Springen naar inhoud

Zoet drinkwater


 • Log in om te kunnen reageren

#1

zpidermen

  zpidermen


 • >1k berichten
 • 1623 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 10:24

Je hoort wel eens verhalen over het drinkwater probleem. Vorig jaar mochten mensen in Frankrijk bijvoorbeeld zelfs hun tuin niet meer besproeien ivm te weinig drinkwater reserves? Hoe groot is het zoet drinkwater probleem nu werkelijk? En als we echt een serieus drinkwater probleem zouden krijgen, hoe zouden we dat op kunnen lossen (op korte en lange termijn)? Kunnen we bijvoorbeeld op een makkelijke manier zeewater ontzouten of komt daar veel meer bij kijken, voordat je zeewater als zoet drinkwater aan kan bieden?
Beter kaal als geen haar want een kip snurkt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 april 2006 - 12:52

Vorig jaar mochten mensen in Frankrijk bijvoorbeeld zelfs hun tuin niet meer besproeien ivm te weinig drinkwater reserves? Hoe groot is het zoet drinkwater probleem nu werkelijk?

Véél groter dan het lijkt: toename van aantal mensen + forse toename van watergebruik per mens, toenemende "behoefte" aan water voor irrigatie, verontreiniging van oppervlaktewater, heeft er de afgelopen decennia toe geleid dat we met onze zoetwatervoorziening op het randje balanceren. Een beetje droog jaar en de kraan drupt in plaats van dat 'ie loopt. In Nederland staan we er relatief goed voor. Maar wereldwijd is het een serieus probleem aan het worden.

En als we echt een serieus drinkwater probleem zouden krijgen, hoe zouden we dat op kunnen lossen (op korte en lange termijn)? Kunnen we bijvoorbeeld op een makkelijke manier zeewater ontzouten of komt daar veel meer bij kijken, voordat je zeewater als zoet drinkwater aan kan bieden?


begin eens met de zoekfunctie van dit forum , omgekeerde AND osmose bijvoorbeeld. Dan kom je nog wel meer zoekwoorden tegen zoals destillatie en ionenwisseling. Er loopt al het een en ander verspreid over diverse forums. (en wie weet binnenkort overzichtelijk bij elkaar in een nieuw duurzaam/milieu/energie-forum...... hintje voor het team.... [wortel] )
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Stephaan

  Stephaan


 • >250 berichten
 • 866 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 15:49

Of er echt een drink-zoet-water probleem is en hoe erg het is, hangt helemaal af van de streek waarover je praat. Je kan moeilijk het probleem in ons dchtbevolkt, overbemest, gezegende maar beregende landje, over één kam scheren met bvb de Sahara woestijn.
Een schrijnend voorbeeld vind ik de toestand in de door Israël bezette gebieden (zgn. West-Bank).
Daar mogen de Israëlische burgers-settlers (waar zowel Joodse als Arabische mensen bij zijn) waterputten boren tot op een grotere diepte dan de Palestijnen dat mogen. De inwijkelingen kunnen daardoor privézwembaden vullen, maar de Palestijnen hebben geen zoet water genoeg voor irrigatie!
Nog even een anekdote over de toestand in Frankrijk. Er was toen een gezegde in Frankrijk. De graad van patriotisme van een Fransman kan je aflezen van de kleur van het gazon in zijn voortuin!

#4

Block

  Block


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 23:24

Kunnen we bijvoorbeeld op een makkelijke manier zeewater ontzouten of komt daar veel meer bij kijken, voordat je zeewater als zoet drinkwater aan kan bieden?


Het hangt hier van af hoeveel energie je ter beschikking hebt. Je kan je allicht de ramp in phuket nog herinneren met de tsunami, er was een tekort aan drinkbaar water: de oplossing was behoorlijk simpel. Eén vliegdekschip volstond om een heel stadje van water te voorzien. Het zeewater moet onder andere gedistileerd dus gekookt worden. Omdat een vliegdekschip een kernreactor aan had was dit geen probleem. Het kan dus zeker!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures