Springen naar inhoud

[techniek] overspanning


 • Log in om te kunnen reageren

#1

hansds

  hansds


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 juni 2006 - 02:51

Hoi,
Heb de opdracht gekregen een overspanning te maken met behulp van vakwerken (1e jaar architectuur) de overspanning zelf moet ongeveer 30 meter breed zijn en hierop komen relatief grote lasten op.
Iemand tips over waarop ik zeker moet letten ? qua materiaal,vormgeving...

hans

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 14 juni 2006 - 13:03

De keus is nogal groot,
het modernste is ruimteliggers van buisprofielen,vervolgens tralieliggers die een hoogte hebben van ca.1/15 L,kun je nog varieren door zwaardere profielen toe te passen.

Het mooiste is weer een gesloten profiel van kokers.

Als er relatief grote lasten op komen,komt oplossing met ruimteliggers minder in aanmerking,wordt veel te duur.

Je komt dan bij oplossing twee omdat deze het meest geschikt zijn voor een "platdak",dus vakwerken(N-tralieliggers,X-liggers,W-liggers) op max.ca.7 meter hoh afstand in jouw geval.

Een oplossing met een hellend dakvlak is moeilijker uit te voeren bij deze overspanning,die is het meest functioneel (economisch) tot lengten van 15 meter.

Te letten op eigen doorbuiging door gewicht en vaste (variabele belasting door sneeuw,windzuiging,aanwezigheid mensen,etc),afschot voor afvoer regenwater van ca.1,5% vanuit het midden gerekend.Rekening te houden met overheidseis bij doorbuigingen en belastingfactoren (veiligheid) van 1,2 tot 1,5.

Voor de theorie kun je nog wijzen op temperatuuruitzettingsverschillen in winter en zomer in deze regionen (-20 tot +50 graden C ruwweg getaxeerd.)

Normaal toepasbaar verschillende staalsterktes als Fe 360 en hoger, in warmgewalste en koudgewalste profielen.

De spanten kun je opvangen in ruimtelijk gevormde kolommen,die de hoogte van het spant en de inklemmingshoekmomenten deels kunnen overnemen.Het eenvoudigst is weer enkelvoudige kolommen als HeA met soortgelijke ofwel kokerprofielen.

Je kunt bij vakwerken de constructie vlak maken aan platzijde,maar ook aan plafondzijde,voor buitenafwerking en waterafvoer is een vlakke platzijde het beste,je krijgt ook in sneeuwrijke gebieden minder opeenhoping van sneeuw bij oneffenheden door de verhoogde spanten op het plat!

Succes met de opgaaf!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures