aan een leven dat productie gericht is?
Zou het leven van een mier een zegen zijn?
Een leven zonder lust zou het laatste beetje zin wegnemen.

#4

Marco van Woerden

  Marco van Woerden


 • >250 berichten
 • 477 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2006 - 22:15

Twee antwoorden, en twee keer het woord "lust". Is dat écht zo belangrijk en onmisbaar voor de zingeving aan dit leven? Het gaat me hierbij echt niet om de biologische/praktische kanten van de mogelijkheden die seks ons biedt, want die zijn ongetwijfeld ontelbaar. Vergeet even dat we seks nodig hebben voor de voortplanting.

zonder lust zouden we onstabiel raken.

En laat dit feit mijn stelling juist bevestigen, dat seks eigenlijk alleen maar lastig is. We zitten er onoverkomelijk aan vast, zelfs wanneer we het helemaal niet willen. Er zijn gevallen bekend van mensen die zich hebben losgemaakt van deze corporele praktijk, maar dat zijn er naar mijn weten niet veel.
Mogen we echt stellen dat seksueel verlangen een zegen is, omdat we er ironisch genoeg afhankelijk van zijn? Zijn de consequenties van seks niet ontzettend inhumaan? Irrationeel denken, het gebrek aan seks (het niet kunnen krijgen van kinderen, het wanhopig raken, het clichématige 'eeuwig' verlangen) en overige triviale, praktische zaken horen daar ook bij, ik heb ze al opgesomd.
Seks is een probleem waar we door de aard van ons bestaan moeilijk vanaf kunnen raken, wat we niet strafbaar kunnen stellen, waar iedere generatie weer mee te maken krijgt, en wat kan leiden tot problemen.
'Moeder, is het al nacht?' vraag ik. Maar er is niemand. Ik ben alleen.

#5

jdr

  jdr


 • >1k berichten
 • 1408 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2006 - 22:37

Zijn de consequenties van seks niet ontzettend inhumaan? Irrationeel denken, het gebrek aan seks (het niet kunnen krijgen van kinderen, het wanhopig raken, het clichématige 'eeuwig' verlangen) en overige triviale, praktische zaken horen daar ook bij, ik heb ze al opgesomd.

Tsja..
Waar lusten zijn, zijn ook lasten.
Dit geld niet alleen voor seks.
Dat mensen bereid zijn deze lasten te dragen zegt wat over het zegen dat ze vinden in de lust (in dit geval seks).
Wat blijft er nog over als we met de lusten de lasten verwijderen uit ons leven?
Het zou een emotieloos bestaan betekenen en afhankelijk van je levensovertuiging, zit daar (de emoties) niet net de zingeving van ons bestaan?
Laat de Lente maar weer komen waarin de dames weer wat schaarser gekleed de straat over gaan. 8)
Heb overigens nooit gedacht tijdens een orgasme dat ik zinloos bezig was.
Au contrair...

#6

ZonnTroLL

  ZonnTroLL


 • >250 berichten
 • 710 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2006 - 23:03

We zitten er onoverkomelijk aan vast, zelfs wanneer we het helemaal niet willen. Er zijn gevallen bekend van mensen die zich hebben losgemaakt van deze corporele praktijk, maar dat zijn er naar mijn weten niet veel.

Snap ik niet.
De mens is een dier dat met zijn voorpoten Bach speelt.

#7

Louise

  Louise


 • >250 berichten
 • 547 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2006 - 23:37

Sex alleen maar lastig?? Hoe kun je dat nu zeggen. :roll:

Wel vind ik dat als je bv kijkt naar pubers/jongeren en hun gevoelens, dat de sexuele opvoeding met regelmaat tekortschiet, niet doelende op de oppervlakkige uitleg en de commercie.
Het lijkt de sterkste energie die een mens kan opwekken en toch lijkt het dat er vaak onwetendheid is hoe er mee om te gaan, denkende aan vele misverstanden en afwijkende gedragingen.
Daarbij lopen we ook nog eens tegen moraal, normen en waarden aan, waardoor de frustraties zich weer ophopen.
Daarnaast weer alle vrijheid, opendheid, waar ook weer misbuik van wordt gemaakt.
Maar goed, mensen maken gebruik en misbruik, dat vind je toch in alles terug.
Dus ik begrijp je niet, sex is alleen maar lastig.

Het zelfbeeld en de zelfwaarde van een mens is mi een hoog goed dat je voor jezelf moet bewaken. Seksualiteit heeft mi daar heel veel met maken.

En je kunt zowiezo niet stellen dat iets alleen maar lastig is, lijkt me.
Integendeel zelfs.... :P

#8

Marco van Woerden

  Marco van Woerden


 • >250 berichten
 • 477 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2006 - 23:39

Katholieke priesters, Isaac Newton en een enkele Oud-Griekse denker maakten zich los van het concept seks. Is dat zo moeilijk te begrijpen?

Sex alleen maar lastig?? Hoe kun je dat nu zeggen. Shocked

Bij wijze van spreken ja. Je noemt vervolgens zelf tal van voorbeelden, maar je ziet het zelf niet?
'Moeder, is het al nacht?' vraag ik. Maar er is niemand. Ik ben alleen.

#9

PNCO

  PNCO


 • >250 berichten
 • 657 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2006 - 13:47

Sex met liefde = samensmelting = 1 zijn met zijn 2'en = geen onderscheid
Sex zonder liefde = lust = egoistisch = verwachtingen scheppen

Sex is een zeer krachtig middel om je verbonden te voelen. Echter denk ik dat veel mensen een relatie aangaan om erkenning te krijgen. Elkaar volledig vrij laten in een relatie durven veel mensen niet, terwijl dit juist de essentie zou moeten zijn (naar mijn mening) in een relatie. Seks hoort daar ook bij. Wanneer je iets wil bewijzen, werkt het niet. Je liefde voor elkaar zou zich moeten uiten door de liefde voor jezelf. Want als jij niet van jezelf kunt houden, kun je dus ook niet volledig van een ander houden om wat hij/zij is. Mensen willen zich aanpassen in een relatie, om te voldoen aan het beeld wat de partner van diegene heeft. Maar mensen moeten juist zichzelf blijven. Zichzelf ontwikkelen. Wanneer men dan voelt dat men genoeg heeft geleerd, zou er dan ook meer begrip kunnen zijn van de partner voor haar/zijn besluit om de relatie te beindigen. De intieme relatie dan. Want de relatie zal altijd blijven bestaan. Maar mensen blijven bij elkaar uit jaloezie, afgunst.. Niet vanwege de liefde voor elkaar.

Elkaar los laten in een relatie, vrijheid respecteren en de liefde tonen, blijken de moelijkste zaken in een relatie. Terwijl vrijheid juist de kern zou moeten zijn. Helaas is de angst alleen te zijn vaak een reden de relatie door te zetten, terwijl beide partijen er niets meer uit kunnen halen voor hun ontwikkeling. Zonde is dat; wees dankbaar voor het feit dat je samen mag zijn. Dat je jezelf mag zijn en dat jij de ander in zijn/haar waarde kan laten. Sex is daarom een belangrijk middel om de liefde en de vrijheid te ervaren; eenheid kan worden bereikt, mits er geen verwachtingen zijn..
Om de waarheid te vinden, ga je voor jezelf op zoek. Naar jezelf. In jezelf.

#10

Original

  Original


 • >250 berichten
 • 254 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2006 - 15:21

ja.. heel idealistisch en al...

nee, lust is onderdeel van onze natuur,
we zitten heel fijntjes in elkaar, zonder lust zouden we onstabiel raken.

hiermee doelde ik er op dat het dus geen zegen is.
Maar zegen of niet, we zitten er aan vast. Natuurlijk kan men het ontkennen, maar daar blijft het dan ook bij.

Als we geen lusten & emoties zouden hebben. En daarmee ook geen behoefte aan erkenning, liefde etcetera. Dan zouden we het veel fijner hebben.
Er was iemand die het had over zingeving. als je geen lusten en emoties nodig hebt, dan heb je ook geen behoefte aan zingeving.
Het gaat dan enkel om het 'zijn', vergelijkbaar met het gedrag van een plant.

Maar hoeveel menen we nou precies te weten? emoties en lusten ofwel onze aanleg, ondersteunen ze het id van vrije wil?
stel: er is een computerscript, deze is zo geprogrammeerd dat hij behoefte heeft aan liefde, erkenning e.d. van andere scriptjes. Ook is deze zo geprogrammeerd dat hij verbanden moet leggen bij alles wat er om hem heen gebeurt.
is dat niet gewoon wat we zijn? (een script dat zichzelf voortdurend ontwikkeld)

Zijn dingen als emoties & lusten niet gewoon de basis van waaruit we onszelf opbouwen? Je kunt natuurlijk zeggen: 'hoe verklaar je dan dat we ons vaak genoeg ook afzetten tegen en twijfelen aan diezelfde emoties en lusten?'
dat mijn vrienden kun je verklaren aan de hand van het verschijnsel 'verbanden leggen'. We leggen het verband tussen lust en pijn. Anderszijds leggen we een verband tussen 'geen behoeftes' en het ontbreken van pijn. de kennis die vastgelegd wordt in de hersenen (naar aanleiding van de conclusies die ons beoordelingssysteem heeft getrokken uit de verbanden die we gelegd hebben in het leven) zorgt voor een verandering van onze denkwijze, de behoeften spelen daar op in door andere (ingewikkeldere) vormen aan te nemen.

dankzij de behoeftes waar we mee te kampen hebben passen we ons vervolgens zoveel mogelijk aan om toch zin te geven aan het bestaan, ook al weten we dat we zware tekortkomingen hebben.
afijn, zoverre mijn visie op (de beginselen van) de menselijke natuur.

@jdr, weet je cker dat je nog nooit gedacht hebt dat een orgasme zinloos is?
ik denk vaak genoeg bij mezelf (ook opt moment van orgasme) 'wat schiet ik hier toch mee op..' ik doe het enkel en alleen omdat mijn geest er naar verlangt.

#11

Marco van Woerden

  Marco van Woerden


 • >250 berichten
 • 477 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2006 - 16:24

Sex met liefde = samensmelting = 1 zijn met zijn 2'en = geen onderscheid
Sex zonder liefde = lust = egoistisch = verwachtingen scheppen

Is seks niet altijd egoïstisch?

Sex is daarom een belangrijk middel om de liefde en de vrijheid te ervaren; eenheid kan worden bereikt, mits er geen verwachtingen zijn..

Dit zal voor sommige mensen opgaan, voor anderen niet; maar dan nog blijft mijn vraag wat voor zin het eigenlijk heeft. Waarom gedragen we ons toch als een losgelaten berenkolonie, en willen we diep van binnen graag seks hebben? Waarom zetten we ons niet van die barbaarsheid af, en gaan we ons niet voortplanten met behulp van de technologie?

stel: er is een computerscript, deze is zo geprogrammeerd dat hij behoefte heeft aan liefde, erkenning e.d. van andere scriptjes. Ook is deze zo geprogrammeerd dat hij verbanden moet leggen bij alles wat er om hem heen gebeurt.
is dat niet gewoon wat we zijn?

Als jij 's werelds beste programmeur was, zou jij je computerprogramma emoties en een verlangen naar seks geven? Ik stel nogmaals de vraag: is seks niet eigenlijk een slijmerige bron van leed?
'Moeder, is het al nacht?' vraag ik. Maar er is niemand. Ik ben alleen.

#12

jdr

  jdr


 • >1k berichten
 • 1408 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2006 - 16:38

Als we geen lusten & emoties zouden hebben. En daarmee ook geen behoefte aan erkenning, liefde etcetera. Dan zouden we het veel fijner hebben.  
Er was iemand die het had over zingeving. als je geen lusten en emoties nodig hebt, dan heb je ook geen behoefte aan zingeving.  
Het gaat dan enkel om het 'zijn', vergelijkbaar met het gedrag van een plant.

Hier spreek je jezelf tegen.
Je kunt niet stellen dat je het veel fijner hebt zonder emoties.
En zou het enkel om het 'zijn' gaan, dan zou in coma liggen een ideale manier van leven zijn.
In dat geval zou ik stellen dat 'niet-zijn' even waardevol is aan 'zijn'.

@jdr, weet je cker dat je nog nooit gedacht hebt dat een orgasme zinloos is?  
ik denk vaak genoeg bij mezelf (ook opt moment van orgasme) 'wat schiet ik hier toch mee op..' ik doe het enkel en alleen omdat mijn geest er naar verlangt.

Op het moment van een orgasme wordt ik vaak erg religieus, wat vreemd is omdat ik normaal gesproken atheistisch door het leven ga.
Dit zal te maken hebben met de bloedtoevoer waardoor de rede tijdelijk wegvalt.
De ultieme zingeving:
'Oooh God, Jezus Christus, oooh...'

Ik heb ook wel een periode gehad dat ik om het orgasme uit te stellen mijn wiskundeleraar visualiseerde, maar denken 'wat schiet ik hier toch mee op' daar heb ik mezelf nog nooit op betrapt.
:roll: Wel een goeie tip....

#13

Original

  Original


 • >250 berichten
 • 254 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2006 - 16:40

Is seks niet altijd egoïstisch?


jawel, mensen handelen altijd uit eigen belang (ook bij sex)

Sex is daarom een belangrijk middel om de liefde en de vrijheid te ervaren; eenheid kan worden bereikt, mits er geen verwachtingen zijn..

Dit zal voor sommige mensen opgaan, voor anderen niet; maar dan nog blijft mijn vraag wat voor zin het eigenlijk heeft. Waarom gedragen we ons toch als een losgelaten berenkolonie, en willen we diep van binnen graag seks hebben? Waarom zetten we ons niet van die barbaarsheid af, en gaan we ons niet voortplanten met behulp van de technologie?

die 'barbaarsheid' vervult een lust van onze natuur.. en alle mensen laten zich leiden door lusten, bewust en of onbewust.

stel: er is een computerscript, deze is zo geprogrammeerd dat hij behoefte heeft aan liefde, erkenning e.d. van andere scriptjes. Ook is deze zo geprogrammeerd dat hij verbanden moet leggen bij alles wat er om hem heen gebeurt.
is dat niet gewoon wat we zijn?

Als jij 's werelds beste programmeur was, zou jij je computerprogramma emoties en een verlangen naar seks geven? Ik stel nogmaals de vraag: is seks niet eigenlijk een slijmerige bron van leed?

ik persoonlijk niet denk ik, maar in de realiteit gebeurt dat wel zo'n beetje (neem nou de Sims of Singels - flirt up your life.)

Als we geen behoefte zouden hebben aan seks, dan zouden we beter af zijn, dus ja. Maar als je seks los neemt van behoeftes, dan vervult het wel bep. behoeftes, in dat opzicht is het juist weer goed.

#14

EvilBro

  EvilBro


 • >5k berichten
 • 6803 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 februari 2006 - 16:44

Ik stel nogmaals de vraag: is seks niet eigenlijk een slijmerige bron van leed?


Zo ervaar ik het persoonlijk niet. :roll:

Ik weet niet of dit binnen het kader van deze thread past, maar er is het vermoeden dat geslachtelijke voortplanting een biologisch voordeel t.o.v. ongeslachtelijke voortplanting (Zie hier voor een korte beschrijving).

#15

Benthor

  Benthor


 • >25 berichten
 • 28 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2006 - 16:46

Ik stel nogmaals de vraag: is seks niet eigenlijk een slijmerige bron van leed?


Nou nou, dat gaat wel wat te ver hoor!

Volgens mij is er helemaal niks mis met sex. Echter er zijn manieren om als maatschappij met sex om te gaan. In de westerse wereld wordt er nogal hypocriet over gedaan. Aan de ene kant mag en kan alles, aan de andere kant wordt veroordeeld dat alles kan en mag.

Als mensen en maatschappijen niet zo krampachtig en veroordelend zouden zijn t.o.v. hoe anderen sex beleven dan zouden heel wat problemen worden opgelost. Sex is OK als alle deelnemers ermee akkoord gaan; of het nu uit liefde is of niet.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures