Springen naar inhoud

slechte invloed van Videoclips


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Snellejelle

  Snellejelle


 • >100 berichten
 • 119 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2006 - 11:59

het vorig topic hierover is opslot gegooid, maar ik denk dat ik wel weet in welke richting deze persoon wilde.
want opzich is het een heel goed onderwerp, maar zoals veertje zei je moet wel goed je vraag formuleren.

De slechte invloed van videoclips op jongeren, was dit jaar ook een van de examenonderwerpen voor 5Havo tekst schrijven. dit was ook mijn onderwerp, ik moest over dit onderwerp een betoog schrijven.
misschien is het wel intressant om er eens wat bronnen bij te halen.

bron

Stop de verloedering?!
 
De straatcultuur verandert. Steeds meer jongeren lijken door de invloed van commercie, drugs en met seks doordrenkte videoclips 'maatschappelijk ontwricht' te raken. Op het partijcongres in Utrecht gingen stemmen op voor een breed debat over de commercialisering van de jeugdcultuur, aangezwengeld door de Partij van de Arbeid.    
 

Muziekzenders als MTV en TMF, gewelddadige games en de hedendaagse straatcultuur kunnen een negatieve invloed hebben op het gedrag van jongeren. Opvallend is de steeds lagere geweldsdrempel en de respectloze benadering van meisjes en vrouwen, wat kan leiden tot onder meer gangvorming en groepsverkrachtingen.  

Respectloos gedrag op straat komt daarnaast steeds meer voor en meer lagere schoolkinderen hebben gedragsproblemen. Een maatschappelijk tegenwicht is daarom nodig. Er moet gezorgd worden voor een wederopbouw van drempels, zoals sociale codes en bepaalde normen en waarden.


dus wat vinden jullie? slechte invloeden of niet?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Finn

  Finn


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2006 - 13:51

ik denk zeker dat vidioclips te maken hebben met jongeren. over hoe ze zich kleden en gedragen. ik denk wel dat je als kind gebonden moet zijn aan een bepaalde leefomgeving(vriendengroep) moet zijn om daadwerkelijk jezelf zo gaan gedragen als in clips op mtv. dus ik denk dat het invloed heeft op bepaalde groepen.

#3

Marco van Woerden

  Marco van Woerden


 • >250 berichten
 • 477 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2006 - 23:57

Persoonlijk vrees ik dat het internet en mobiele telefonie een slechtere invloed op de jeugd hebben, omdat deze de mogelijkheid bieden in volledige anonimiteit toch bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. Televisie zie ik niet echt als een bedreiging, analoog aan de eerste radio of voor mijn part de eerste stoomlocomotief. Alles wat nieuw is, wordt eerst verworpen en bekritiseerd door het wat behoudende publiek.
'Moeder, is het al nacht?' vraag ik. Maar er is niemand. Ik ben alleen.

#4

Sjorssnors

  Sjorssnors


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2006 - 07:41

Ik vind dat bij 'jongeren' zich momenteel minder expliciet laten beÔnvloeden (details videoclips) dan wordt gesuggereerd. Jongeren kijken niet zozeer naar die uiterlijke kenmerken, maar denken er juist graag 'verder' over na. De expliciete kenbaarheden hebben hun impliciete gevolgen, doordat de clips slechts een aanzet zijn tot verder nadenken. De impliciete manier van denken veroorzaakt het tumult tussen jongeren en veelal de oudere generaties. Oudere generaties zijn juist uitermate expliciet in hun aanschouwingen, een proberen op uiterlijke kenmerken iets te doorgronden. Gevolg hiervan is een generatiekloof. Uiteraard zijn er uitzonderingen, welke de uiterlijke verschijningen als letterlijk nemen, toch zal dit zeer beperkt zijn. Oudere generaties onderschatten het denkvermogen van menig jongere, en baseren veel op uitspattingen van sommige uitzonderingen (expliciet).

Zie ook : Tweespalt in perceptie

#5

Windsurfer

  Windsurfer


 • >1k berichten
 • 1293 berichten
 • VIP

Geplaatst op 31 maart 2006 - 07:52

sjorsnors, ik ben het me je eens dat oudere generaties het denkvermogen van jongere onderschatten.
Toen een jaar of tien geleden Carmageddon op de markt kwam, daalde er ook een storm van kritiek neer: het zou jongeren aanzetten tot doodrijden van mensen. Alsof jongeren werkelijkheid en virtualiteit niet kunnen onderscheiden? degenen die dat niet kunnen hebben echt geen videospel of videoclip nodig om tot foute actie over te gaan, die zijn van zichzelf al gestoord. er gebeurde dus ook helemaal niet, en uit enquetes bleek dat jongeren zelf erg moesten lachen om deze inschatting.

kortom, ik vind het erg overdreven. jongeren weten ook wel dat ze elke dag naar school moeten en niet kunnen rondrijden in een chevrolet avalanche.
keeping an open mind is a virtue, but not so open that your brains fall out.

#6

jdr

  jdr


 • >1k berichten
 • 1408 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2006 - 12:49

Persoonlijk kan ik me weinig druk maken om videoclips en moet toegeven dat ook ik geniet van de schaars geklede dames die gewillig hun achterwerk schudden op mijn beeldbuis.
Dat ik me er niet druk om kan maken is een stukje dat bij mij ligt en bij mijn onverschillige en liberale karakter past.
Ik geloof namelijk wel dat het de jeugd beinvloedt en op zeer vrouwonvriendelijke wijze.
Jongeren identificeren zich graag met hun idolen, dit uit zich in kledingstijl, stijl van communiceren en gedrag.
Jongeren zien hun idolen volkomen respectloos vrouwen op de billen slaan en geld in hun string stoppen, de vrouwen in de clips laten zien dat dit normaal is door er een lapdance achteraan te gooien.

Nu zal de jeugd dit (in de meeste gevallen) niet letterlijk kopieren maar wel wordt er iets opgepikt van de cultuur waar ze zich zo graag aan willen meten, namelijk; vrouwen zijn weinig meer dan gebruiksvoorwerpen en het is ok als je je daar in meer of mindere mate naar gedraagt (of je nu in de rol van de man of van de vrouw zit).

#7

p__

  p__


 • >1k berichten
 • 2972 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2006 - 13:42

Moet je eens door het centrum van Rotterdam lopen, dan lijkt het net alsof je in een R&B clip terecht bent gekomen...

#8

Louise

  Louise


 • >250 berichten
 • 547 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2006 - 15:21

Hier worden mensen toch juist aangemoedigd assertief te zijn en hun ongenoegen kenbaar te maken, JDR?
Of je erdoor beinvloed wordt hangt toch ook af van je karakter, opvoeding etc
Ik zou de nadruk minder op de videoclips leggen.

Als je bv kijkt naar de sexuele industrie (TV, radio, films etc): al jaren geeft de bevolking zich hieraan over. Kijken, lezen, luisteren. Betrekkelijk onschadelijk toch. Volgt niet automatisch iets uit.

Is er eigenlijk een bewijs van een verziekt sexueel moraal onder jongeren?
En een bewijs dat er verbanden zijn met videoclips.

#9

Louise

  Louise


 • >250 berichten
 • 547 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 april 2006 - 14:30

Wat valt er eigenlijk te zeggen over het effect van sublimale boodschappen?
Kon hier zelf niet echt iets eenduidigs over terug vinden.

#10

anoukkie

  anoukkie


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 april 2006 - 20:48

de jeugd kijkt meer naar de kleding die gedragen word in die videoclips, dat is de mode van dat momend. en als dat dan korte shirtjes en broekjes bedraagt kopen ze dat. en ja als jij met zo wijnig stof om je lijf heen gaat lopen zul je idd eerder verkracht worden, ik bedoel,, je lokt het dan tog gewoon zelf uit??

ik ben zelf nog maar 15 jaar dus zit er behoorlijk tussen in, ik weet alleen niet hoe het gaat in de grotere steden omdat ik hier in een geweldig gat leef. maar je moet je geen zorgen maken over die videoclips,, maak je eerder zorgen over tekenfilms! als ik nu basisschool kinders help merk ik echt het verschil van toen ik op de basisschool zat. en ik ben er nou nog niet zo lang van af lijkt mij! die kinderen zijn heel geweldadig. er word vol op geslagen op de basisscholen,, dat is toch niet normaal??

#11

evilbu

  evilbu


 • >250 berichten
 • 792 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 april 2006 - 21:15

Ik wou dat ik erover kon meepraten, maar ik ben al ouwe rot (21 jaar) en ik kijk niet zoveel MTV of TMF meer, het is alsof de zender me niet meer kan smaken.

Kleine vraag : vinden jullie ook dat het serieus veranderd is?

Vroeger , ik spreek van 1998-1999 was MTV onmenselijk preuts. De videoclip van the cardigans "My favourite Game' waarin ze roekeloos rondrijdt moest gecensureerd worden, een spectaculaire clip bestond nu uit beelden van een vrouw die vijf minuten achter haar stuur zingt.
In "Come with me" van Puff Daddy werden zelfs woorden als 'Trigger' gecensureerd. Crime kon ook niet.
En meermaals zag ik in videoclips mensen met 'maar vier vingers'.


Nu ontvang ik tot 18.00 Nickelodeon, en dan twaalf uur MTV Nederland. Onlangs zag ik een soort stuntprogramma waarbij werd ingezoomd op iemands blijkbaar te kleine penis. Ook zie ik constant programmas waarbij materialistische tienertjes (niet geacteerd zogezegd) praten over sex en geld, weinig inhoud moet ik zeggen.

De muziek is er niet beter op geworden : techno of plakkerige R'n'B maar daar gaat het nu niet om .

#12

Marco van Woerden

  Marco van Woerden


 • >250 berichten
 • 477 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 april 2006 - 23:08

Eerlijk gezegd denk ik dat het ook sterk afhangt van de directe omgeving van de jongeren. Stadsjeugd is volgens mij veel vatbaarder voor dit soort dingen, een ongezonde gezinssituatie wil ook nog wel eens bijdragen. Nu kan ik me voorstellen dat men dat ook vaker in de stad aantreft.

Overigens denk ik niet dat er een verschil tussen mannen en vrouwen bestaat; sterker nog, het lijkt me duidelijk dat zowel jongens als meisjes worden beÔnvloed door de media, in even grote mate.

Bij nader inzien denk ik dat de bestaande media er juist voor zorgen dat de jeugd zich gedraagt. De materialistische wereldvisie van de R&B-sterren kunnen mensen zo nodig iets geven om naar uit te kijken, de kunst van de muziek kan verschillende culturen binden en computerspellen houden mensen van de straat ťn zorgen voor ontspanning. Nogmaals, ik vrees dat mobiele telefonie en internet grotere problemen veroorzaken, in de vorm van 'anonieme schendingen' van de wet.
'Moeder, is het al nacht?' vraag ik. Maar er is niemand. Ik ben alleen.

#13

Blor007

  Blor007


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 april 2006 - 16:37

Hoi m'n allereerste post hier :P

Ik zal al beginnen met te zeggen dat ik een Belg ben , dus let the flaming begin :P


Anyways over de invloed van clips op gedrag.
Er is een absoluut verband aangetoond tussen geweldadig gedrag en kijken naar geweldadige films.
De vraag hierbij echter is of geweldadige mensen meer naar geweldadige series kijken ofdat geweldadige series/films aanzetten tot geweld.

Anderzijds is het effect van internalisering van geweld aangetoond door de beroemde pop van Bandura.
Kort: kinderen zien een pop die afgetuigd word door een volwassene,
als de volwassene beloond wordt gaan de kinderen dit gedrag nadoen
als de volwassene gestraft wordt gaan ze dit gedrag niet nadoen.

Kijken we dan naar onze vriend Sigmund Freud; dan zegt die dat kijken naar geweld een katharsis geeft , een soort bevrijding van de onderliggende drift om dit geweld te plegen.

Ik geloof zelf dat in een maatschappij/gezin/omgeving waar geweld volledig taboe is en met de ergste maatregelen wordt gestraft weinig tot geen geweld zal zijn.
Praktisch gezien zien we dan meteen de vrees tot een totalitair regime.


Zoals bij veel dingen ligt de waarheid volgens mij in het midden.
Geweld op tv/omgeving werkt volgens mij wel als causale factor maar
wordt ondertussen gemediŽerd door tal van andere factoren.
Hoe sterk wordt het wettelijk bestraft?
nog belangrijker: wat is de subjectieve perceptie van die straf ?
(lijkt de gevangenis niet zo erg als ze zeggen)
De pakkans
Hoe staan de ouders er tegenover?
Wat is de vroegere ervaring van geweld in relatie tot probleemoplossing?
Hoe staan je vrienden er tegenover?
Hoe sterk is je erfelijke vatbaarheid hiervoor?
(bepaalde genen/hormonen leiden tot extreem agressief gedrag, testosterongehalte is bv sterk geassociŽerd met agressief gedrag)
etc...etc...

Ik vergelijk het een beetje banaal met autorijden:
Je kan steeds de maximum toegelaten snelheid verlagen...
Als je stilstaat zijn er namelijk helemaal geen verkeersdoden meer.
Het laatst genoemde is geen oplossing net zoals een totalitair verbod van enige vorm van geweld op tv ook geen oplossing is.

De oplossing is wel weten wat waar en wanneer kan.

btw een leuke aanrader is de film : a Clockworks Orange

Heel wat psychologische diepgang hierin :roll:

#14

DonkerGefliptheid

  DonkerGefliptheid


 • 0 - 25 berichten
 • 16 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 april 2006 - 18:16

De ontwikkeling van een persoon heeft te maken met wat hij/zij opvangt vanuit zijn omgeving. Zo leren baby's lopen van hun ouders doordat ze dat opnemen. . . Praten gebeurt weer doordat ze woorden en tonen horen en die na proberen te doen.

Tegen de tijd dat je weer wat ouder bent leer je weer andere dingen en kijk je naar andere dingen. Videoclips vallen hieronder. Je ziet dingen die je misschien niet eerder hebt gezien. Deze ga je 'kopieren' om te kijken hoe of wat het is. Staat het je aan dan neem je het over. Zo hebben videoclips dus degelijk invloed.

Maar niet altijd is dat slecht. Niet alle clips geven een slecht voorbeeld, maar deze tijd word dat wel meer. Er zijn nog maar een aantal mensen die teksten en clips brengen die stevig op de grond staan en geen slechte invloed betekend.

Mijn conclusie? Of videoclips een slechte invloed hebben heeft te maken met het beeld en geluid wat men opvangt en kopieert of overneemt.
Righteous judgement is passed on those who commit crimes against justice in full conscience.

#15

Blor007

  Blor007


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 april 2006 - 18:05

De ontwikkeling van een persoon heeft te maken met wat hij/zij opvangt vanuit zijn omgeving. Zo leren baby's lopen van hun ouders doordat ze dat opnemen. . . Praten gebeurt weer doordat ze woorden en tonen horen en die na proberen te doen.

Tegen de tijd dat je weer wat ouder bent leer je weer andere dingen en kijk je naar andere dingen. Videoclips vallen hieronder. Je ziet dingen die je misschien niet eerder hebt gezien. Deze ga je 'kopieren' om te kijken hoe of wat het is. Staat het je aan dan neem je het over. Zo hebben videoclips dus degelijk invloed.  

Maar niet altijd is dat slecht. Niet alle clips geven een slecht voorbeeld, maar deze tijd word dat wel meer. Er zijn nog maar een aantal mensen die teksten en clips brengen die stevig op de grond staan en geen slechte invloed betekend.

Mijn conclusie? Of videoclips een slechte invloed hebben heeft te maken met het beeld en geluid wat men opvangt en kopieert of overneemt.


Wat als men leert niet te leren? :roll:

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures