Springen naar inhoud

[scheikunde] mutarotatie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

JB

  JB


 • >25 berichten
 • 33 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 april 2006 - 10:30

kan sacharose mutarotatie ondergaan?
sacharose is niet reducerend, dus ik zou denken van niet.
maar toch heb ik in een experiment azijnzuur moeten toevoegen aan een oplossing sacharose omdat men zo in het pH gebied komt waar mutarotatie optiaal optreedt en dus een constante rotatiehoek verkregen wordt...
alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hzeil

  hzeil


 • >1k berichten
 • 1379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 april 2006 - 13:39

Wanneer je aan het disaccharide saccharose (=rietsuiker of bietsuiker) azijnzuur toevoegt dissocieert dit in glucose en fructose. De H+ ionen werken daabij als een katalysator. Een mutatie is een verandering en de mutarotatie is de verandering in de draaiing van het polarisatievlak van lineair gepolariseerd licht als dat een reagerende suikeroplossing passeert.
In zuur milieu hydrolyseert het saccharose onder wateropname tot glucose en fructose. Beide met de brutoformule C6H12O6.
Nu is saccharose sterk rechtsdraaiend en het mengsel van gelijke delen van d-glucose en d-fructose dat zo ontstaat is linksdraaiend. Dat komt omdat het d-fructose sterker linksdraaiend is dan het d-glucose rechtsdraaiend is. Deze omkering in de draaiingsrichting noemt men "inversie" en het mengsel dat je zo krijgt invertsuiker.
Dit mengsel wordt ook gemaakt in de honingmaag van de bij en komt dus voor in echte bijenhoning.
Let op dat de voorvoegsels "d"en "l" niet de richting van de draaiing van het polarisatievlak aangeven maar aanduidingen zijn van de sterische reeks waartoe de verbindingen behoren. Dus d-fructose is dus toch linksdraaiend. Vanwege deze draaiing werden glucose en fructose vroeger ook wel dextrose en laevulose genoemd.
Mutarotatie kan ook door andere chemische reakties veroorzaakt worden. Bij voorbeeld als je d-glucose in water oplost zie je aanvankeliijk de draaiing van het polarisatievlak veranderen. Want dan stelt zich een evenwicht in tussen de twee tautomere vormen van d-glucose, de alfa-vorm en de beta-vorm, waarbij de ene sterker rechtsdraaiend is als de andere. Hier is dus geen inversie.
Op veel scholen hebben ze nog wel een oude saccharimeter waarin je dit zelf mooi kunt waarnemen. In zwak alkalisch milieu gaat dit het beste. H.Zeilmaker
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures