Springen naar inhoud

Onderwijssystemen BelgiŽ versus Nederland.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Bert F

  Bert F


 • >1k berichten
 • 2588 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 17:44

Even naar aanleiding van de discussie die in dit topic http://www.wetenscha...=28249&start=20 gevoerd is, is nu mijn vraag of er mij iemand kan vertellen hoe het Nederlandse schoolsysteem ineen steekt.

Ik weet dit eigenlijk graag omdat ik nog alles op Nederlandse site rond hang en ik dan allerlei zaken tegen kom als profiel vwo hbo enzÖ

Ik kan mss beginnen met een poging te vertellen hoe het er in BelgiŽ aan toe gaat (verbeter maar als ik mis).

Je start meestal (niet verplicht ) op je drie jaar met het kleuteronderwijs tot je zes jaar dan volg je zes jaar lager onderwijs als je dit afrond met succes ga je naar het secundaire hierin volg je eerst 2 algemene jaren, links en rechts mag je soms wel wat kiezen maar eigenlijk is niets definitief.
Tenzij je, je lagere school niet afgemaakt hebt dan kan je (om dat je leeftijd bereikt is) starten in het beroeps onderwijs. dit is ook secundair.

Dus tot nu toe heb je het ASO (algemeen secundair onderwijs) en het BSO (beroeps secundair onderwijs).
Vanaf het derde kan je een definitieve keuze maken ofwel bevestig je, je keuze in het ASO ofwel ga je naar het TSO.

ASO: richting die algemeen blijven dus je leert niets concreet maar van alles wat om dan nadien verder te studeren en je zo meer te specialiseren.

TSO: richting die meestal meer gericht is op iets doelbewust leren om het dan nadien onmiddellijk gaan toe te passen. Hier in zijn ook meer algemene richtingen te vinden (zoals bv industriŽle wetenschappen) waarna het ook de bedoeling is verder te studeren. Echter hier wordt alles meer behandelt vanuit technisch standpunt.

BSO: richting om specifiek een vak aan te leren en dit nadien ga uit te oefenen.

Na zes jaar ASO of TSO (eigenlijk vier vanaf je tweede dus)krijg je een diploma waarmee je in feite alles kan lees me laat u overal op elk niveau toe.

Na zeven jaar BSO (dus je zes jaar plus specialisatie) krijg je ook een diploma waarmee je op dezelfde wijze over wordt toegelaten, echter dit wordt moeilijker en moeilijker.

Dan na dat je zo'n diploma behaalt hebt kan je kiezen om drie jaartje verder te studeren of universitair en dan zijn het minimum vier jaar.

ps hier in belgie kan je ook universitair onderwijs volgen in een hoge school mss vreemd maar toch is het zo.

Groeten. Wie vult aan?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

TD

  TD


 • >5k berichten
 • 24137 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 april 2006 - 17:59

Enkele puntjes:
- Ook al in de eerste twee jaar van het secundair onderwijs is er gewoonlijk een onderscheid ASO/TSO/BSO; in jouw uiteenzetting duikt TSO pas vanaf het 3e op.
- Aan een hogeschool volg je geen universitair onderwijs, dat doe je "per definitie" aan een universiteit. Er zijn wel opleidingen aan een hogeschool die, wat diploma betreft, gelijkgesteld worden aan universitair onderwijs (zoals industrieel ingenieur).
- Bachelors zijn 3 jaar (gewoonlijk "professionele bachelors" aan een hogeschool, bedoeld om mee aan de slag te kunnen, en "academische bachelors" aan een universiteit, bedoeld om door te stromen naar een Master-opleiding).

Dan on topic: wat de vergelijking met Nederland betreft wil ik het voorzichtig houden. Zeker wat hoger (meerbepaald universitair) onderwijs betreft kan ik me moeilijk uitspreken over kwaliteitsverschillen, al is er wel duidelijk een verschil in aanpak (doorheen het gehele onderwijstraject trouwens). In Nederland is alles sneller praktijkgericht terwijl in het BelgiŽ over het algemeen theoretischer is.

Als ik me beperk tot het algemeen vormend secundair onderwijs (hier aso tegenover havo/vwo) dan zijn er m.i. wel verschillen, de lat ligt hier gemiddeld genomen hoger. Je ziet aan de grensgemeenten dan ook veel Nederlandse studenten die in BelgiŽ school komen lopen, in het middelbaar onderwijs. Ik doel dan vooral (ook in het kader van dit forum) op wetenschappen en zeker wiskunde, waarvan het niveau hier in de wiskundige richtingen toch betrekkelijk hoger ligt dan de gelijkaardige vwo-opleidingen met wiskunde A/B 1/2 (of zoiets...).

Ik ga ervan uit dat de wiskundeopleidingen op universitair niveau in Nederland dit wel inhalen en dus niet per se hoeven onder te doen, maar in het middelbaar gaat het er helaas op achteruit (de voorkoop van grafische rekentoestellen daarentegen...) Ik hoop hiermee niemand te provoceren, het is verder ook niet verwijtend bedoeld uiteraard, persoonlijk vind ik het net een spijtige evolutie die, zo vrees ik, ook in BelgiŽ opgang begint te maken (minder theorie, meer grm; minder begrijpen, meer kunnen 'laten uitrekenen').

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46334 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 april 2006 - 18:07

Ik kom uit BelgiŽ. Wat is VMBO ?


Er zijn drie typen middelbare school (School voor kinderen van 12-18), VMBO (duurt 4 jaar en is het 'makkelijkst', daarna krijg je havo (duurt 5 jaar, iets dieper en complexer), dan heb je tot slot VWO (hoogste niveau).

VWO is opgedeeld in gymnasium (met klassieke talen, latijn en/of grieks) en atheneum (zonder klassieke talen).
VMBO is opgedeeld in 4 verschillende zogenaamde leerwegen:
De theoretische leerweg (TL)
De gemengde leerweg (GL)
Kaderberoepsgerichte leerweg (KB)
De Basisberoepsgerichte leerweg (BB)
Dit is op volgorde van het meest theoretisch tot het meest praktijkgerichte onderwijs. Er is niet echt een niveau verschil tussen die stromingen ze leiden naar de zelfde typen vervolgopleidingen. (Middelbaar Beroeps onderwijs). (Vanaf de theoretische leerweg kun je eventueel nog instromen in de HAVO. opm JvdV)

Met VWO of HBO kan je naar de universiteit,
Met havo kan je naar de HBO (en uiteindelijk naar de universiteit als je zou willen)
Met VMBO kan je naar het MBO en dan kan je daarna nog eventueel verder gaan.

Dus Basisschool 8 jaar, dan kan je naar de middelbare school (VMBO, havo, VWO) en dan uiteindelijk eventueel naar een vervolgopleiding (MBO, HBO, Universiteit).

Dus op volgorde van ingewikkeldheid en stappen die je kan ondernemen tot het hoogste niveau. (Uiteraard kan je met je havo of VWO ook naar een MBO studie)
VMBO > MBO > HBO > Universiteit
havo > HBO > Universiteit
VWO > Universiteit.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

Bert F

  Bert F


 • >1k berichten
 • 2588 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 18:10

Ook al in de eerste twee jaar van het secundair onderwijs is er gewoonlijk een onderscheid ASO/TSO/BSO; in jouw uiteenzetting duikt TSO pas vanaf het 3e op.  


Ik wist dat hier iemand op zou reageren. ik weet het dat je in een eerste en een tweede kan kiezen voor TSO maar je kan perfect eerst 2 jaar TSO doen en dan het het ASO op gaan Dus het is niet echt definitief maar vanaf het derde eigenlijk wel daarom dus dat ik begin vanaf het derde.- Aan een hogeschool volg je geen universitair onderwijs, dat doe je "per definitie" aan een universiteit. Er zijn wel opleidingen aan een hogeschool die, wat diploma betreft, gelijkgesteld worden aan universitair onderwijs (zoals industrieel ingenieur).  


Je hebt dan volgens ik meen buiten universitair onderwijs gevold en op het moment je, je diploma haalt heb je zogezegd universitair onderwijs gevolgd. Denk ook aan de militaire scholen.

Groeten.

#5

Bert F

  Bert F


 • >1k berichten
 • 2588 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 18:13

maar moet je in nederland het volledige leer traject verplicht volgen?

#6

Brihaspati

  Brihaspati


 • >250 berichten
 • 272 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 18:19

In Nederland gaan leerlingen van ongeveer 12 jaar naar het voortgezet onderwijs (middelbare school). Het eerste jaar heet de brugklas en is voor iedereen hetzelfde, behalve als je naar een beroepsgerichte school gaan. Van de cijfers die je in dit jaar haalt, wordt bepaalt welk onderwijs niveau je mag volgen. Dat zijn er drie.

VMBO: http://nl.wikipedia....eroepsonderwijs
HAVO: http://nl.wikipedia....gezet_onderwijs
VWO: http://nl.wikipedia....elijk_onderwijs

Daarna kun je een vervolgopleiding volgen, waar je ook drie niveau's hebt.

Na het VMBO ga je naar het MBO: http://nl.wikipedia....eroepsonderwijs
Na het MBO of na de HAVO kun je naar het HBO gaan: http://nl.wikipedia....eroepsonderwijs
Na het HBO of het VWO kun je naar de universiteit gaan.

#7

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 april 2006 - 18:30

maar moet je in nederland het volledige leer traject verplicht volgen?

Om een diploma te halen wel ja. Je kan ook na de VMBO/HAVO/VWO ophouden en kasjierre worden (wat je dan waarschijnlijk ook zo zou schrijven). Je bent tot en met de 16de verplicht een opleiding te volgen.

#8

TD

  TD


 • >5k berichten
 • 24137 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 april 2006 - 18:53

Je hebt dan volgens ik meen buiten universitair onderwijs gevold en op het moment je, je diploma haalt heb je zogezegd universitair onderwijs gevolgd. Denk ook aan de militaire scholen.

Je moet een onderscheid maken tussen je diploma (waarbij sommige diploma's gelijkgesteld zijn aan universitaire diploma's ondanks het feit dat ze niet aan een universiteit behaald worden, zoals ik al zei ind ing en inderdaad ook officiersopleidingen in militaire scholen) en de instelling waar je hoger onderwijs volgt. Het is dan aan een universiteit dat je universitair onderwijs krijgt - logisch toch?

#9

Bert F

  Bert F


 • >1k berichten
 • 2588 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 19:50

logisch toch?


Idd maar je zit hier in Belgie.

Hoe het honderd procent ineen zit weet ik niet precies maar volgende heb ik gevonden:

http://groups.google...86c8095283df41c

Groeten.

#10

Anneke_1987

  Anneke_1987


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 20:23

Op hogeschool in BelgiŽ heb je hoger onderwijs type korte cyclus wat dus professionele bachelors zijn zoals lerarenopleiding, sociaal werk, verpleegkunde en je hebt hoger onderwijs type lange cyclus wat een academische bachelor + master is, maar het is nog altijd hogeschool. Dit zijn opleidingen zoals vertaler-tolk of industrieel ingenieur.

#11

Bert F

  Bert F


 • >1k berichten
 • 2588 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 20:43

geloof jullie wel zal dus zo wel zijn.

#12

gemertp

  gemertp


 • >100 berichten
 • 238 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2006 - 22:04

Dat had je vroeger in Nederland ook nog. De Technische Hogeschool had opleidingen op universitair niveau maar heette een hogeschool. Tegenwoordig is dat afgeschaft en heet het gewoon Technische Universiteit. Maar ook in Nederland met het Bachelor/Master systeem vervagen de grensen tussen HBO en universiteit.
Peter van Gemert
2e jaars Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft

#13

Rov

  Rov


 • >1k berichten
 • 2242 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 april 2006 - 10:58

Ik hoop hiermee niemand te provoceren, het is verder ook niet verwijtend bedoeld uiteraard, persoonlijk vind ik het net een spijtige evolutie die, zo vrees ik, ook in BelgiŽ opgang begint te maken (minder theorie, meer grm; minder begrijpen, meer kunnen 'laten uitrekenen').

Ik zit in mijn laatste jaar middelbaar wetenschappen - wiskunde en mijn wiskunde leraar blijft het benadrukken dat we niet op ons grafisch rekentoestel mogen steunen als we een oefening maken (bijvoorbeeld door eerst even de grafiek te plotten).
Met de opkomst van zo'n grm is het wel onvermijdbaar dat we minder gaan rekenen, maar ik kan je toch verzekeren dat veel wiskunde leraren proberen te benadrukken het grm eerder als controle te gebruiken ipv oplosmethode. Het levert me denk ik ook bitter weinig punten op als ik gewoon nulpunten zou aflezen van mijn grm... de oplosmethode levert gelukkig meer punten op dan het antwoord.
Ik weet niet of men dit in richtingen als Moderne Talen of Boekhouden ook probeert te doen, maar de leerlingen waarvan men verwacht dat ze doorstromen naar hogere (wiskunde) studies zijn zeker geen robotjes met alleen een grm geworden (of aan het worden) [wortel].

Als ik me beperk tot het algemeen vormend secundair onderwijs (hier aso tegenover havo/vwo) dan zijn er m.i. wel verschillen, de lat ligt hier gemiddeld genomen hoger. Je ziet aan de grensgemeenten dan ook veel Nederlandse studenten die in BelgiŽ school komen lopen, in het middelbaar onderwijs.

Is dat misterie ook al weer opgelost waarom er zoveel Nederlanders bij mij op school zitten :roll:.

#14

Brihaspati

  Brihaspati


 • >250 berichten
 • 272 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 april 2006 - 11:25

Ik weet niet of men dit in richtingen als Moderne Talen of Boekhouden ook probeert te doen, maar de leerlingen waarvan men verwacht dat ze doorstromen naar hogere (wiskunde) studies zijn zeker geen robotjes met alleen een grm geworden (of aan het worden) [wortel].


In Nederland is het al een groot probleem geworden. Je mag bijna overal je GRM voor gebruiken. Op de universtiteit mag het plotseling niet meer. Ik dacht dat de tweede fase ingevoerd was voor een betere aansluiting op het vervolgonderwijs. :roll:
I love those who can smile in trouble, who can gather strength from distress, and grow brave by reflection. 'Tis the business of little minds to shrink, but they whose heart is firm, and whose conscience approves their conduct, will pursue their principles unto death.

#15

Math

  Math


 • >1k berichten
 • 1460 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 april 2006 - 17:42

...Ik dacht dat de tweede fase ingevoerd was voor een betere aansluiting op het vervolgonderwijs.  :roll:

In theorie wel, in praktijk niet.
Het is de bekende bodemloze put...
<i>Iets heel precies uitleggen roept meestal extra vragen op</i>

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures