Springen naar inhoud

[biochemie] Broei in graan


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Archeologia

  Archeologia


 • >25 berichten
 • 28 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2006 - 21:25

Ik lees soms berichten over een brand die spontaan is uitgebroken in graansilo's. Dat komt door broei, maar meer weet ik er niet over... Ik vraag me dus af: wat zijn de precieze voorwaarden voor een brand ontstaan door broei? Is zo'n brand eerder uitzonderlijk of niet? Zou zo'n brand ook kunnen uitbreken in een ondergrondse opslagkuil (waar bijvoorbeeld maÔs in wordt opgeslagen)?... Ik ben bezig met een literatuuronderzoek over dat onderwerp, alle info/bronnen zijn dus welkom!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46343 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 28 februari 2006 - 21:47

google HOOIBROEI

onder andere:
http://www.novem.nl/...cumentId=138907

microleven, zuurstof en vocht (de beide laatste als voorwaarde voor een voldoende ontwikkelend microleven.....)
EDIT>>>>>> was de voedselbron voor het microleven nog vergeten <<<<<<<edit end
De rekening voor mijn tien minuutjes zoekwerk stuur ik nog wel. Het bedrag rechtsonder mag je via paypal aan het forum doneren..... :roll:
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 februari 2006 - 22:26

Beste Archeologia,
Uit de beperkte voorkennis die uit je vraagstelling blijkt, verwacht ik niet dat dit een chemische discussie gaat worden. Daarom verplaats ik hem naar 'alledaagse en overige'.
Verder wil ik je erop wijzen dat ik het erg gemakkelijk van je vind, dat je anderen het zoekwerk laat doen. Gelieve dat ik het vervolg anders te doen.
Jan, bedankt voor je moeite!

Mrtn, moderator Wetenschapsforum.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#4

Archeologia

  Archeologia


 • >25 berichten
 • 28 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2006 - 23:11

@ Jan: heel erg bedankt, inderdaad.
@ Moderator: nee, het zal niet echt een discussie worden, maar dat was ook niet mijn bedoeling. Maar je moest eens weten wat voor moeite ik al gedaan heb om info te vinden over broei in graan, verkoling, inkuiling, zowel in het verleden als het heden! Ik ben al twee jaar bezig met mijn scriptie, zůnder hulp van buitenaf, dus je kan niet beweren dat ik me het gemakkelijk maak. Ik wou alleen een bevestiging van wat ik al langer dacht door mensen die er meer van weten dan ik. Tja.

#5

Lala

  Lala


 • >1k berichten
 • 3149 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 februari 2006 - 23:16

de microŲrganismen waar jan op doelt zijn denk ik voornamelijk schimmels....dat kom ik tenminste zelf tegen in het hooi (hooibroei). BacteriŽn zullen ook wel een rol spelen, met de gassen die ze loslaten.
Appareo decet nihil munditia?

#6

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46343 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2006 - 00:04

Het is niet het een of het ander, beiden kunnen een rol spelen. Daarom had ik het expres over microleven, al had ik misschien beter schimmels en bacteriŽn gezegd.

En niet alle bronnen zijn het volledig met elkaar eens. Maar een gebrek aan bronnen is er zeker niet, en als ik er een avondje voor uit zou trekken zou ik denk ik toch wel weten hoe het zat. Met alle respect, Archeologia, als jij al twee jaar op zoek bent wordt het hoog tijd dat je leert zoeken..... :roll:

http://nl.encarta.ms..._...eri√ęn.html

Gematigd thermofiele bacteriŽn worden veelvuldig aangetroffen in grote hopen in afbraak verkerend organisch materiaal, zoals hooibergen, waarin de temperatuur sterk kan stijgen (hooibroei), en in warme bronnen. Deze bacteriŽn, die tot zeer verschillende groepen kunnen behoren, zijn soms nog in staat te groeien bij temperaturen tot 65 įC.


http://muextension.m...rops/g04575.htm

A large variety and number of microorganisms are associated with plant material in the field, but fungi are the microbes primarily responsible for breakdown of complex carbohydrates. Heating above 175 degrees F results in thermal death of microbes; then heat-producing chemical reactions serve to further increase temperatures. A subsequent rapid oxidation of reactive compounds may cause a further temperature rise to an ignition point of 448 to 527 degrees F. If enough oxygen is present, flames will erupt. The time required for heating to combustion may vary from four to 10 weeks, depending on storage and climatic conditions and on the moisture content of the forage.


Geplaatste afbeelding

http://www.cdc.gov/n...58/d000758.html

Refer to the point where the temperature reached about 130įF. If there had been some thermophilic (heat loving) bacteria present and the heat had been retained, a second heating phase could have begun. This heating could generate enough heat to raise the temperature as high as 160 to 170įF before bacterial activity ceases.  

The thermophilic bacteria and the heat they generate convert the hay to a form similar to a carbon sponge with microscopic pores. In this form and at the high temperatures present in heated hay, the material combines readily with oxygen. It can self-ignite in the presence of air and its tendency to burn is almost unbelievable.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Archeologia

  Archeologia


 • >25 berichten
 • 28 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2006 - 08:41

Ik heb niet gezegd dat ik al twee jaar naar broei aan t zoeken ben; ik ben al twee jaar aan mijn scriptie bezig, waar ik gelukkig wel bladzijden en bladzijden bronnen voor heb. Het gaat eigenlijk niet over broei etc, de hoofdbrok is bewaring van voedsel in ondergrondse kuilen en bovengrondse structuren in het verleden! Broei is daar maar een klein onderdeel van, het enige onderdeel waar ik zelf niets van weet, maar soit. :wink:

#8

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46343 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2006 - 09:26

Werkelijk brand in een voerkuil lijkt me onwaarschijnlijk, omdat hier vrijwel altijd te weinig zuurstof voor onwezig zal zijn, omdat kuilvoer sterk verdicht wordt. Zodra de kuil opengaat treedt wel snel broei op, maar niet in de zin van een sterke verhitting. Echter omdat het voer door zuurvormende bacteriŽn is "aangetast" en daardoor makkelijk verteerbaar (zie zuurkoolproces) is een beetje zuurstof al voldoende voor een snelle achteruitgang van de kwaliteit, in de zin van een sterk verlies aan voedingswaarde. Zo'n opengemaakte kuil moet daarom altijd in een redelijk rap tempo worden afgegraven.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures