Springen naar inhoud

Lichtsnelheid mogelijk toch veel groter dan C?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jonael

  Jonael


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 augustus 2004 - 22:45

We weten dat, volgens de relativiteitstheorie, tijd afhankelijk is van snelheid van het meetpunt.

Zo werd ooit het volgende experiment gedaan: twee atoomklokken werden gelijkgezet in Europa, waarna 1 van de klokken per straalvliegtuig naar de USA werd gevlogen. Bij aankomst bleek de klok in de USA een fractie van een seconde achter te lopen op de klok in Europa.

Uitvergroot wordt dus verondersteld dat wanneer iemand enkele minuten met de lichtsnelheid zou reizen en weer zou landen op Aarde deze reiziger zou merken dat de achterblijvers jaren ouder zijn geworden. De tijd voor de reiziger is door de enorme snelheid veel langzamer gegaan.

Nu dit:

Licht bestaat uit fotonen. Vanaf de Aarde hebben we gemeten dat het licht (dus de fotonen) zo'n 8 minuten onderweg zijn van de Zon naar de Aarde.

Even zo'n foton nader bekijken --> Dit foton reist met de lichtsnelheid. Voor hem gaat de tijd dus veel langzamer dan de 8 minuten die wij hier op Aarde naar z'n komst zitten te kijken. Voor het foton is het dus veel minder reistijd dan 8 minuten... in zijn beleving is hij dus veel en veel korter dan 8 minuten onderweg. Hoeveel precies heb ik niet berekend, maar stel voor het gemak dat dit 1 milliseconde is --> dit geeft dan een heel andere kijk op z'n snelheid. Hij legt dan de afstand tussen Aarde en Zon (ca. 149,6 x 10e9 meter) niet in de door ons geobserveerde 8 minuten af, maar slechts in 1 milliseconde. Betekent dit dan dat de werkelijke lichtsnelheid (afstand gedeeld door reistijd) vele malen groter is dan wij denken? Misschien haast wel richting een oneindige snelheid? (als de lichtsnelheid namelijk inderdaad veel groter is zou de tijd voor het foton namelijk nog veel langzamer gaan ten opzicht van ons, wat weer zorgt voor een grotere snelheid enz enz).

Graag jullie reacties op deze gedachtekronkel....

Jonael

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

T Noitn

  T Noitn


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 augustus 2004 - 00:13

Mooi, maar naast de door jou gebruikte tijdsdilatatie is er ook nog de lengtecontractie...
De afstand l die het foton tijdens zijn reis ziet is kleiner dan de afstand voor een waarnemer op aarde, L.

l=L*wortel(1- v/c)

En inderdaad, voor het limietgeval van het foton: v=c is de afstand die door het foton wordt gezien gelijk aan nul.
De tijd waarin het die afstand aflegt overigens ook.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures