Springen naar inhoud

Verschil snelheid medische zorg in Belgie en Nederland!


 • Log in om te kunnen reageren

#1

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 14 maart 2006 - 16:54

In Nederland:

Heb je een aandoening,mogelijk ernstig dan ga je naar een huisarts die je een verwijs geeft naar een ziekenhuis.Na een periode van drie weken tot wel een half jaar krijg je een afspraak met een specialist (bijv oogarts).
Moet je een MRI-scan ondergaan,moet er een nieuwe afspraak komen,die drie tot zes weken duurt.
Voor roentgenen gelden weer andere tijden,etc.

Belgie: Wrs via huisarts ga je naar een ziekenhuis ,bijv.UZA of UZG en wordt het hele protocol meestal achter elkaar afgewerkt zonder wachttijden.

Waarom is dit ook niet in Nederland?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bas

  Bas


 • >250 berichten
 • 824 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 maart 2006 - 21:23

Misschien omdat hier de verkeerde mensen rondlopen die op de verkeerde partijen stemmen die verkeerde keuzes maken over de verdeling van het geld. Anders zou ik het ook niet weten.
Ik wou dat ik een elektron was, dan kon ik altijd paren

#3

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 15 maart 2006 - 08:12

Mwah, denk niet dat het alleen om geld gaat. Ook om beleid. Denk maar eens aan artsen die om de haverklap gepromoveerd worden en dan nog maar 2/3 aan het bed staan. Scheelt een hoop hoor.

Maar toch, ik vraag me af waarom de wachtlijsten zo verschillen. Is er ooit een goed onderzoek naar gedaan, of blijft het bij stellingen als die van Bas en mij (ongefundeerd dus)?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#4

*_gast_zeeman_*

 • Gast

Geplaatst op 16 maart 2006 - 20:36

Hier in Belgie ging het zo:Op dinsdagmorgen ging een familielid bij de huisarts.De huisarts wilde voor alle zekerheid een afspraak met de specialist en belde hem op.Afspraak werd geregeld voor woensdagnamiddag.De specialist nodigde zijn patient uit om op vrijdagmorgen naar het ziekenhuis te gaan voor enkele grondige onderzoeken.Op zaterdagmorgen deelde hij zijn patient mede dat hij een operatie noodzakelijk achte.Op vraag van de patient,wanneer hij dat ging doen:zei hij:"Deze namiddag."Op zaterdag avond was de operatie met succes uitgevoerd en de patient zijn toestand stabiel.Drie weken later voelde hij zich goed en ging terug aan het werk.

In het AZ ziekenhuis van Brugge zie je regelmatig Nederlanders uit Zeeland en sommige misschien wel van iets verder.Denk nu niet dat men hier op patienten zit te wachten.In onze ziekenhuizen is het een drukte van je welste,een echte heksenketel.Misschien moet men wat minder soldaten zenden naar landen waar ze helemaal geen zaken hebben.Dat geld zou Nederland kunnen gebruiken voor zijn ziekenzorg.

#5

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 17 maart 2006 - 13:22

Dat is tenminste medische zorg zonder burocratie,maar ja,Hollanders weten alles beter en kunnen zo goed organiseren/reorganiseren,etc. :roll:

#6

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 04 april 2006 - 08:59

In dit kader, uit de Telegraaf:

Aantal managers in ziekenhuizen stijgt

Van onze verslaggevers

VOORBURG, dinsdag
      De bureaucratie in ziekenhuizen blijft groeien. Het aantal managers, ict’ers en administratieve krachten steeg de laatste jaren ruim twee keer zo snel als het aantal medische werknemers.
       Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde. In plaats van de beoogde en beloofde ’meer handen aan het bed’, steeg het aandeel mensen met een bureaubaan in algemene ziekenhuizen in de periode 1997-2004 van 15 naar 17 procent. In totaal neemt het ’overheadpersoneel’ 21.000 van de 125.000 voltijdbanen in algemene ziekenhuizen in beslag.
             Volgens een woordvoerster van de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) valt het met de bureaucratie mee. „Er zijn vooral veel ict’ers bij gekomen. Ziekenhuizen zijn complexe instellingen. De verpleegduur is de laatste jaren veel korter geworden, waardoor de doorstroom van patienten groter is. Dat beleid vraagt nu eenmaal meer papierwerk.”
             Ook de regelgeving vanuit de overheid is, volgens de zegsvrouw, strikter geworden, waardoor er van de ziekenhuizen meer op administratief gebied gevraagd wordt.  

Formulieren
       De Tweede Kamer reageert geschokt op de CBS-cijfers en vindt dat zowel de overheid als de ziekenhuizen schuldig zijn. „Ziekenhuizen hebben te maken met overmatig veel regels. Ze moeten alleen al 20 verantwoordingsformulieren invullen. Dat moet anders”, zegt CDA-Kamerlid Buijs.  
      Tegelijkertijd stelt hij dat ziekenhuizen „te veel managementlagen” hebben. „Ze moeten zelf ook maatregelen treffen om meer handen aan het bed te krijgen.”  
      VVD-Kamerlid Schippers eist eveneens dat het kabinet de belofte dat veel regels geschrapt zullen worden waarmaakt

"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#7

Cathy

  Cathy


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 april 2006 - 11:25

Misschien steeds weer nieuwe wetten en regels? Ik weet niet hoe dat in Belgie geregeld is, maar hier moeten mensen die in de gezondheidszorg werken steeds weer wennen aan nieuwe wetten en regels die door de overheid worden opgelegd. Daardoor stijgt weer het aantal managers in ziekenhuizen, zoals Ger post. Hierdoor gaat minder geld naar de zorg en worden wachtlijsten langer.

Het gebrek aan medisch personeel? De werkdruk onder artsen, waardoor zij het liefst part-time werken (= meer dan 40 uur/week)? Door de numeri fixus die worden gesteld aan opleidingen als geneeskunde, zijn er in Nederland relatief minder artsen dan in Belgie. Mede door de vergrijzing zal dit probleem de komende jaren groter worden. Omdat artsen en verpleegkundigen onder grote werkdruk moeten werken, en omdat een groot deel van hen vrouw is (en de kinderopvang in Nederland nog steeds slecht geregeld is), kiest een groot deel van hen voor part-time werk. Dus nog minder artsen (en verpleegkundigen? bestaat daar ook een numerus fixus?) dan verwacht en een hogere werkdruk. Dus minder mogelijkheden om snelle en adequate zorg te bieden.

#8

TwistedMind

  TwistedMind


 • >100 berichten
 • 108 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2006 - 22:08

Premies in Belgie zijn ook veel hoger. In Nederland zijn er ook veel mensen die nu al enorm veel klagen over hoge zorgpremies. Je kunt ook niet het een hebben zonder het andere.
Ik betwijfel of het nu wel echt zoveel beter is in Belgie. Bovenstaande gevallen hebben wel een hoog anecdote-gehalte.
Daarbij, ik zou best snel geholpen willen worden een acuut probleem (hartproblemen) maar dat is volgens mij ook wel het geval in Nederland. Als ik voor een minder acuut (ogen, gewrichten) probleem 2 weken in plaats van 2 dagen moet wachten, maar in ruil daarvoor veel minder premie moet betalen zou ik dat ook wel goed vinden. Althans daar wil ik dan wel een keuze in hebben.

Er wordt ook wel veel afgegeven op managers. Het probleem is echter niet bestaan van de manager, of de hoeveelheid ervan, maar de kwaliteit van de managers in de zorg. Of beter gezegd, het gebrek eraan.
Volgens mij is een goede oplossing meer delen van de zorg door de markt laten verzorgen. Juist ook in het huidige zorgstelsel zit er nog veel te veel in de basiszorg, die beter door een vrije markt gedaan kunnen worden.
(-% Twistedmind %-)

#9

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 16 april 2006 - 09:06

Als je het hebt over hoog en hoger, waar praten we dan concreet over? In NL betaal je voor de basisverzekering met een klein beetje aanvullend over zo'n € 100,-. Hoe hoog is dat in Belgie?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#10

TwistedMind

  TwistedMind


 • >100 berichten
 • 108 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 april 2006 - 10:29

Als je het hebt over hoog en hoger, waar praten we dan concreet over? In NL betaal je voor de basisverzekering met een klein beetje aanvullend over zo'n € 100,-. Hoe hoog is dat in Belgie?


De hoogte zou ik zelf niet weten. Ik heb net even gezocht, maar kon zo snel geen informatie erover vinden.
De feitelijke verzekeringskosten zijn overigens nog wel hoger in Nederland. Werkgevers houden namelijk op je loon ook nog een percentage (ik meen 5%) in. Als je zelfstandige bent, moet je dat ook zelf betalen.
(-% Twistedmind %-)

#11

*_gast_zeeman_*

 • Gast

Geplaatst op 16 april 2006 - 12:37

Als Belg betaal ik 15,18 Eu per maand en een hospitalisatieverzekering van 242,6 Eu per jaar.Dit omvat dan ook verre het maximum waarvoor je,je kunt verzekeren.Hopelijk heb ik die verzekering in lange tijd niet nodig.Heb je die wel nodig,dan krijg je de duurste behandeling zonder financiele zorgen.

#12

*_gast_zeeman_*

 • Gast

Geplaatst op 16 april 2006 - 13:05

Weer eens een nieuw geval:Een goeie bekende ging op maandag 10/04/06 naar de cardioloog.Hij werd op woensdag opgenomen in het AZ te Brugge voor een uitgebreid onderzoek van zijn aderen.Deze week wordt hij aan zijn hart geopereerd om overbruggingen te plaatsen.Ondanks een overdreven volle lijst wil de cardioloog geen risico lopen en snel ingrijpen.Zo'n operatie duurt als er geen complicaties zijn,omtrent 6 uur.Het AZ Brugge is één van de klinieken waar dit soort operaties uitgevoerd worden aan de lopende band.

Ik denk dat bij ons de dokter beslist.Het is ook de plicht van de directie van een ziekenhuis,te zorgen voor voldoende en degelijk opgeleid personeel.Het gaat niet op van mensen steeds te laten overwerken onder het motto:"We hebben personeel te kort".Daarmee bewijst de directie alleen maar zijn nalatigheid.

#13

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 16 april 2006 - 13:26

Zeeman en Twistedmind, jullie antwoorden zijn regelrecht in strijd met elkaar. In NL moet je rekening houden met een dikke € 100,- per maand, in België zou dit veel hoger zijn volgens TwistedMind, maar Zeeman zegt dat het omgerekend per maand een kleine € 40,- is.

Nu vraag ik me af, hoe kan het dat dit in België wel genoeg is om alles mee te betalen en in NL nog altijd een geldtekort is?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#14

TwistedMind

  TwistedMind


 • >100 berichten
 • 108 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 april 2006 - 13:28

Ik denk dat bij ons de dokter beslist.Het is ook de plicht van de directie van een ziekenhuis,te zorgen voor voldoende en degelijk opgeleid personeel.Het gaat niet op van mensen steeds te laten overwerken onder het motto:"We hebben personeel te kort".Daarmee bewijst de directie alleen maar zijn nalatigheid.


Dat denk ik ook, een directie hoort juist met zulke problemen om te kunnnen gaan, dan maar te klagen over geldgebrek.

De kosten (in je bovenstaande bericht) lijken me niet alle kosten die je uiteindelijk betaald. Zeer waarschijnlijk zal een aanzienlijk deel van ziektekosten via belastingen betaald worden.
Interessanter is hoeveel Belgie en Nederland totaal uitgeven aan ziektekosten in verhouding met het Bruto Nationaal Inkomen en vervolgens met de gegeven kwaliteit en kwantiteit.
(-% Twistedmind %-)

#15

*_gast_zeeman_*

 • Gast

Geplaatst op 16 april 2006 - 14:56

Beste Ger,om een antwoord te kunnen geven heb ik eventjes mijn papieren voor de dag gehaald en mijn bankuittreksels nagezien.De bewijzen liggen dus voor mijn neus.Wat die andere zij, kan ik uiteraard niet controleren,laat staan in twijfel trekken.Onze ziekenzorg wordt natuurlijk ook gesteund door de belastingbetaler.Op dat gebied zijn wij Belgen wereldkampioen.Naar mijn mening is in een beschaafd land ziekenzorg,onderwijs en veiligheid een prioriteit.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures