[optica] Boogspectroscoop onder water. Lichtbreking?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 80

[optica] Boogspectroscoop onder water. Lichtbreking?

Boogspectroscoop:

Een neonlampje achter de spleet in de spectroscoop. Er zal nu een (smalle) bundel licht op het tralie vallen. Het tralie maakt van deze bundel als het ware een spectrum. Deze zal slechts waar te nemen zijn als er een projectiescherm achter het tralie bevindt. Wordt er echter door het tralie gekeken met oog, dan zal er een spectrum op de boog waar te nemen zijn. De spectroscoop heeft een graden/centimeterverdeling die precies 1:1 is. Een streepje op de boog staat dus gelijk aan een graad. De hoek die een bepaalde kleur van het spectrum dus maakt is dus zonder probleem rechtstreeks af te lezen.

De tralie is een dus een foto afgedrukt op een glasplaatje.

Maar nu,

Als we de gehele opstelling in water (brekingsindex van water is 1,33) doen, zouden we dan een grotere, kleinere, of even grote waarde van hoek α vinden/ aflezen voor dezelfde gele lijn (585 nm).

Ja of nee?

Aangezien de gehele opstelling onder water gaat, zou je zeggen dat er geen lichtbreking is, en aangezien de golflengte hetzelfde blijft waarmee het interferentiepatroon niet veranderd, niet verandert, zien we het spectrum op dezelfde plek!

eens of niet?

Gebruikersavatar
Berichten: 393

Re: [optica] Boogspectroscoop onder water. Lichtbreking?

Volgens mij moet het wel veranderen, aangezien de golflengte van het licht onder water anders is (de frequentie niet, maar de golflengte, door de brekingsindex wel)

Het heeft immers niet zoveel met breking van licht te maken, maar meer met diffractie, en diffractie hangt af van de golflengte van het licht.

Afbeelding

Hierin blijft d gelijk, m ook, theta.gif veranderd als lambda veranderd.
Het is zwart met een witte dop en het lijnt je opstelling uit... Calibrero

Het is groen en het synchroniseert je signaal... Kermit de Trigger

Als je teveel energie hebt, kun je beter een andere baan zoeken.

Reageer