Springen naar inhoud

Muziek


 • Log in om te kunnen reageren

#1

dnbrt

  dnbrt


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 april 2006 - 21:07

Wat is de geschiedenis van muziek?
Hoe is muziek ooit ontstaan?
Is muziek evolutionair ontstaan?
Is het aangeboren? Is het een instinct?
Wat is muziek precies?
Waarom vinden we muziek zo interessant?
Is het vergelijkbaar met taal?

Ik ben vooral ge´nteresseerd in de geschiedenis en de evolutie ervan, daarom dat het bij het thema geschiedenis staat, maar verplaats het maar als het verkeerd staat.Kent er iemand auteurs / wetenschappers die hier werken over geschreven hebben? Ik zou er graag meer over lezen. Ook (wetenschappelijke) internetsites zouden handig zijn.

Dank

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ZonnTroLL

  ZonnTroLL


 • >250 berichten
 • 710 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2006 - 23:40

Alvast een paar sites.

http://en.wikipedia....i/Music_history
http://proto5.thinkq...eschiedenis.htm

Wat is muziek?
Muziek is voor mij een mooie aanÚÚnschakeling van verschillende geluiden.
Hoe ontstaan?
De mens die eens met een stok op een blok hout ging slaan vond het geluid daarvan mooi, maar nog mooier wanneer er andere geluiden op volgden van 9 andere houtblokken. Later nam die persoon dan de 10 houtblokken bijeen met elk een verschillend geluid en begon telkens op een der houtblokken te slaan.
Er ontstond een instrument en er ontstond muziek.[/u]
De mens is een dier dat met zijn voorpoten Bach speelt.

#3

the_ninth_bit

  the_ninth_bit


 • >25 berichten
 • 43 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 april 2006 - 10:52

Net een boek(je) gelezen over de Neanderthaler en zelfs de neanderthaler zou al een soort fluit hebben gehad. (volgens de schrijver toch, op de foto die die fluit toonde zag je enkel een stuk hout met een paar gaten van verschillende grote in. het kan dus ook zijn dan een of andere neanderthaler zich amuseerde met gaatjes slaan in hout :roll:)

#4

Sjorssnors

  Sjorssnors


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 april 2006 - 10:39

Naast het herkennen en onthouden van muziek heeft muziek blijkbaar z'n invloed op de gemoedsrust van mensen. Alle muzikale ervaringen met muziek lijken opgeslagen te zijn in het geheugen, waarbij 'woorden' een sleutelrol blijken te spelen, maar minstens zo bepalend, ook gevoelens. Deze 'muzikale processen spelen zich af gelijktijdig met andere processen, zoals persoonlijke en culturele. Muziek houdt dus meer in dan slechts het percipiŰren van het geluid.

#5

enid

  enid


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 april 2006 - 23:32

Ik kan enkel spreken vanuit het oogpunt van de klassieke muziek vanaf het Gregoriaans, misschien heb je er niets aan maar hoe dan ook: het Gregoriaans is melodisch een vermenging van Joodse synagogezang met sacrale muziek uit het oude Griekenland. Het werd in de 9e eeuw voor het eerst op schrift gezet (neumenschrift) dat het stijgen of dalen aangaf van de melodie. In de 11e eeuw verdeelde Guido van Arezzo de noten over vier lijnen, wat dus in de richting komt van onze huidige muzieknotatie.

De eerste polyfonische composities werden vanaf de 12e eeuw opgeschreven. De eerste genres zijn de zogenaamde liturgische motet en het organum: parallel (een kwart onder de melodie zingt een tweede stem parallel mee), zwevend en melismatisch organum.

Tijdens de Ars Nova kreeg de muziek meer samenhang (in het motet van de Ars Antiqua zijn de verschillende stemmen bijv. zowel ritmisch als melodisch onafhankelijk van elkaar), het driedelig maatsysteem werd vervangen door een tweedelig en er kwamen kleinere notenwaarden.

Tijdens de Renaissance kreeg het motet een extra stem (vierde stem) en de madrigaalstrijl werd populair. De fascinatie voor mythologische onderwerpen kwam tot uiting in de eerste opera's (Euridice/Orfeo). Vanaf de 17e eeuw ontwikkelde de komische opera zich voor het grote publiek.

Tot dan toe werd er gebruik gemaakt van de zogenaamde kerktoonladders: modi. In de Barok kwamen hier de majeur- en mineur toonladders uit voort. De meeste moderne instrumenten zijn in deze periode ontwikkeld. Tijdens het classicisme werden de dynamiektekens ge´ntroduceerd en ontstond de symfonie, sonate en nieuwe bezettingen. En niet te vergeten de piano(forte). Tijdens de romantiek kwamen er nog enkele nieuwe maatsoorten bij.

#6

Goldenlastra

  Goldenlastra


 • >25 berichten
 • 53 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2006 - 16:04

Muziek is een vorm van comminucatie. Bij de oude indianen was het geval dat als er gevaar dreigde men op trommels ging slaan en zo vormde ook een morse code. tegen woordig gebruikt men muziek om de gevoelens erin te leggen. Muziek begrijpt iedereen op zijn eigen manier. Iedereen kan het verstaan. Het ontwikkeld steeds verder.
Wie A zegt moet ook nus zeggen

#7

molecul

  molecul


 • >25 berichten
 • 26 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2006 - 17:01

dat muziek een vorm van communucatie is. is alleen bij sommige instrumenten. elk instrument had iets apart
BV:de hoorn was eerst een jachthoorn en dan werd het voor feestelijke bedoelingen gebruikt
de trommel was wel degelijk voor communicatie
maar muziek.in welk schrift van vroeger je ook leest over was er al muziek alle toch da ik weet

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures