Springen naar inhoud

Boedelscheiding tussen religie en wetenschap, juist/onjuist?


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

Poll: Passen wetenschap en religie een boedelscheiding toe? (0 gebruiker(s) hebben cast gestemd)

 1. Ja (0 stemmen [0.00%])

  Percentage van stemmen: 0.00%

 2. Nee (0 stemmen [0.00%])

  Percentage van stemmen: 0.00%

Stem

#1

Monnik

  Monnik


 • >250 berichten
 • 281 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2006 - 11:35

Mijn stelling is dat wetenschap en religie een zelfde basis delen, namelijk het stellen van vragen over de wereld, en dat zij deze wereld vervolgens in twee helften proberen te snijden om uit elkaars vaarwater te blijven. Deze boedelscheiding leidt over en weer vaak tot onbegrip en beschuldigingen van waandenkbeelden.

Voor de uitvoering van de boedelscheiding wordt de wereld verdeeld in een gedeelte dat te maken heeft met de ziel en een gedeelte dat heeft te maken met de materie. Religie stelt vragen over hoe wij de ontwikkeling van onze menselijkheid moeten richten en hoe wij daarin verschillen van de rest van de zielloze wereld, terwijl wetenschap vragen stelt over de materie en wat wij gemeenschappelijk hebben met de materie, met de zielloze wereld. Wat de één eruit schopt wordt als het ware door de ander weer binnengehaald.

Zowel wetenschap als religie beroepen zich vaak op een bepaalde onfeilbaarheid die door de andere kant bespot wordt. Beide kanten besteden veel energie aan het afvangen van vliegen bij de ander. Getuige ook de discussies op dit forum. De één is onwetenschappelijk en gelooft in sprookjes, de ander is amoreel en verkwanselt de menselijkheid en moet met liefde overstelpt worden. Beide proberen hun eigen helft uit te breiden ten koste van die van de ander.

Ondertussen zie je dat beide kanten ook van elkaar kunnen leren, dat religie de ontdekkingen van de wetenschap kan gebruiken om een nog beter beeld te geven van de ziel en dat de wetenschap zich kan optrekken aan de kracht van de mens om een zinvolle besteding van zijn leven te vormen. Beide kanten vormen ook hun eigen geloofsartikelen en hun metafysica of theologie. Bij de wetenschap zijn het de natuurwetten en bij de religie is dit het goddelijke.

Is het niet eens tijd dat we deze kunstmatige scheiding van de wereld opheffen?
Je hebt waarschijnlijk een ander referentiekader dan deze schrijver: onfeilbare feilbaarheid

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Veertje

  Veertje


 • >5k berichten
 • 6713 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 april 2006 - 13:13

Volgens mij heb je je eigen vraag al beantwoord. Je gaat er al vanuit dat er een boedelscheiding is.
Is je vraag niet eigenlijk: moeten we de kunstmatige scheiding van religie en wetenschap niet eens opheffen?
Je gedachtengang dat wetenschap en religie een zelfde basis zouden delen (het stellen van vragen over de wereld) en dat de scheiding "kunstmatig" zou zijn is in een andere topic ook al aan bod gekomen . Dat leidde tot discussie. De topic in kwestie: http://www.wetenscha...showtopic=19251 .
Omdat deze vraag alleen maar tot dezelfde discussie zal leiden, gaat deze topic op slot.
-slotje-
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures