Springen naar inhoud

SN1 reacties PPS/DAS


 • Log in om te kunnen reageren

#1

warddekoning

  warddekoning


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 april 2006 - 18:38

De vraag is de volgende:
SN1 (=dit zijn substitutiereacties, reacties waarbij een sigma binding gebroken wordt en vervangen door een nieuwe sigma binding, de 1 slaat op het feit dat het substitutie is van de eerste orde wat wilt zeggen dat achtereenvolgens de uittredende groep gebroken wordt, gevolgd door vorming van de nieuwe binding ) reacties worden bevorderd in polaire solventen wegens stabilisatie van de transitiestoestand (waardoor de activeringsenergie dus verlaagt en de reactie sneller doorgaat).
Hierbij wordt er steeds enkel gesproken over PPS (=polaire protische solventen, een protisch solvent is een solvent dat H-brugbindingen kan aangaan) en niet over DAS (=dipolaire aprotische solventen, solventen die dus geen H-brugbindingen kunnen aangaan). Waarom is dit?

Moderator Mrtn: titel aangepast. Gelieve de regels te lezen.
edit:vraag is lichtjes aangepast in de hoop dat het wat duidelijker is, hoewel ik het gevoel heb dat niemand hier een antwoord op heeft. Wees vrij om te vragen als u nog iets niet snapt...
@Moderator Mrtn: sry had ni gezien dat titel gewijzigd was en dacht da mijne topic weg was of iets dergelijks...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

wigsbol

  wigsbol


 • >250 berichten
 • 284 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2006 - 18:38

De vorming van H-bruggen is blijkbaar essentieel in de stabilisering van het intermediaire carbokation. Daarom genieten PPS de voorkeur voor SN1 reacties.

http://members.aol.c...ogan20/sn1.html

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures