Springen naar inhoud

Waarom slaat een bliksemstraal altijd in op het hoogste punt


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 01 juli 2003 - 17:48

Waarom slaat een bliksemstraal altijd in op het hoogste punt?
En is dit eigenlijk wel altijd zo?
En van welke omtrek pakt ie het hoogste punt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Miels

  Miels


 • >5k berichten
 • 14720 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 01 juli 2003 - 21:03

Waarom slaat een bliksemstraal altijd in op het hoogste punt?
En is dit eigenlijk wel altijd zo?

Nee, dat is helemaal niet altijd zo. Een bliksemflits is een electrische ontlading. Ook deze ontlading kiest de weg van de minste weerstand, oftwel een route die het meest geleidt.

Nu is lucht meestal geen goede geleider. Dat komt goed uit, want anders zou er permanent in ieder stopcontact een stroom lopen van het ene naar het andere gaatje. Vervang die lucht door iets wat beter geleidt (een ijzerdraadje) en je zal gelijk zien dat er meer stroom loopt :shock: (Uhm.... Probeer dat trouwens maar niet zelf uit :wink:)

Ook (vochtig) hout geleidt beter dan lucht. Daarom kiest een schicht liever een route via een (hoge) boom dan helemaal via de lucht tot de aarde te gaan. In welk object de bliksem inslaat hangt dus af van de hoogte van het object, het materiaal en de plaats in de lucht waar de hoogste spanningen optreden.

[practische info]
Dat is dus ook het idee van een bliksemafleider: Zo'n ding is niets meer dan een metalen antenne met een dikke draad die met het uiteinde in de aarde zit. Op die manier wordt de bliksem via de draad afgeleid naar de aarde, in plaats van dat de lading zich via het object (bijv. een kerk) verplaatst.

Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic


#3

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 juli 2003 - 14:34

Bliksem ontstaat doordat er een lading opbouw plaats vindt in een wolk.
Het bovenste van de wolk wordt positief geladen en het onderste deel negatief.

Dit heeft de volgende redenen:
1. opbouw van lading door frictie. Als de water en ijs moleculen door de wolk bewegen komen ze vaak met elkaar in botsing. Het kan voorkomen dat elektronen om het molecuul worden losgeketst, dat noemt men ioniseren van het molecuul. Het molecuul dat achterblijft heeft een positieve lading omdat het een elktron mist en dus een proton meer heeft. De elektron vliegt weg en gaat bijvoorbeeld om een andere niet geioniseerde molecuul zweven die daardoor een negatieve lading krijgt.

2. Doordat water doplets (droplets zijn kleine druppeltjes, geen idee wat de Nederlandse benaming daarvoor is) samen klusteren als de temperatuur lager wordt. De temperatuur kan lager worden als zij zich in een luchtstroom naar boven vinden. Hoe verder van de aarde hoe kouder het wordt. Zij klusteren zich en het binnenste vormt ijs. Dit ijs heeft sterke intermoleculaire bindingen nodig en wordt dus een beetje negatief geladen door de extra elektrone bindingen. De watermoleculen aan de buitenkant kunnen weer makkelijk los raken van het kluster. Omdat het kluster ten opzicht van de andere moleculen wat zwaarder is (minder luchtweerstand) zal het naar de onderkant van de wolk zakken. Vandaar dat daar een negatieve lading opbouw plaats vindt.

Geplaatste afbeelding
Bovenkant wolk positief, onderkant wolk negatief, aarde positief; geeft bliksem.


De aarde geleid over het algemeen wel goed. Als er boven het aardoppervlak een lading opbouw plaats vindt, dan resulteerd dat ter plaatse op aarde ook op een lading verplaatsing. De rest van de aarde wat meer negatief, relatief natuurlijk maar een heel klein beetje, en ter plaatse wordt de aarde positief.

De negatieve onderkant van de wolk zorgt er dus voor dat ter plaatse de aarde positief wordt. Nu we twee omgekeerde ladingen hebben met daar tussen een nietgeleidend medium krijgen we een bliksem schicht.

Bron:http://www.glenbrook...tics/u8l4e.html

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures