Springen naar inhoud

seti tevergeefse moeite....


 • Log in om te kunnen reageren

#1

sfx32

  sfx32


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2006 - 12:26

als je dit leest blijkt seti eigenlijk nu al achterhaald is en men niets tot weinig meer kan verwachtten ervan .
radiosignalen zijn zo goed als achterhaald.
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=54819

dit is de tekst


"Breedbandinternet in de ruimte mogelijk
Dataoverdracht via fotons

Remco Mourits
22 maart 2006
Bron: New Scientist
dit artikel


Mochten pioniers ooit verre planeten gaan bevolken, dan hoeven ze het waarschijnlijk niet zonder breedbandinternet te stellen. Onderzoekers van de MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben breedband in de ruimte een stuk dichterbij gebracht door de efficiŽntie van hun foton-detectors te verdrievoudigen, zo meldt New Scientist.

Karl Berggren, coauteur van de studie die hierover verscheen in het blad Optical Express, legt uit: "Met de bestaande radiofrequentietechnologie kan het maanden duren voordat informatie van Mars op aarde wordt ontvangen. Met een optische link kan dat vele duizenden keren sneller."


Met andere woorden: met fotonen kan veel meer informatie worden verstuurd dan met radiosignalen. Maar de fotondetectors waren tot nu toe niet goed genoeg om zo'n 'lichtverbinding' mogelijk te maken.

De wetenschappers hebben de detectors nu gevoeliger gemaakt door een antireflectieve laag aan te brengen. Hierdoor worden veel minder fotons 'weggekaatst'. Fotons worden nu gevangen tussen een laag glas en een spiegel van titanium en goud. Hierdoor wordt het datasignaal veel geconcentreerder.

Het sterke signaal wordt vervolgens gedetecteerd door een extreem dun nanodraadje, gemaakt van het metaal niobium. Dit is een supergeleider die geen enkele elektrische weerstand heeft wanneer hij wordt gekoeld tot in de buurt van het absolute nulpunt.

Tijdens de experimenten werd de detector gekoeld tot -456 graden Fahrenheit, zo'n -271 graden Celsius. Het absolute nulpunt is ongeveer -273,15 graden Celsius. De weerstand van het nanodraadje was zo laag dat zelfs een enkele foton al een beetje elektrisch stroom veroorzaakte.

Door de enorme afstand tussen planeten waaiert zelfs de krachtigste laserstraal uit, waardoor het signaal zeer moeilijk is te ontvangen. Door de verbeterde detector van de MIT wordt echter zelfs het zwakste signaal nog opgevangen en herkend. Dit maakt interplanetaire breedbandverbindingen mogelijk, waar zowel bemande als onbemande ruimtevaart voordeel mee kan doen."

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

joeroe

  joeroe


 • >100 berichten
 • 186 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2006 - 15:17

dat is best slim van ze hopelijk hebben we er nog echt wat aan ook :roll:
It's amazing how often courage and stupidity go hand in hand, but its always stupidity thats needs courage

#3

Miels

  Miels


 • >5k berichten
 • 14880 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 27 maart 2006 - 09:11

als je dit leest blijkt seti eigenlijk nu al achterhaald is en men niets tot weinig meer kan verwachtten ervan. Radiosignalen zijn zo goed als achterhaald.

Daar ben ik het niet mee eens. Het gaat immers niet om de efficiency/capaciteit ervan.

Beschavingen met een ontwikkeling die zover gaat dat ze een dergelijk "breedband" willen gebruiken hebben ongetwijfeld ook zoveel inzicht in het heelal dat ze zich afvragen/weten dat er ander leven is. Wanneer je besluit om actief signalen uit te zenden om van je eigen bestaan te laten weten rijst de vraag op welke manier je dit zou moeten doen.

Voordat je dataoverdracht via fotons kan/wil bereiken heb je vrij zeker ook eerst dataoverdracht via radiogolven geprobeerd. Om zoveel mogelijke beschavingen te kunnen laten weten dat je bestaat, zal je er dus voor kiezen om iets "universeels" te proberen, bijvoorbeeld radio. Een volgende stap is het kiezen van de frequentie. Als je dan toch iets moet kiezen zal je wederom voor iets "basaals" kiezen. Ik meen ooit gelezen te hebben dat de (eigen?)frequentie van het eerste element (H - Waterstof) een logische keuze zou kunnen zijn.

Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic


#4

Meteor

  Meteor


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 april 2006 - 20:27

Hierdoor wordt het datasignaal veel geconcentreerder.

Valt hieruit te concluderen dat het dan sowieso al niet makkelijker is om radiosignalen uit te zenden?
Of ben ik nu dom aan het concluderen?

Daar ben ik het niet mee eens. Het gaat immers niet om de efficiency/capaciteit ervan.

Inderdaad

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures