Springen naar inhoud

(pseudo-)wetenschap


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 26 augustus 2003 - 09:12

kan iemand mij de defenities geven van wetenschap en pseudowetenschap?? thnx 8)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 26 augustus 2003 - 14:09

Volgens mij bestudeert de wetenschap de werkelijkheid en de pseudowetenschap bestudeerd zaken ontsproten uit de fantasie van de mensen.

:shock:

#3


  • Gast

Geplaatst op 27 augustus 2003 - 09:21

Dus pseudo-wetenschap gaat bijvoorbeeld over goden en mythes en nog meer van die ****??
dan weet ik wel genoeg dacht ik.
tnhx again :shock:

#4


  • Gast

Geplaatst op 05 september 2003 - 01:40

pseudo wetenschap betekent, derde persoon enkelvoud tegenwoordige tijd: stam plus t, volgens mij dat je probeert wetenschap te beoefenen, maar dat je het niet volgens de regels speelt. je bewijst iets niet goed, een onderzoek is niet empirisch, etcetera.
dus pseudo wetenschap houdt niet een aparte groep van gebieden in, maar het zegt iets over de manier waarop je de zaak aanpakt.

mythes en dergelijke zaken vallen naar mijn mening onder ofwel geschiedenis, ofwel literatuur, ofwel verhalen voor bij het haardvuur.

een voorbeeld van een mythe is die van het bestaan van een hogere cq goddelijke macht. er zijn mensen die dit proberen te bewijzen, en sommigen zeggen dat ze dat ook gedaan hebben. vaak, zo niet altijd, blijkt dit dan toch niet vast te stellen, of toch niet op verantwoorde wijze onderzocht, waardoor het betreffende onderzoek naar de categorie pseudo wetenschap moet worden verwezen.

#5

Jort

    Jort


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2003 - 21:33

. "  bewijst iets niet goed, een onderzoek is niet empirisch, etcetera."


Om aan te geven of een onderzoek al dan niet empirisch is moet men wel weten wat empirisch is. Worden hieronder alleen de tastbare waarnemingen verstaan, of mag je ook zeggen dat iets empirisch is als je het ervaart (dus voelt/geestelijk beleeft)?
In dit laatste geval zou namelijk mijns inziens de grens tussen de twee wetenschappen vervagen. Misschien is de psychologie hier wel een voorbeeld van: empirisch onderzoek van de gevoelswereld/gedachtenwereld. En die wereld strekt zo ver men maar wilt dat het strekt...
aha!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures