Springen naar inhoud

Zoeken naar zwarte gaten


 • Log in om te kunnen reageren

#1

King Arthur

  King Arthur


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 april 2006 - 10:33

Hoe zoeken wetenschappers met de houdige technologie naar zwarte gaten?
Zoeken ze wat rond met telescopen, of kijken ze naar plekken waar minder sterren zichtbaar zijn ( licht kan niet aan een zwart gat ontsnappen, dus zouden er rond een zwart gat geen sterren zichtbaar zijn ).

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

the_ninth_bit

  the_ninth_bit


 • >25 berichten
 • 43 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 april 2006 - 10:58

Volgens mij kijken ze ook naar plaatsen waar een hele groep sterren naar 'verschuiven' omdat ook die sterren worden aangetrokken door zwarte gaten

#3

Brinx

  Brinx


 • >1k berichten
 • 1433 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 15 april 2006 - 11:34

De eerste zwarte gaten (waarvan Cygnus X-1 weer de eerste was) zijn ontdekt vanwege het feit dat het sterke bronnen van Rontgenstraling zijn. Dit komt doordat gas, wanneer het naar een zwart gat toevalt, doorgaans terecht komt in een 'accretieschijf' (zie img.tfd.com/wiki/2/2a/Accretion_disk.jpg voor een voorstelling van hoe zo'n accretieschijf er wellicht uitziet). In de schijf is er een steke onderlinge wrijving tussen de verschillende 'ringen' materie, die daardoor erg heet wordt en zo Rontgenstraling uit kan gaan zenden. Als er dus een bron van Rontgenstraling wordt gevonden (door een Rontgentelescoop aan boord van een satelliet) vlak naast een ster, zonder dat er verder iets te zien is op die plek, kan het een zwart gat zijn.

Een andere techniek om mogelijke zwarte gaten te detecteren is 'microlensing'. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat zwarte gaten de ruimte-tijd sterk krommen in hun buurt, en dat licht daardoor afgebogen wordt. Door dit effect kan een zwart gat als een soort lensje fungeren wanneer er vanuit ons gezien een ster precies achterlangs beweegt. De ster wordt daardoor voor ons wat helderder wanneer hij achter het zwarte gat zit, en neemt daarna weer zijn normale helderheid aan. Normalere objecten krommen de ruimte-tijd ook (er is eigenlijk alleen maar massa voor nodig om dat te doen), maar bij zwarte gaten is het effect het sterkst.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures