Springen naar inhoud

draaien van een vloeistof in een glas


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 28 juli 2003 - 05:08

Wat mij enige tijd geleden opviel is het volgende:
Men neme een glas op een voet, bijv. een wijnglas, met daar in water, wijn, you name it. Als je dan voorzichtig de vloeistof laat draaien door het glas bij de "verdikking" (het stuk tussen voet en glas) beet te houden (niet te stevig), dan merk je dat het glas in de tegenovergestelde richting draait dan de vloeistof. Hoe komt dat? Mijn eerste reactie is "actie = - reactie", maar hoe dan verder??

Groeten,
Kareltje

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Hallo1979

    Hallo1979


  • >1k berichten
  • 1172 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 juli 2003 - 14:05

Als je een wijnglas met vloeistof bij het pootje vastpakt en ronddraait, dan beweegt de vloeistof niet in tegengestelde richting. Het blijft simpelweg stilstaan. Hierdoor lijkt het dat het in tegengestelde richting beweegt.

Het gaat dus niet om actie = -reactie , maar om wrijving. De wrijving tussen de vloeistof en het glas is dusdanig laag dat de vloeistof heel langzaam op gang komt en lijkt stil te staan of in tegengestelde richting te gaan, door het draaien van het glas zelf, maar als je het een tijdje onddraait (misschien wel een paar minuten) dan zal je zien dat de vloeistof dezelfde snelheid krijgt als het glas.)

Als je het zou doen met iets waar meer wrijving is, bijvoorbeeld zand, dan zie je dit effect sneller met minder ronddraaien al. (je ziet dan ook meteen dat het niet in tegengestelde richting beweegt!!!)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures