Springen naar inhoud

Veroveringstheologie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

solarplanet

  solarplanet


 • >250 berichten
 • 380 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2006 - 21:27

De claim van de joden op het beloofde land kanaan wat heden ten dage israel heet heeft bij mij altijd een onrechtvaardig gevoel teweeg gebracht,en zoekend wat nou de oorzaak voor deze onrechtvaardigheid zou zijn kwam ik tot de volgende wetenschap:

De geschiedenis gaat als volgt:
Het zwervers volk rond de middellandse zee die hebreers genoemd worden horen rond 1250 v. chr. van de stem van god dat hun een land beloofd wordt waar ze naar toe moeten trekken en het met behulp van god moeten veroveren op de oorspronkelijke bewoners beginnend bij de stad Jericho een stad die de oudste beschaving ter wereld zou hebben.

Deze veroverings oorlog op de bewoners van kanaan werd geleid door ene Jozua rond het jaar 1250 voor christus.Later zal rond 1010 voor chr. ook op bevel van hun god ,ene David het bevel krijgen om Jeruzalem te veroveren op de oorspronkelijke autochtone bewoners vd stad.

Wat mij opviel is dat deze veroveringen verschillend zijn van de doorsnee veroveringen waar de geschiedenis overigens vol mee staat,want deze veroveringen komen voort uit een THEOLOGISCHE leer en worden niet op bevel van een heerser uitgevoerd maar op bevel van hun god.

Daarom kwam ik op het idee om deze religieuse veroverings drang een VEROVERINGS THEOLOGIE te noemen.

Maar waar blijft de wet het recht en het volkerenrecht in onze moderne tijd wanneer er theologien zijn die veroveringsoorlogen rechtvaardigen.

Verder bedacht ik mij dat ik op de christelijke lagere school geleerd kreeg dat deze veroveringen een nobele zaak waren.

We kunnen dus concluderen dat aan het middenoosten conflict tussen de palestijnen en israeliers een veroverings theologie ten grondslag ligt,maar wat zegt nu de moderne wetgeving daarover?

Zelf denk ik dat het volslagen onrechtvaardig is,en dat deze theologien waanleren zijn omdat ze tegen de menselijkheid zijn en levens het bezit van land en goederen van anderen mensen misachten en discrimineren vanuit theologisch oogpunt. :roll:

Verder las ik naast het feit dat de joden/hebreers het land al in de oudheid geroofd en veroverd hebben in de Wipika encyclopedie de chronlogie waaruit blijkt dat de joden ook hellemaal niet altijd in het land kanaan hebben gewoond en waarmee hun claim op het land kanaan mij nog onrechtvaardiger voorkomt

Deze gaat in grote lijnen ongeveer zo:

4000-1250 v. chr. :Kanaan
3200- ? :kanaan vazal staat van Egypte
1250-1020 :Jozua -hebreen veroveren kanaan
> 1010 :david veroverd jeruzalem
1010-333 :Afwisselend bewoond door de joden door andere veroveringen
166-63 :Joods bewoond
63-1878 na chr. :Niet joods bewoond
1878-heden n.chr :1e zionisten trekken naar kanaan/palestina

waarvan tussentijds overheerst door:
Na christus
337-638:Byzantijns bestuur
638-1099:Arabisch rijk
1099-1291:Kruisvaarders
1291-1516:Egypte
1516-1917:Ottomaanse rijk
in de 16 eeuw woond er maar 10.000 joden
18 eeuw napoleon
1832-1840:Egypte
1878-heden:1e zionischtische nederzetting

De geschiedenis vanaf 1878 is bekend de zionisten trekken weer naar het beloofde land,worden bevochten door de autochtone bevolking,de zionisten kopen in totaal 6% van het huidige land israel en veroveren tussen 1946 en 1948 de rest vh land door de bewoners uit hun dorpen en steden te jagen en de dorpen van gevluchte palestijnen in te nemen.

Dit wordt niet geaccepteerd door de palestijnen en vandaar het conflict.

Het westen en amerika die christelijk georienteerd zijn en waarvan de meest religieus vanuit theologisch oogpunt geloven tot het volk israel te behoren steunen israel in hun onrechtvaardige veroverings theologie wat aanzet tot grote onvrede in de wereld.

Wat nu rechtvaardigen en bewindslieden dezer wereld?
Stop de overbevolking

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Sjorssnors

  Sjorssnors


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 maart 2006 - 20:44

Zonder specifiek een theologie te benoemen, vraag ik me af hoe evolutie zich voltrokken zou hebben als er geen religie was, maar 'bijvoorbeeld' een doordrongen besef van de omgeving, natuur en de eigen invloed daarbinnen.

Als vanuit dat uitgangspunt en besef inzichten z'n ongedwongen beloop krijgen, zouden theologiŽn overbodig zijn. De ingrediŽnten voor dat besef zijn al aanwezig in de natuur, naar mijn inziens.

#3

solarplanet

  solarplanet


 • >250 berichten
 • 380 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 maart 2006 - 21:18

Ja dat lijkt mij ook,theologie en zeker de veroverings theologie is de ontwikkeling vh tegen natuuurlijke een leugen tegen de schepping ,ze ontwikkelde ook de natuurverstorende en :roll: vernietigende menselijke overbevolking die nota bene de werken der schepping = natuur vernietigt.(red.)
Stop de overbevolking

#4

Roland Ronceval

  Roland Ronceval


 • >250 berichten
 • 756 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2006 - 01:37

Bevolkingswissel

In 1923 bereikten Griekenland en Turkije een akkoord dat leidde tot de migratie van 2 miljoen Grieken en 800.000 Turken.

In 1945 zijn 3 miljoen Duitsers van Centraal-Europa moeten verhuizen.

Na de ineenstorting van de Franse bezittingen in Noord-Afrika heeft het moederland 1,5 miljoen mensen geaccepteerd.

Meer dan 12 miljoen mensen verhuisden bij de afsplitsing van Pakistan van India.

IsraŽl heeft 600.000 berooide vluchtelingen uit islamitische landen opgevangen.

Al die mensen zijn intussen geÔntegreerd. Er bestaan geen vluchtelingenkampen voor Turkse Grieken in Griekenland, Griekse Turken in Turkije, Poolse of Tsjechische Duitsers in Duitsland, Indische moslims in Pakistan, of ďArabischeĒ joden in IsraŽl.

Alleen in Palestina blijft een probleem met de 500.000 vluchtelingen van 1948 en hun afstammelingen.

Koning Hoessein van JordaniŽ heeft ooit gezegd dat de islamitische landen dat probleem hebben gecultiveerd om politieke redenen. De man had zeker gelijk. JordaniŽ heeft veel Palestijnen opgevangen en in dit land zijn de Palestijnen ook het beste geÔntegreerd. Nochtans beschikt dat land niet over de onmetelijke rijkdommen waarover Saoedi-ArabiŽ, Koeweit, Irak, Iran en nog wat andere islamitische landen beschikken.

Volgens mij moeten de Arabische landen die vluchtelingen integreren, zoals na oorlogen al zo vaak is gebeurd (en het huidige 'vluchtelingen probleem' is ook het gevolg van oorlogen). Trouwens, op dezelfde wijze heeft IsraŽl zijn vluchtelingen (Joden uit Arabische landen) productief geÔntegreerd.


Hieronder een vertaling van een artikel in 'Le Figaro' (4 Juni 2001) met een analyse over de desbetreffende vluchtelingenstromen.

---

Is de vraag of in 1948 de Zionisten het recht hadden van een nieuwe staat in te richten op dat grondgebied nog relevant? De geschiedkundige en juridische gronden waarop het ontstaan gebaseerd zijn van de staat IsraŽl zijn voldoende gekend en worden vaak genoeg ter discussie gesteld. Het bestaan van IsraŽl wordt vandaag niet meer ter discussie gesteld, tenzij door enkele hardliners die elke voeling met de realiteit verloren hebben.

Ook al zijn dergelijke discussies onproductief en irrelevant, moet elk zoeken naar kennis toegejuicht worden, al was het maar om het heden te kunnen begrijpen en toekomstige evoluties zo mogelijk te voorzien.

Volksverhuizingen zijn er steeds geweest, gewild of ongewild, vredig of gewelddadig, gevraagd of ongevraagd. Vele migraties verliepen geruisloos of ontsnappen aan onze historische kennis, andere zijn goed gedocumenteerd.

Archeologen en antropologen trachten het verhaal van de grote trek van de mens te achterhalen, van Afrika naar het Midden-Oosten, naar India, naar Centraal-AziŽ, naar China, naar Europa, naar Amerika. De trek van de Bantoes door Afrika is een fascinerend verhaal. Maar ook die van de Mongolen, de Germanen en de Arabieren. Met de afstand in de tijd ligt ook onze emotionele betrokkenheid lager.

Dat de Walen een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de Zweedse staalindustrie is een bekend gegeven. Holland heeft zijn Gouden Eeuw te danken aan de migratie van mensen uit de Zuidelijke Nederlanden.

Er zijn echter ook in de 20ste eeuw heel wat migraties die nog wel tamelijk vers in ons geheugen liggen.

Tot op vandaag immigreren elk jaar nog miljoenen mensen in de Verenigde Staten. In 1990 was 7.9% van de bevolking, bijna 20.000.000 mensen, niet in de VS geboren. (Hiervan: IsraŽl: 86.048, JordaniŽ: 31.871, Libanon: 86.369, Palestina: 21.070, SyriŽ: 36.782, Egypte: 66.313).

Tussen 1915 en 1923 werden miljoenen ArmeniŽrs gedeporteerd, waarbij er ongeveer anderhalf miljoen vermoord werden.

In 1923 werd een akkoord gesloten tussen Turkije en Griekenland waarbij 2.000.000 christenen werden verplaatst van Turkije naar Griekenland en 800.000 moslims van Griekenland naar Turkije.

In 1945 moesten drie miljoen volksduitsers de Centraal-Europese landen verlaten.

Tussen het einde van de 19de eeuw en 1948 zijn er een aantal joden maar ook Arabieren uit de omliggende landen naar Palestina getrokken.

Na de onafhankelijkheid van IsraŽl zijn er ongeveer 500.000 niet-joodse mensen uit Palestina weggetrokken en ongeveer 600.000 joodse mensen uit diverse Arabische landen, waar zij alles hebben moeten achterlaten, naar IsraŽl verhuisd.

Overwegend vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw tot vandaag hebben de landen van de Europese Unie miljoenen mensen onthaald en vele mensen die gebukt gaan onder totalitaire ideologieŽn zetten vandaag hun leven op het spel om naar Europa te kunnen verhuizen.

Er is ook nog het leed van de 20.556.781 vluchtelingen die per 1 januari 2003 onder het mandaat van de UNCHR vielen. (Belangrijkste landen van oorsprong van de vluchtelingen: Afghanistan: 2.481.0003, Burundi: 574.000, Sudan: 505.200, Angola: 433.000, Somalia: 429.000, Democratic Rep. Congo: 415.000, Iraq: 401.000, Bosnia-Herzegovina: 372.000, Viet Nam: 348.000, Eritrea: 316.000.)

Het is bijna onbegonnen werk van een volledige inventaris te maken van de volksverhuizingen die de menselijke geschiedenis gekend heeft, laat staan dat het mogelijk zou zijn van de individuele verhalen van leed, maar ook van succes, op te tekenen.
Point n'est besoin d'espťrer pour entreprendre
Ni de rťussir pour persťvťrer
(Guillaume le Taciturne)

#5

solarplanet

  solarplanet


 • >250 berichten
 • 380 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2006 - 21:33

Is de vraag of in 1948 de Zionisten het recht hadden van een nieuwe staat in te richten op dat grondgebied nog relevant? De geschiedkundige en juridische gronden waarop het ontstaan gebaseerd zijn van de staat IsraŽl zijn voldoende gekend en worden vaak genoeg ter discussie gesteld. Het bestaan van IsraŽl wordt vandaag niet meer ter discussie gesteld, tenzij door enkele hardliners die elke voeling met de realiteit verloren hebben.  


Ja natuurlijk is dat nog relevant,want zo lang is het nog niet geleden,en het is nog steeds een probleem.Dat is typische zionistische generaliserende praat om alle vluchtelingen vehalen en volksverhuizingen als goedpraterij erbij te halen,trap ik niet in.

Het is gewoon een oorlogsmisdaad die rechtgezet moet worden,nog steeds,eerst de wereld opinie halen,dan boycotten,zijn ze zo weg die israeliers.

En wat die volksverhuizingen betreft de menselijke overbevolking zal het doen toenemen,ook zo,n feit die door die religieus fanatici en andere onwetende of dommen ontkent wordt.
Stop de overbevolking

#6

Maurijn

  Maurijn


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2006 - 18:49

Bevolkingswissel

In 1923 bereikten Griekenland en Turkije een akkoord dat leidde tot de migratie van 2 miljoen Grieken en 800.000 Turken.

In 1945 zijn 3 miljoen Duitsers van Centraal-Europa moeten verhuizen.

Na de ineenstorting van de Franse bezittingen in Noord-Afrika heeft het moederland 1,5 miljoen mensen geaccepteerd.

Meer dan 12 miljoen mensen verhuisden bij de afsplitsing van Pakistan van India.

IsraŽl heeft 600.000 berooide vluchtelingen uit islamitische landen opgevangen.

Al die mensen zijn intussen geÔntegreerd. Er bestaan geen vluchtelingenkampen voor Turkse Grieken in Griekenland, Griekse Turken in Turkije, Poolse of Tsjechische Duitsers in Duitsland, Indische moslims in Pakistan, of ďArabischeĒ joden in IsraŽl.

Alleen in Palestina blijft een probleem met de 500.000 vluchtelingen van 1948 en hun afstammelingen.

Koning Hoessein van JordaniŽ heeft ooit gezegd dat de islamitische landen dat probleem hebben gecultiveerd om politieke redenen. De man had zeker gelijk. JordaniŽ heeft veel Palestijnen opgevangen en in dit land zijn de Palestijnen ook het beste geÔntegreerd. Nochtans beschikt dat land niet over de onmetelijke rijkdommen waarover Saoedi-ArabiŽ, Koeweit, Irak, Iran en nog wat andere islamitische landen beschikken.

Volgens mij moeten de Arabische landen die vluchtelingen integreren, zoals na oorlogen al zo vaak is gebeurd (en het huidige 'vluchtelingen probleem' is ook het gevolg van oorlogen). Trouwens, op dezelfde wijze heeft IsraŽl zijn vluchtelingen (Joden uit Arabische landen) productief geÔntegreerd.


Hieronder een vertaling van een artikel in 'Le Figaro' (4 Juni 2001) met een analyse over de desbetreffende vluchtelingenstromen.

---

Is de vraag of in 1948 de Zionisten het recht hadden van een nieuwe staat in te richten op dat grondgebied nog relevant? De geschiedkundige en juridische gronden waarop het ontstaan gebaseerd zijn van de staat IsraŽl zijn voldoende gekend en worden vaak genoeg ter discussie gesteld. Het bestaan van IsraŽl wordt vandaag niet meer ter discussie gesteld, tenzij door enkele hardliners die elke voeling met de realiteit verloren hebben.

Ook al zijn dergelijke discussies onproductief en irrelevant, moet elk zoeken naar kennis toegejuicht worden, al was het maar om het heden te kunnen begrijpen en toekomstige evoluties zo mogelijk te voorzien.

Volksverhuizingen zijn er steeds geweest, gewild of ongewild, vredig of gewelddadig, gevraagd of ongevraagd. Vele migraties verliepen geruisloos of ontsnappen aan onze historische kennis, andere zijn goed gedocumenteerd.

Archeologen en antropologen trachten het verhaal van de grote trek van de mens te achterhalen, van Afrika naar het Midden-Oosten, naar India, naar Centraal-AziŽ, naar China, naar Europa, naar Amerika. De trek van de Bantoes door Afrika is een fascinerend verhaal. Maar ook die van de Mongolen, de Germanen en de Arabieren. Met de afstand in de tijd ligt ook onze emotionele betrokkenheid lager.

Dat de Walen een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de Zweedse staalindustrie is een bekend gegeven. Holland heeft zijn Gouden Eeuw te danken aan de migratie van mensen uit de Zuidelijke Nederlanden.

Er zijn echter ook in de 20ste eeuw heel wat migraties die nog wel tamelijk vers in ons geheugen liggen.

Tot op vandaag immigreren elk jaar nog miljoenen mensen in de Verenigde Staten. In 1990 was 7.9% van de bevolking, bijna 20.000.000 mensen, niet in de VS geboren. (Hiervan: IsraŽl: 86.048, JordaniŽ: 31.871, Libanon: 86.369, Palestina: 21.070, SyriŽ: 36.782, Egypte: 66.313).

Tussen 1915 en 1923 werden miljoenen ArmeniŽrs gedeporteerd, waarbij er ongeveer anderhalf miljoen vermoord werden.

In 1923 werd een akkoord gesloten tussen Turkije en Griekenland waarbij 2.000.000 christenen werden verplaatst van Turkije naar Griekenland en 800.000 moslims van Griekenland naar Turkije.

In 1945 moesten drie miljoen volksduitsers de Centraal-Europese landen verlaten.

Tussen het einde van de 19de eeuw en 1948 zijn er een aantal joden maar ook Arabieren uit de omliggende landen naar Palestina getrokken.

Na de onafhankelijkheid van IsraŽl zijn er ongeveer 500.000 niet-joodse mensen uit Palestina weggetrokken en ongeveer 600.000 joodse mensen uit diverse Arabische landen, waar zij alles hebben moeten achterlaten, naar IsraŽl verhuisd.

Overwegend vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw tot vandaag hebben de landen van de Europese Unie miljoenen mensen onthaald en vele mensen die gebukt gaan onder totalitaire ideologieŽn zetten vandaag hun leven op het spel om naar Europa te kunnen verhuizen.

Er is ook nog het leed van de 20.556.781 vluchtelingen die per 1 januari 2003 onder het mandaat van de UNCHR vielen. (Belangrijkste landen van oorsprong van de vluchtelingen: Afghanistan: 2.481.0003, Burundi: 574.000, Sudan: 505.200, Angola: 433.000, Somalia: 429.000, Democratic Rep. Congo: 415.000, Iraq: 401.000, Bosnia-Herzegovina: 372.000, Viet Nam: 348.000, Eritrea: 316.000.)

Het is bijna onbegonnen werk van een volledige inventaris te maken van de volksverhuizingen die de menselijke geschiedenis gekend heeft, laat staan dat het mogelijk zou zijn van de individuele verhalen van leed, maar ook van succes, op te tekenen.


Hardstikke leuk stukje..................... waar je totaal niks aan hebt. Vooral dit:

Het bestaan van IsraŽl wordt vandaag niet meer ter discussie gesteld, tenzij door enkele hardliners die elke voeling met de realiteit verloren hebben.

Hier zakt je de broek toch wel van af.
Palestina(Hamas) erkend Israel nog steeds niet(vind ik hun goed recht), daarom vallen er bijna dagelijks doden. Iran zegt Israel van de kaart te willen vegen en ga zo maar door......... de gene die dit stuk geschreven heeft zal waarschijnlijk nog nooit besef voor realtiteit gehad hebben.

Verder gaat het over vluchtelingen...........en word er totaal niks gezegt over het onderwerp van dit topic. Is dus een overbodig stukje tekst.

'Israel' heeft door dubieuze afspraken met Amerika en GB haar staat kunnen stichten. Laat nu net Palestina ook afspraken hebben met Amerika en GB dat zij hun land terug krijgen. Zoals de meesten wel weten heeft de Joodse gemeenschap in Amerika een aardige vinger in de pap. Dat verklaard grotendeels dan ook de wijze hoe Israel ontstaan is. Verre van rechtmatig.........voor de Palestijnen bestaat Israel niet eens en verdedigen zij eigenlijk hun eigen land wat Israel de agressor maakt.
Er valt nog zoveel meer hierover te schrijfen...............maar zo is het wel duidelijk genoeg.

#7

PNCO

  PNCO


 • >250 berichten
 • 657 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2006 - 22:22

Respect voor Iran en Hamas.


Hehe heb niets met beide partijen, maar absoluut goed dat ze zich niet schikken naar het Westen. Dat wij dit raar vinden, geeft mij wel aan dat het beeld dat zij van ons hebben niet klopt met het beeld wat wij van onszelf hebben..

Kortom: we kunnen nog veel leren van ons eigen gedrag, alleen denken wij het hier in het westen allemaal zo goed te weten, dat wij vergeten zelfkritisch te werk te gaan. Met alle gevolgen van dien..
Om de waarheid te vinden, ga je voor jezelf op zoek. Naar jezelf. In jezelf.

#8

collegavanerik

  collegavanerik


 • >250 berichten
 • 675 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2006 - 23:15

Volgens recente archeologische bevindingen is er nooit een invasie van de hebreeen in kanaan geweest. De hebreeen zijn een afsplitsing van de kanaanieten die geen varkensvlees aten en tegen het einde van de late bronstijd de hoogvlakten gingen bevolken. Tot in de zevende eeuw waren de joden polytheistisch. De joden hebben altijd klemgezeten tussen de grootmachten mesopotamie en egypte.

Jammer van je theorie.

bron:

De bijbel als mythe
Het andere verhaal van de archeologie
Israel Finkelstein & Neil Asher Silberman

ISBN 9062719511 Aantal pagina's: 416 uitgever: Synthese Prijs: Ä 24.90

Militant zionisme is af te keuren, net als moslimterrorisme overigens.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Palestina

#9

solarplanet

  solarplanet


 • >250 berichten
 • 380 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2006 - 12:45

Volgens andere zoals bv bijbel archeologen,bijbelgeschriften e.a. bronnen waren de hebreen een zwerversvolk rond de middelandse zee.Zij waren het afschuim van de toenmalige maatschappij het waren de verdreven misdadigers,uitgestotenen de oucast vd volkeren rond de middelands zee die zich groepeerden en uiteindelijk tot een volk werden.het woord hebreers betekent ook -schuim der aarde-.Dit volk trok zwervend rond de middelandse zee.

Volgens alle overleveringen hebben dan de hebreen rond 1250 voor chr. op bevel van hun god jawe het land kanaan veroverd beginnend met de oudste cultuurstad ter wereld nl jericho.

Het land kanaan werd de hebreen door hun god jawe beloofd,en jawe zou de hebreen helpen bij hun strijd om het land te veroveren op de daar wonende volkeren.Het land kanaan werd daardoor het -beloofde land- vd joden.

De verovering is dus geen gewone verovering maar komt voort uit een Theologie.
Deze theologie die is dus de achtergrond voor de verovering van het land kanaan en heb ik dus de Veroverings Theologie genoemd.Het is dus geen theorie maar een theologie.

De hebreers zijn dus geen afsplitsing vd kanaanieten,want ze kwamen van volkeren van rond de gehele middelands zee.Hun god jawe was de oorzaak voor hun betrekking met het land kanaan,omdat jawe hun het land kanaan als land beloofd had zodat ze niet meer zouden hoeven te zwerven.
Stop de overbevolking

#10

collegavanerik

  collegavanerik


 • >250 berichten
 • 675 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2006 - 16:24

je "Veroverings Theologie" word archeologisch niet ondersteund.

#11

Apeiron

  Apeiron


 • >100 berichten
 • 134 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 april 2006 - 10:57

je "Veroverings Theologie" word archeologisch niet ondersteund.


Of 'nog' niet archeologisch ondersteund.

#12

Nietsje

  Nietsje


 • >25 berichten
 • 46 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 april 2006 - 12:40

Theologie speelt een belangrijke rol in het Midden-Oosten conflict. Jeruzalem speelt daarin de hoofdrol, omdat die stad heilig is voor joden, moslims en christenen, het gaat hier om heilige grond. Helaas menen religies op basis van hun theologie recht te hebben op heilige grond, waarmee ze het terrein van de aardse politiek betreden; waren hun pretenties maar enkel gericht op het ďhogereĒ, zoals het hoort.

Religies moeten afzien van het streven naar aardse macht, het streven naar het bezitten van heilige grond maakt de religies tot een politieke machtsfactor. Politiek en religie zijn een gevaarlijke combinatie, dat is volgens mij de diepere betekenis van deze topic.

#13

collegavanerik

  collegavanerik


 • >250 berichten
 • 675 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 april 2006 - 12:53

je "Veroverings Theologie" word archeologisch niet ondersteund.


Of 'nog' niet archeologisch ondersteund.


sterker nog: "niet meer" archeologisch ondersteund.

#14

Roland Ronceval

  Roland Ronceval


 • >250 berichten
 • 756 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 april 2006 - 19:25

Bevolkingswissel

In 1923 bereikten Griekenland en Turkije een akkoord dat leidde tot de migratie van 2 miljoen Grieken en 800.000 Turken.

In 1945 zijn 3 miljoen Duitsers van Centraal-Europa moeten verhuizen.

Na de ineenstorting van de Franse bezittingen in Noord-Afrika heeft het moederland 1,5 miljoen mensen geaccepteerd.

Meer dan 12 miljoen mensen verhuisden bij de afsplitsing van Pakistan van India.

IsraŽl heeft 600.000 berooide vluchtelingen uit islamitische landen opgevangen.

Al die mensen zijn intussen geÔntegreerd. Er bestaan geen vluchtelingenkampen voor Turkse Grieken in Griekenland, Griekse Turken in Turkije, Poolse of Tsjechische Duitsers in Duitsland, Indische moslims in Pakistan, of ďArabischeĒ joden in IsraŽl.

Alleen in Palestina blijft een probleem met de 500.000 vluchtelingen van 1948 en hun afstammelingen.

Koning Hoessein van JordaniŽ heeft ooit gezegd dat de islamitische landen dat probleem hebben gecultiveerd om politieke redenen. De man had zeker gelijk. JordaniŽ heeft veel Palestijnen opgevangen en in dit land zijn de Palestijnen ook het beste geÔntegreerd. Nochtans beschikt dat land niet over de onmetelijke rijkdommen waarover Saoedi-ArabiŽ, Koeweit, Irak, Iran en nog wat andere islamitische landen beschikken.

Volgens mij moeten de Arabische landen die vluchtelingen integreren, zoals na oorlogen al zo vaak is gebeurd (en het huidige 'vluchtelingen probleem' is ook het gevolg van oorlogen). Trouwens, op dezelfde wijze heeft IsraŽl zijn vluchtelingen (Joden uit Arabische landen) productief geÔntegreerd.


Hieronder een vertaling van een artikel in 'Le Figaro' (4 Juni 2001) met een analyse over de desbetreffende vluchtelingenstromen.

---

Is de vraag of in 1948 de Zionisten het recht hadden van een nieuwe staat in te richten op dat grondgebied nog relevant? De geschiedkundige en juridische gronden waarop het ontstaan gebaseerd zijn van de staat IsraŽl zijn voldoende gekend en worden vaak genoeg ter discussie gesteld. Het bestaan van IsraŽl wordt vandaag niet meer ter discussie gesteld, tenzij door enkele hardliners die elke voeling met de realiteit verloren hebben.

Ook al zijn dergelijke discussies onproductief en irrelevant, moet elk zoeken naar kennis toegejuicht worden, al was het maar om het heden te kunnen begrijpen en toekomstige evoluties zo mogelijk te voorzien.

Volksverhuizingen zijn er steeds geweest, gewild of ongewild, vredig of gewelddadig, gevraagd of ongevraagd. Vele migraties verliepen geruisloos of ontsnappen aan onze historische kennis, andere zijn goed gedocumenteerd.

Archeologen en antropologen trachten het verhaal van de grote trek van de mens te achterhalen, van Afrika naar het Midden-Oosten, naar India, naar Centraal-AziŽ, naar China, naar Europa, naar Amerika. De trek van de Bantoes door Afrika is een fascinerend verhaal. Maar ook die van de Mongolen, de Germanen en de Arabieren. Met de afstand in de tijd ligt ook onze emotionele betrokkenheid lager.

Dat de Walen een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de Zweedse staalindustrie is een bekend gegeven. Holland heeft zijn Gouden Eeuw te danken aan de migratie van mensen uit de Zuidelijke Nederlanden.

Er zijn echter ook in de 20ste eeuw heel wat migraties die nog wel tamelijk vers in ons geheugen liggen.

Tot op vandaag immigreren elk jaar nog miljoenen mensen in de Verenigde Staten. In 1990 was 7.9% van de bevolking, bijna 20.000.000 mensen, niet in de VS geboren. (Hiervan: IsraŽl: 86.048, JordaniŽ: 31.871, Libanon: 86.369, Palestina: 21.070, SyriŽ: 36.782, Egypte: 66.313).

Tussen 1915 en 1923 werden miljoenen ArmeniŽrs gedeporteerd, waarbij er ongeveer anderhalf miljoen vermoord werden.

In 1923 werd een akkoord gesloten tussen Turkije en Griekenland waarbij 2.000.000 christenen werden verplaatst van Turkije naar Griekenland en 800.000 moslims van Griekenland naar Turkije.

In 1945 moesten drie miljoen volksduitsers de Centraal-Europese landen verlaten.

Tussen het einde van de 19de eeuw en 1948 zijn er een aantal joden maar ook Arabieren uit de omliggende landen naar Palestina getrokken.

Na de onafhankelijkheid van IsraŽl zijn er ongeveer 500.000 niet-joodse mensen uit Palestina weggetrokken en ongeveer 600.000 joodse mensen uit diverse Arabische landen, waar zij alles hebben moeten achterlaten, naar IsraŽl verhuisd.

Overwegend vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw tot vandaag hebben de landen van de Europese Unie miljoenen mensen onthaald en vele mensen die gebukt gaan onder totalitaire ideologieŽn zetten vandaag hun leven op het spel om naar Europa te kunnen verhuizen.

Er is ook nog het leed van de 20.556.781 vluchtelingen die per 1 januari 2003 onder het mandaat van de UNCHR vielen. (Belangrijkste landen van oorsprong van de vluchtelingen: Afghanistan: 2.481.0003, Burundi: 574.000, Sudan: 505.200, Angola: 433.000, Somalia: 429.000, Democratic Rep. Congo: 415.000, Iraq: 401.000, Bosnia-Herzegovina: 372.000, Viet Nam: 348.000, Eritrea: 316.000.)

Het is bijna onbegonnen werk van een volledige inventaris te maken van de volksverhuizingen die de menselijke geschiedenis gekend heeft, laat staan dat het mogelijk zou zijn van de individuele verhalen van leed, maar ook van succes, op te tekenen.


Hardstikke leuk stukje..................... waar je totaal niks aan hebt. Vooral dit:

Het bestaan van IsraŽl wordt vandaag niet meer ter discussie gesteld, tenzij door enkele hardliners die elke voeling met de realiteit verloren hebben.

Hier zakt je de broek toch wel van af.
Palestina(Hamas) erkend Israel nog steeds niet(vind ik hun goed recht), daarom vallen er bijna dagelijks doden. Iran zegt Israel van de kaart te willen vegen en ga zo maar door......... de gene die dit stuk geschreven heeft zal waarschijnlijk nog nooit besef voor realtiteit gehad hebben.

Verder gaat het over vluchtelingen...........en word er totaal niks gezegt over het onderwerp van dit topic. Is dus een overbodig stukje tekst.

'Israel' heeft door dubieuze afspraken met Amerika en GB haar staat kunnen stichten. Laat nu net Palestina ook afspraken hebben met Amerika en GB dat zij hun land terug krijgen. Zoals de meesten wel weten heeft de Joodse gemeenschap in Amerika een aardige vinger in de pap. Dat verklaard grotendeels dan ook de wijze hoe Israel ontstaan is. Verre van rechtmatig.........voor de Palestijnen bestaat Israel niet eens en verdedigen zij eigenlijk hun eigen land wat Israel de agressor maakt.
Er valt nog zoveel meer hierover te schrijfen...............maar zo is het wel duidelijk genoeg.

Mijn bijdrage toont aan dat er al eerder bevolkingswissels geweest zijn en dat alleen met de Palestijnen de problemen blijven voortbestaan. Mijn bijdrage probeert te duiden waarom dit zo is.

Overigens is het niet door "dubieuze afspraken met Amerika en GB" dat IsraŽl gesticht is.
Point n'est besoin d'espťrer pour entreprendre
Ni de rťussir pour persťvťrer
(Guillaume le Taciturne)

#15

janos

  janos


 • >100 berichten
 • 217 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 april 2006 - 21:25

Het echte probleem is dat we elkaar het licht niet in de ogen gunnen .... . :roll:
Er is geen dood maar voor ik het check eet ik normaal mijn brood.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures