Springen naar inhoud

[Scheikunde] bepaling van het alcoholgehalte in bier


 • Log in om te kunnen reageren

#1

rizan

  rizan


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2006 - 13:32

hoiii .....ik moet voor scheikunde een praktische opdracht inleveren...ik heb ervoor gekozen om het alcoholgehalte van bier te bepalen....ik wilde het eerst d.m.v destilleren gaan doen..maar toen zei mijn docente dat dat niet mag omdat er ook andere stoffen vrijkomen enz. en nu heb ik geen enkel idee meer hoe ik het zou moeten doen
Hebben jullie misschien een idee?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Gieter

  Gieter


 • >100 berichten
 • 152 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2006 - 16:29

Ik heb een glazen buisje van een x soortelijk gewicht. Hierop staat een verdeling. De hoeveelheid alcohol bepaald in dit geval het drijfvermogen en kan ik dus de hoeveelheid alcohol aflezen. Misschien kan je hetzelfde doen met een buisje met een lode balletje ofzo onderin. In water waar jezelf alcohol aan toevoegd. Je kan je buisje dan eiken en aan de hand daar dan weer van je alcoholgehalte bepalen in een onbekende vloeistof.
Als ik dat nu eens eerder had geweten... dan was ik het vast alweer vergeten.

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46858 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 maart 2006 - 17:07

Misschien kan je hetzelfde doen met een buisje met een loden balletje of zo onderin. In water waar jezelf alcohol aan toevoegt. Je kan je buisje dan ijken en aan de hand daar dan weer van je alcoholgehalte bepalen in een onbekende vloeistof.


En probleempje met zo'n densimeter: ze meten de totale dichtheid. En in bier zit nog meer dan alleen water en alcohol. In een trappisten tripel zou je zo wel eens een zeer laag (of negatief :roll: ) "alcoholpercentage" kunnen vinden, omdat je grote hoeveelheid suikers en eiwitten de dichtheid van je alcohol-wateroplossing verhogen. Een goeie tripel zit echter wel rond de 8 vol%.

ik wilde het eerst d.m.v destilleren gaan doen..maar toen zei mijn docente dat dat niet mag omdat er ook andere stoffen vrijkomen enz

Als je netjes alleen het destillaat opvangt terwijl je vloeistof op het kookpunt van alcohol is denk ik niet dat je fout erg groot wordt. Overigens kun je je destillat nog een keer destilleren om het op te zuiveren. Ik snap die opmerking niet. En van dat "enz." wil ik ook graag wat meer weten. :P
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

Gieter

  Gieter


 • >100 berichten
 • 152 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2006 - 17:17

Het is inderdaad zo dat er allerlei andere stoffen in opgelost zitten die van invloed zijn. Misschien is het wel mogelijk door het toevoegen van alcohol aan het bier je toch een zinvol eikpunt kan vinden.
Als ik dat nu eens eerder had geweten... dan was ik het vast alweer vergeten.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures