Springen naar inhoud

Wetenschap gul met kennis online


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16591 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 04 april 2006 - 09:08

Tja, als mijn oog op dit bericht valt, moet ik het gewoon even posten. Uit Imail, de Telegraaf:

WETENSCHAP GUL MET KENNIS ON LINE

door MARIANNE JANSSEN

AMSTERDAM, dinsdag
      Het abonnementsgeld op wetenschappelijke tijdschriften is voor bedrijven en onderwijsinstellingen altijd een loodzware kostenpost geweest. Waar mogelijk werd op die post bezuinigd, terwijl men sommige bladen eigenlijk niet kon missen. Nu staat de wetenschap ’on line’. De poort naar de kennis staat kosteloos open.
       Voorheen voerde een wetenschapper zijn onderzoek in relatieve eenzaamheid uit. Daarna beschreef hij of zij de resultaten daarvan in een artikel. Hij stuurde het artikel naar een, liefst zo gerenommeerd mogelijk wetenschappelijk tijdschrift, wachtte in spanning af of de redactie zijn werk van voldoende wetenschappelijk niveau oordeelde en dan werd het artikel geplaatst. Veel lezers leverde hem dat niet op: alleen vakgenoten en geïnteresseerden die het blad in de bibliotheek of in een knipselkrant lazen.  
      Die tijd is voorbij. Internet heeft de poorten naar de kennis wijd opengezet voor iedereen die in staat is enigszins gericht het net af te zoeken.  
      Op de website www.keurderwetenschap.nl zijn, sinds de start ongeveer één jaar geleden, ongeveer 43.000 publicaties bijeengebracht van topwetenschappers van alle Nederlandse universiteiten. Van hun publicaties zijn er volgens de site ongeveer 26.000 beschikbaar in ’fulltext’, terwijl de andere artikelen er gecomprimeerd op staan. Bij het opzetten van de site is gekozen voor 207 succesvolle hoogleraren. Het bijzondere is dat hun werk hiermee ook toegankelijk is geworden voor particulieren die voorheen geen abonnement op een wetenschappelijk tijdschrift hadden.

Interesse
In Engeland en Duitsland volgt men de verrichtingen van deze site-wetenschappers met grote interesse. Een eigen Keur der Wetenschap staat ook daar op stapel.
       De hoogleraren op de site is overigens om hun medewerking gevraagd. Hun werk werd door de universitair faculteitsbibliothecaris verzameld en aangeleverd en de professoren beschouwen het als een goede aanvulling op hun onderwijsgevende taak, al zien ze hun studenten niet in de bankjes zitten.  
      Niet alleen Keur der Wetenschap is een Nederlands initiatief, er is bijvoorbeeld ook www.darenet.nl. Het woord staat voor Digital Academic Repositories. Dare is een initiatief van de Nederlandse universiteiten samen met de Koninklijke Bibliotheek KB, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen KNAW, en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Een verzameling afkortingen die garant staat voor toeleveranciers van formaat die in hun opzet van dit geheel stevig worden gesubsidieerd door de overheid.  
Naast de Nederlandse activiteiten op wetenschappelijk netgebied speelt ook Google een onmiskenbare rol.  
      Wie scholar.google.com intikt komt terecht bij een zoekmachine met honderdduizenden artikelen. Voor zoekers van hooggeschoold niveau: per artikel geeft de site aan wie en waar dát artikel weer geciteerd heeft. Voor wie van citatiescores smult – een typisch universitaire kwaal – is dat op zichzelf al een lusthof.

Proefschriften
De site biedt honderdduizenden artikelen aan. Die zijn afkomstig uit rapporten en proefschriften, maar ook uit zogenoemde open-accesstijdschriften. Daarnaast schuimen de samenstellers de websites van onderzoekers af. Zetten die hun resultaten op het net, dan slaat Google Scholar ook zijn slag.
       Echte liefhebbers kunnen zich ook nog op vakgerichte sites storten: voor biologen en medische wetenschappers is er www.plos.org bijvoorbeeld, voor fysici arXiv.org. Op de laatste bivakkeert zowaar Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft.
             Niet iedereen is in staat zijn weg op het net te vinden. De wetenschap zet zijn poorten open voor wie de poortklink vindt. Zo wordt het een studie, een vak apart: zoeken en sites kunnen vinden.

"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8403 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 april 2006 - 13:24

De beschikbaarheid van artikelen valt vaak nog tegen. Dit kan per onderwerp verschillen, maar voor veel artikelen (ook on-line) zijn er lidmaatschappen nodig met een prijs om akelig en beroerd van te worden. Dit zie ik dan ook als een zeer goede ontwikkeling.
"Meep meep meep." Beaker

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures