[scheikunde] mutarotatie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 33

[scheikunde] mutarotatie

kan sacharose mutarotatie ondergaan?

sacharose is niet reducerend, dus ik zou denken van niet.

maar toch heb ik in een experiment azijnzuur moeten toevoegen aan een oplossing sacharose omdat men zo in het pH gebied komt waar mutarotatie optiaal optreedt en dus een constante rotatiehoek verkregen wordt...

alvast bedankt

Berichten: 1.379

Re: [scheikunde] mutarotatie

Wanneer je aan het disaccharide saccharose (=rietsuiker of bietsuiker) azijnzuur toevoegt dissocieert dit in glucose en fructose. De H+ ionen werken daabij als een katalysator. Een mutatie is een verandering en de mutarotatie is de verandering in de draaiing van het polarisatievlak van lineair gepolariseerd licht als dat een reagerende suikeroplossing passeert.

In zuur milieu hydrolyseert het saccharose onder wateropname tot glucose en fructose. Beide met de brutoformule C6H12O6.

Nu is saccharose sterk rechtsdraaiend en het mengsel van gelijke delen van d-glucose en d-fructose dat zo ontstaat is linksdraaiend. Dat komt omdat het d-fructose sterker linksdraaiend is dan het d-glucose rechtsdraaiend is. Deze omkering in de draaiingsrichting noemt men "inversie" en het mengsel dat je zo krijgt invertsuiker.

Dit mengsel wordt ook gemaakt in de honingmaag van de bij en komt dus voor in echte bijenhoning.

Let op dat de voorvoegsels "d"en "l" niet de richting van de draaiing van het polarisatievlak aangeven maar aanduidingen zijn van de sterische reeks waartoe de verbindingen behoren. Dus d-fructose is dus toch linksdraaiend. Vanwege deze draaiing werden glucose en fructose vroeger ook wel dextrose en laevulose genoemd.

Mutarotatie kan ook door andere chemische reakties veroorzaakt worden. Bij voorbeeld als je d-glucose in water oplost zie je aanvankeliijk de draaiing van het polarisatievlak veranderen. Want dan stelt zich een evenwicht in tussen de twee tautomere vormen van d-glucose, de alfa-vorm en de beta-vorm, waarbij de ene sterker rechtsdraaiend is als de andere. Hier is dus geen inversie.

Op veel scholen hebben ze nog wel een oude saccharimeter waarin je dit zelf mooi kunt waarnemen. In zwak alkalisch milieu gaat dit het beste. H.Zeilmaker
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer