Springen naar inhoud

Zweethanden


 • Log in om te kunnen reageren

#1

zpidermen

  zpidermen


 • >1k berichten
 • 1623 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2006 - 23:01

Welke factoren dragen bij aan zweethanden?
P.S. voor de moderator: ik heb geen zweethanden, het is geen persoonlijk kwaaltje.
Beter kaal als geen haar want een kip snurkt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8398 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 april 2006 - 23:32

Zweethanden zijn handen waarbij de zweetklieren zweet afscheiden. Dit doen ze om af te koelen. Als je hele warme handen hebt dan zal je eerder zweethanden krijgen dan iemand die koude handen heeft. Voor een groot deel heeft dit dus te maken met de doorbloeding naar je ledematen.

Tevens kunnen sterke emoties ook voor zweethanden zorgen.
"Meep meep meep." Beaker

#3

SolidPiece

  SolidPiece


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 april 2006 - 13:01

Je gaat zweten wanneer je lichaamstemperatuur boven de 'normwaarde' komt. Deze waarde ligt vast en de hypothalamus (menselijke thermostaat) regelt dat. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt, moet deze weer naar beneden. Dit kan door vocht, warm vocht af te voeren via de zweetklieren.

#4

zpidermen

  zpidermen


 • >1k berichten
 • 1623 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 april 2006 - 15:05

Je gaat zweten wanneer je lichaamstemperatuur boven de 'normwaarde' komt. Deze waarde ligt vast en de hypothalamus (menselijke thermostaat) regelt dat.

En kun je de hypothalamus op de een of andere manier voor de gek houden, zodat je veel sneller gaat zweten, of juist veel minder gaat zweten? Of ligt dat vast in de genen?
Beter kaal als geen haar want een kip snurkt

#5

SolidPiece

  SolidPiece


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 april 2006 - 16:24

Je lichaam bepaalt dat, je autonome zenuwstelsel. Daar heb je zelf geen controle over...sommige mensen lijden aan een bepaalde ziekte (naam kwijt), waardoor ze niet doorhebben dat hun lichaamstemperatuur onder of boven de normwaarde van 37 graden komt. Deze mensen hebben dus bv. niet door dat ze koorts hebben of onderkoelt raken...

#6

iris

  iris


 • >100 berichten
 • 156 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2006 - 12:57

maar waarom krijgen heel veel mensen dan alleen zweethanden en (bijvoorbeeld) geen zweetpolsen/onderarmen?
huh?

#7

Eric Tutu

  Eric Tutu


 • >100 berichten
 • 127 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2006 - 18:37

Je lichaam bepaalt dat, je autonome zenuwstelsel. Daar heb je zelf geen controle over...sommige mensen lijden aan een bepaalde ziekte (naam kwijt), waardoor ze niet doorhebben dat hun lichaamstemperatuur onder of boven de normwaarde van 37 graden komt. Deze mensen hebben dus bv. niet door dat ze koorts hebben of onderkoelt raken...


= poikilothermie wat jij hier omschrijft
Lawamena hitihala lawamena haulala

#8

dysprosium

  dysprosium


 • >100 berichten
 • 187 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2006 - 14:19

misschien doet dit er niet toe maar je kan het bestrijden met aluminiumhydrochloride oplossing van Ca. 10 a 15%.

#9

Esther_Haarhuis

  Esther_Haarhuis


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 juni 2009 - 15:07

Hoi allemaal!

Ik heb al 18 jaar zweethanden en al heel wat middeltjes geprobeerd die er zijn. De dermatoloog heeft mij anti-perspirant AHC30 forte (aluminiumhydrochloride) voorgeschreven en dit werkt bij mij voor een aantal uren. (s'avonds opbrengen en dan de dag door droog zijn) dit geldt voor handen en voeten. Het probleem bij mij was dat het zweten werd ingehaald in de avonduren. Dan kon ik dus echt helemaal niets meer doen. Maar niet vergeten ieder mens is anders en reageert dus ook anders op watertjes en zalfjes. Er zijn in geheel Nederland en Belgie botox zweetklinieken die hierbij kunnen helpen, maar de kosten (1x Botox injectie voor 6 maanden = 400 - 600 Euro!) hiervoor ... ouh ... let op!

Ik heb (jarenlang) naar een discussiegroep en naar aanvullende informatie over zweethanden gezocht. Als resultaat trof ik onderandere:


Zweethanden - Hyperhidrosis palmaris

Als zweethand, of medisch hyperhidrosis palmaris wordt de overmatige productie van zweet in de handen aangeduid. Dit beperkt zich meestal op de binnenkant van de handpalmen en is vaak met een hoge psychosociale druk tot en met beperkingen in de beroeps- of partnerkeuze verbonden.

Personen, die onder sterk zwetende handen lijden, trekken zich niet zelden terug uit het alledaagse leven, om de als persoonlijke belasting opgevatte situaties, zoals bijvoorbeeld iemand de hand geven (met deels druppelend natte hand) om te gaan.

Vergeleken met andere vormen van sterk zweten geld het overmatig zweten aan de handen als een van de psychisch meest belastende vormen van hyperhidrose, omdat het behandelen van zwetende handpalmen in vergelijk moeilijk te behandelen is en in het alledaagse leven op basis van niet aanwezige omhulling slecht verborgen kan worden tegenover contactpersonen (uitzondering: handschoenen in de winter).

Hyperhidrose aan de hand
Zweethanden op zich zijn niet automatisch een teken van gebrekkig zelfbewustzijn, sterke nervositeit of angst, kunnen echter door deze situaties veroorzaakt of versterkt worden. Vaak raken betrokkenen daarom in een regelrechte vicieuze cirkel van zweten, angst voor het zweten en daaruit veroorzaakt zweten.

Oorzaak
Extreem zweten aan de handen treedt, zoals de ziekte hyperhidrose op zich, meestal pas tijdens de puberteit op. Zo geven in een representatieve enquête onder meer als 3000 geënquêteerde personen immers 46,6% aan, dat de hyperhidrose pas in de puberteit is uitgebroken. [1]

Anatomische en fysiologische basis
De voetzolen en de handpalmen zijn met bijzonder veel ecriene zweetklieren bezaaid, gemiddeld genomen ongeveer 500 per cm².[2] Deze zijn niet voor de thermoregulatie bedoeld, echter voor een betere houvast. Dit wordt ook daardoor aangetoond, dat de desbetreffende zweetproductie van de handen en voeten niet door het thermoregulatorisch centrum, echter door een eigen centrum in het centrale zenuwstelsel via het sympathische deel van het vegetatieve zenuwstelsel gestuurd wordt. Het zweten van de handen en voeten (palmoplantar) wordt door sympathische zenuwvezels gestuurd en treedt tijdens het slapen niet op.

Hyperfunctie van de zweetklieren
Een hyperfunctie van het vegetatieve zenuwstelsel en een bovennormale grootte van de zweetklieren worden als oorzaak voor een vermeerde zweetafscheiding gezien, die door verdere factoren nog eens versterkend beïnvloed kunnen worden. Het vermeerde zweten via de gehele huid wordt als algemene hyperhidrose betiteld. Een gelokaliseerde hyperfunctie (focale vorm) komt meestal in het gebied van de okselholte (axillen) voor, met de benaming hyperhidrose axillaris of aan de handen (hyperhidrosis palmaris) en ook bij de voeten (hyperhidrosis plantaris).

Bij zweethanden is de hoornlaag van de huid door het vermeerderde zweten vaak sterk bevochtigd, wat bij een voorbijgaande vermindering van het zweten op een normaal niveau (b.v. 's nachts) vaak tot het uitdrogen van de huid leidt. In een droge toestand lijken de handpalmen vaak gekloofd en kan de huid tot blaarvorming tenderen.

Diagnose
Een hyperfunctie van de zweetklieren aan de handen kan door het aanbrengen van een jodiumtinctuur en na het drogen aansluitend poederen met aardappelzetmeel worden gemeten. Aangezien het vrijkomende zweet de gekleurde en gepoederde vlakte door blauwkleuring duidelijk verandert, kan uit de intensiteit van deze verkleuring ook de individuele expressie van de zweethanden herkenbaar worden. Deze test is ook geschikt voor het controleren van de voortgang gedurende een therapie. [2]

Huidstatus
Naast een verhoogde bacteriële kolonisatie komt het ook vaak tot een zichtbare verontreiniging van de handpalmen. Hierbij reageren natte handen dergelijk effectief als een vochtig poetsdoekje op de opname van verontreiniging in de omgeving zoals stof, vezels en andere kleine stoffen. Bijzonder duidelijk is dit effect, als een persoon die onder zweethanden lijdt, zijn handen in b.v. fijn zand drukt; Het resultaat van deze test zal optisch een effect laten zien zoals bij een panade, waarbij op grond van de hoge adhesie van het met zweet doornatte zand nauwelijks nog wat van de handen te herkennen zal zijn.

Medische therapie
Een deskundige medische therapie wordt normaal gesproken naar behoefte in de volgende volgorde uitgevoerd:
» aluminiumchloride-therapie (b.v. AHC30 forte anti-perspirant)
» leidingwater iontophorese
» injectie van botulinum toxine (Botox) in de huid van de onderkant van de voet (intradermaal)
» CT-ondersteunde lumbale sympathicolyse
» Sympathectomie [3]

In bijzonder zware gevallen komt hier als ultima ratio de chirurgische myotomie van de desbetreffende zenuw ter sprake. Deze ingreep wordt echter op grond van het risico op seksuele disfunctie alsook erectiestoornissen slechts nog zelden uitgevoerd.

Let op: In een aantal gevallen kan er bij overmatige transpiratie sprake zijn van een onderliggend probleem zoals overgewicht, menopauze, tuberculose, diabetes of een overmatige werking van de schildklier. Het is daarom van belang een arts te raadplegen om deze oorzaken uit te sluiten, alvorens te starten met de behandeling.

Bronvermelding:


[1] http://www.hyperhidr...d,15/Itemid,72/
(Opiniepeiling "Seit wann Schwitzen Sie stark?" Duitsland, 09.12.2008)

[2] http://www.rbb-onlin...ag_5945764.html
(a b E. Brettschneider: Botulinumtoxin gegen Schweissfuesse: QUIVIVE vom 30.05.2007, Duitsland)

[3] http://www.ncbi.nlm....pt=AbstractPlus
(E. Holze: Therapy of hyperhidrosis, Duitsland 1984; 35(1), S. 7-15)
Webpagina's over zweten en hyperhidrosis:

http://zweten.info ---> mijn speciale AHC30 forte anti-perspirant tegen hh palmaris
http://overmatigzweten.nl ---> forum voor mensen met hyperhidrosis
http://iontophorese.de ---> duitse informatie over iontoforese
http://www.vanderbend.nl ---> iontoforese apparatuuren
http://www.schweissd...nabsaugungen.de ---> duitse informatie over ETS

Groetjes, Esther

Veranderd door Esther_Haarhuis, 18 juni 2009 - 15:17


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures