Springen naar inhoud

Elektriciteit


 • Log in om te kunnen reageren

#1

marcus

  marcus


 • >250 berichten
 • 283 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 23 mei 2006 - 16:21

Bij electriciteit heb je spanning en stroom. De spanning loopt op de stroom vooruit (geloof een kwart fase, op zich is dit al iets opmerkelijks, je zou eerder verwachten dat zodra de spanning oploopt er een stroom gaat lopen maar pas als de spanning een maximum heeft gaat de stroom (bij een dynamo) lopen).
De spanning verplaatst zich met de snelheid van het licht (zoals die aangehouden wordt/geldt voor het medium koper) de electronen bewegen veel trager.
Electronen worden als deeltjes gezien. Binnen een fractie van een milliseconde reageren echter ook electronen op kilometers afstand van de dynamo op de spanning. Hoe verplaatst die spanning zich is dat iets puur immaterieels, krachten die zich overdragen met de snelheid van het licht of gaat het daarbij ook om sub-moleculaire deeltjes (krachten worden in de moderne fysica meestal herleidt tot de uitwisseling van deeltjes) die met de snelheid van het licht door het koper reizen en zo ja welke, hoe en wat?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Antoon

  Antoon


 • >1k berichten
 • 1750 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 mei 2006 - 16:32

de spanning zorgt voor een electrischveld, alle geladen deeltjes in dit veld onder vinden door het veld een kracht afhankelijk van hun lading.

F=E*q

deze kracht is ondertebrengen in electromagnetische kracht. en word daarom overgedragen door fotonen (virtuele in dit geval)

#3

Sybke

  Sybke


 • >250 berichten
 • 599 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 mei 2006 - 16:40

Dat de spanning een 90° voor ligt op de stroom komt omdat de spoelen in de dynamo eerste een magnetisch veld op moeten bouwen.

De analogie tussen een spoel en een waterrad vind ik een mooie. Zodra er water tegen een waterrad aan begint te stromen duurt het even voordat het rad op volle toeren draait. In het begin zal er een druk (spanning) van het water op het rad werken. Het draaien van het rad kan gezien worden als het magnetische veld van de spoel. Zodra het rad sneller draait kan het water sneller door het rad verplaatst worden (stroom). De spanning valt dan weg.

#4

marcus

  marcus


 • >250 berichten
 • 283 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 23 mei 2006 - 18:20

Vraag is wat is een virtueel foton, is een foton als deeltje al niet virtueel genoeg?

De vergelijking met water gaat m.i. toch ergens mank; als je op een waterslang een druk zet begint de stroom ook onmiddelijk zij het eerst gering en wordt dan sterker. Bij spanning en stroom in een electrisch wisselstroomcircuit begint de stroom pas op het moment dat de spanning maximaal is.

Ik heb het me eens voorgesteld (puur hypothetisch) alsof de draaiende spoel de draden van het magnetisch veld vervormd en dat die draden op het moment van maximale vervorming afbreken. Deze "draden" (of snaren?) zijn dan gevangen binnen de spoel zodat hun energie overgedragen wordt op het koper van de spoel (in plaats van de ruimte in als een radiosignaal). Pas als een draad door de vervorming breekt komt de energie vrij die een stroom laat lopen. In een volgende fase wordt het magnetisch veld dan weer omgekeerd opgebouwd, vervormd en afgebroken etc.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures