Springen naar inhoud

Maan en keerkringen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

tobo

    tobo


  • >100 berichten
  • 150 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 september 2004 - 16:09

Al jaren loop ik met een vraagje waarop ik nog nooit antwoord gehad heb en vanwege de mogelijk specifieke terminologie kan ik het ook niet op internet vinden. Het gaat om het volgende:

De keerkringen markeren het meest noordelijke en zuidelijke punt waarop men de zon loodrecht boven zich kan hebben. Als ik in de tropen ben vraag ik me altijd weer af hoe dat met de maan zit. Ik neem aan dat de meest noordelijke en zuidelijke projectie van de maan op aarde niet met de keerkringen samenvallen, dat zou toeval zijn. Maar waar dan wel, waar ligt het meest noordelijke/zuidelijke punt waar ik de maan nog loodrecht boven me kan vinden?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 10 september 2004 - 17:15

Het is een beetje een gekke vergelijking. De steenbok- en kreeftskeerkring zijn bepaald door de hoek van de as van de aarde met de ecliptica. Als je over keerkringen met de maan spreek dan liggen die keerkringen op de maan en niet op de aarde. De keerkringen liggen namelijk op het hemellichaam dat om een ander object draait.

Maar het hoogste en laagste punt van de maan boven de aarde valt inderdaad niet helemaal samen met de keerkringen. Dat komt omdat de maan zelf niet recht rond de aarde draait, maar een hoek van 5 met de eliptica maakt. Het hoogste punt is dus:
kreeftskeerkring (23) + 5 = +28
en het laagste punt is dan dus -28.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures