Springen naar inhoud

Sociale politiek tijdens het interbellum


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dorus

    Dorus


  • >250 berichten
  • 299 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 16 maart 2006 - 11:35

Tijdens een gesprek met een dame wordt mij het volgende verteld:

De dame in kwestie is de dochter van een Duitse zeeman, die ergens begin 20-er jaren in Antwerpen is blijven hangen en er getrouwd.
In 1935, in volle economische crisis komt de regering Paul Van Zeeland (katholiek) - Hendrik De Man (socialist) aan de macht.
Een van de eerste maatregelen van deze regering is begin te maken met een sociaal vangnet en o.a. werkloosheidsgeld invoeren.
Er is echter één keerzijde aan het verhaal. De werkloze buitenlanders worden zonder pardon de grens over gezet. Zoöok de vader van de dame, kort daarop gevolgd door zijn vrouw en dochter.

Nergens vind ik een bewijs van dergelijke maatregel terug. Noch de studie over Paul Van Zeeland door Vincent Dujardin en Michel Dumoulin (ISBN 2-87386-114-2), noch het werk van Jean-François Crombois 'Camille Gutt, les finances de la guerre' (ISBN2-87399-102-X), vermelden een dergelijke maatregel.
Toch is mijn gesprekspartner zeer geloofwaardig.
Is er meer bekend over deze maatregel?
Hoe is het er in Nederland aan toegegaan?

Persoonlijk vind ik dit gegeven, indien het wordt bevestigd, hoogst belangrijk. Geschiedenis is immers 'magistra vitae'. Het zou een heel ander en vreemd licht werpen op de sociale maatregelen die tijdens de economische crises van het interbellum werden genomen en als basis gelden voor de verdere ontwikkeling van ons sociaal systeem.
"God is een door de mens gemaakt wezen, waarop de mens omwille van eigen geluk en genotsverhoging zijn menselijke idealen, noden en wensen projecteert."

- L. Feuerbach

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures