Springen naar inhoud

Toekomst levend gevangen huismuis?


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 28 augustus 2003 - 11:35

Hoe ziet de toekomst eruit van een huismuis die is gevangen mbv een vangkooi en een eind van het oorspronkelijke huis buiten is uitgezet? Huismuizen leven in territoriaal familieverband dus ik kan me indenken dat dit sowieso veel stress met zich meebrengt.
Bevindt de muis zich in het territorium van een andere muizengroep, hoe wordt de muis dan door deze groep behandeld? Opgejaagd, doodgevochten? En wat gebeurt er met een muis alleen in het open veld? Kan hij zich in eerste instantie redden (schuilplaats, voedsel) of zal hij in alle waarschijnlijkheid al snel van stress, honger of door predatie omkomen? En hoe zal de situatie zijn wanneer meerdere muizen eerst worden gevangen en dan gezamenlijk uitgezet?

Ik hoop dat iemand met voldoende biologische/ethologische kennis mij de situatie kan voorschetsen of kan verwijzen naar goede bronnen of personen die mij hier meer over kunnen vertellen. Dit in verband met een stageonderzoek over plaagdierbestrijding, met effectiviteit en leed mbt de diverse methoden als aandachtspunten.

Ik dank u alvast hartelijk

Met vriendelijke groet,
Suzanne Tump

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 26 september 2003 - 12:20

Een beetje in het verlengde met de vraag die jij stelt ben ik ook op zoek naar de sociale leefstructuren van in het wild levende huismuizen. Dit omdat in laboratoria het bijelkaar zetten van vrouwtjes doorgaans geen problemen (=gevechten) oplevert, maar het bij elkaar zetten van mannetjes wel. In het kader van dierenwelzijn wordt het over het algemeen als gewenst beschouwd om dieren sociaal te huisvesten. Echter vooral muizen-mannen die sexueel actief zijn geweest vechten erg. We zijn op zoek naar manieren om dat de verminderen zonder dat we ze geisoleerd hoeven te huisvesten. Vraag is echter wat natuurlijker (en dus diervriendelijker??) is: muizen-mannen in groepshuisvesting inc het vechten of solitair levende muize-mannen.

Wie weet meer hierover? Alvast bedankt!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures