Springen naar inhoud

De letter Y


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Mathiz

  Mathiz


 • >25 berichten
 • 33 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 april 2006 - 19:13

de letter y is dat nou een klinker of een medeklinker??

want kijk:
Klinker: Baby
Madeklinker: Yoghurt


ik snap het niet meer :S

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

wkuipers

  wkuipers


 • >25 berichten
 • 80 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 april 2006 - 19:18

De Griekse ij is soms een klinker en soms een medeklinker. In woorden als baby, cyste, idylle en symbool beschouwen we de y als klinker. In woorden als yoghurt, yoga en yahtzee daarentegen is de y een medeklinker (vergelijkbaar met de j). Of de y in woorden als spray, hockey en cowboy tot de klinkers of de medeklinkers gerekend moet worden, is lastig te bepalen. De lettercombinaties ay, ey en oy zijn afkomstig uit het Engels en komen in het Nederlands dan ook alleen in Engelse leenwoorden voor.

De y komt in het hedendaagse Nederlands alleen nog voor in vreemde woorden. In het Middelnederlands kon de y echter ook als variant van de ij of de i gebruikt worden en schreef men anys, ghelyc en ook leyden en waerheyt.

bron: http://www.onzetaal.nl/advies/y.html

#3

majstro

  majstro


 • >100 berichten
 • 131 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 april 2006 - 15:25

de letter y is dat nou een klinker of een medeklinker??

want kijk:
Klinker: Baby
Madeklinker: Yoghurt


ik snap het niet meer :S


Eigenlijk kun je niet zeggen dat een letter een klinker of een medeklinker IS. Letters zijn tekens, en klinkers en medeklinkers zijn klanken. Je kunt hooguit zeggen dat een bepaalde letter in een bepaald woord een klinker of een medeklinker aanduidt. En als zo'n letter in een bepaalde taal altijd of bijna altijd een klinker of medeklinker aanduidt, kun je hem "klinkerletter" of "medeklinkerletter" noemen, of in de wandeling desnoods kortweg "klinker" of "medeklinker", maar zoals uit je vraag al blijkt, kan zo'n afkorting verwarring veroorzaken.

Er zijn in het Nederlands trouwens veel meer klinkers dan er klinkerletters in het alfabet zitten. De "oe-klank" is bijvoorbeeld een klinker waar geen letter voor bestaat, en voor de korte en de lange "a-klank", wordt dezelfde letter gebruikt. Ook zijn er medeklinkers waar geen letter voor is, zoals de "ng-klank" in tang.

Hou dus goed het verschil tussen letters en klanken in de gaten.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures