Springen naar inhoud

zwarte Sigatoka ziekte


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Kn44B

  Kn44B


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2006 - 13:49

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Mycosphaerella fijiensis die de bladeren van banaan aantast waarop eerst geelzwarte vlekken ontstaan waarna de bladeren en vervolgens de gehele plant afsterft . De schimmel is voor het eerst ontdekt in de Sigatoka vallei op de Fiji eilanden in 1963, maar kwam toen waarschijnlijk al in heel Zuid-Oost AziŽ voor. Op het westelijk halfrond werd hij voor het eerst aangetroffen in 1972 in Honduras, en in 1973 in Zambia, maar momenteel komt hij op alle plantages over de hele wereld voor.
De schimmel produceert gigantisch veel sporen die zich makkelijk verspreiden binnen en tussen plantages. Vaak worden exportbananen verpakt in bananenblad dat geÔnfecteerd of gecontamineerd is met sporen van de schimmel, hetgeen snelle verspreiding in de hand werkt. Doordat de schimmel zich zeer snel vermenigvuldigt kunnen in de natuur agressieve mutanten ontstaan die de banaan nog sneller ziek maken, terwijl de genetisch uniforme banaan zich nauwelijks kan verweren tegen deze nieuwe varianten.

Kan iemand mij de systematiek vertellen van de schimmel 'Mycosphaerella fijiensis'. En hoe men eventueel via genetische manipulatie de bananen toch nog zouden kunnen redden ?

Grtz Kn44B... :roll:

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8405 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 mei 2006 - 14:08

Als er bekend is voor welke antibiotische stoffen de schimmel gevoelig is, dan kan het gen dat verantwoordelijk is voor deze antibiotica in het DNA van de banaan worden geligeerd. De voorkeur ligt bij een extracellulair antibiotica, deze werken beter dan intracellulaire.

Tevens zou je kunnen kijken welke stoffen deze schimmel produceerd die de banaan aantasten. Een neutraliserende stof zou dan kunnen worden gemaakt. Je zou ook nog kunnen kijken naar de benodigde voedingsstoffen van de schimmel. Als de schimmel een bananenplante specifieke voedingsstof nodig heeft, dan zou je misschien een stof kunnen maken waarvan de schimmel 'denkt' dat het de specifieke voedingsstof is, terwijl het eigenlijk niet het geval is. Het zelfde soort principe wordt gebruikt in AIDS remmers.
"Meep meep meep." Beaker

#3

Kn44B

  Kn44B


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2006 - 16:34

Weet er misschien ook iemand de systematiek van de schimmel ? , of misschien waar ik deze kan vinden ? Alvast bedankt voor je antwoord op de genetische manipulatie Wouter :roll:

Grtz Knaabie :P

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures