Springen naar inhoud

[optica] Boogspectroscoop onder water. Lichtbreking?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

wkuipers

  wkuipers


 • >25 berichten
 • 80 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2006 - 14:23

Boogspectroscoop:

Een neonlampje achter de spleet in de spectroscoop. Er zal nu een (smalle) bundel licht op het tralie vallen. Het tralie maakt van deze bundel als het ware een spectrum. Deze zal slechts waar te nemen zijn als er een projectiescherm achter het tralie bevindt. Wordt er echter door het tralie gekeken met oog, dan zal er een spectrum op de boog waar te nemen zijn. De spectroscoop heeft een graden/centimeterverdeling die precies 1:1 is. Een streepje op de boog staat dus gelijk aan een graad. De hoek die een bepaalde kleur van het spectrum dus maakt is dus zonder probleem rechtstreeks af te lezen.

De tralie is een dus een foto afgedrukt op een glasplaatje.

Maar nu,

Als we de gehele opstelling in water (brekingsindex van water is 1,33) doen, zouden we dan een grotere, kleinere, of even grote waarde van hoek α vinden/ aflezen voor dezelfde gele lijn (585 nm).Ja of nee?
Aangezien de gehele opstelling onder water gaat, zou je zeggen dat er geen lichtbreking is, en aangezien de golflengte hetzelfde blijft waarmee het interferentiepatroon niet veranderd, niet verandert, zien we het spectrum op dezelfde plek!
eens of niet?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rude

  Rude


 • >250 berichten
 • 393 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2006 - 14:52

Volgens mij moet het wel veranderen, aangezien de golflengte van het licht onder water anders is (de frequentie niet, maar de golflengte, door de brekingsindex wel)
Het heeft immers niet zoveel met breking van licht te maken, maar meer met diffractie, en diffractie hangt af van de golflengte van het licht.
Geplaatste afbeelding
Hierin blijft d gelijk, m ook, theta.gif veranderd als lambda veranderd.
Het is zwart met een witte dop en het lijnt je opstelling uit... Calibrero
Het is groen en het synchroniseert je signaal... Kermit de Trigger
Als je teveel energie hebt, kun je beter een andere baan zoeken.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures